- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.050
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
Ev sahibinin oglu yönetici olabilir mi?
Yönetim planına, yöneticilerin bağımsız bölüm malikleri arasından seçileceği hükmü konmuşsa kat maliki olmayan yönetici olamıyor. Eğer böyle bir hüküm konmamışsa kiracı da yönetici olabiliyor.Eş kat maliki sayılır mi?
Kat mülkiyeti mevzuatına tabi binalarda kat malikleri kurulu, adından da açıkça anlaşılacağı gibi kat maliklerinden oluşur. Kat malikleri dışında bir başkası toplantıya katılamaz, katılsa bile oy kullanamaz. Bunun içine elbette eşler de girer.
Denetçi kat maliki değilse ne olur?
Kanuna göre denetçi veya denetim kurulunun kat malikleri arasından seçilmesi gerekiyor. Buna göre yönetim planına bakmadan, denetçi veya denetim kurulu kat malikleri arasından seçiliyor, bu durum yönetim planı ile değiştirilemiyor.
Ev sahibinin eşi yönetici olabilir mi?
Yukarıda yer alan yasal düzenlemeye göre, Kat Malikleri Genel Kurulunun vereceği karar ile herkes yönetici olabiliyor. Buna göre “Kat malikinin eşi yönetici olabilir mi?” sorusunun yanıtı; Kat Malikleri Kurulunun karar kılması halinde “Evet, olabilir.” şeklinde karşımıza çıkıyor.Ev sahibi olmayan yönetici olabilir mi?
Yönetim planında yöneticinin kat malikleri arasından seçilebileceğine dair bir hüküm var mı? Böyle bir hüküm varsa kiracı yönetici olamaz. Şayet bu konuda hiçbir hüküm yoksa Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre kat maliki dışında birinin yönetici olmasına bir mani yoktur.
Vekalet ile yönetici olunur mu?
Kat maliki, kiracısına ancak vekalet verdiği takdirde, kiracı oy kullanma ve yönetime seçilme hakkına sahip oluyor. Ancak vekalet alması, denetçi olmasına yetmiyor. Çünkü denetçi olabilmesi için kat maliki olması şartı bulunuyor.
Ana gayrimenkulün bağımsız bölüm sayısı kaç olursa olsun denetici bulundurma zorunluluğu yoktur. Yönetim planlarında belirtilmişse Kat malikleri kurulu kendi arasından SAYI ve ARSA PAYI çoğunluğu ile seçecekleri denetici veya denetçiler vasıtası ile denetim görevini yerine getirir.
Apartman yöneticisi vekalet verebilir mi?
Yöneticinin ya da herhangi bir kat malikinin/maliklerinin bizzat vekalet verebileceği sonucu çıkıyor.
Apartman yönetiminde bir kişi kaç vekalet alabilir?
Bir kişi, oy sayısının yüzde beşinden fazlasını kullanmak üzere vekil tayin edilemez. Ancak, kırk ve daha az sayıdaki kat mülkiyetine tabi taşınmazlarda bir kişi, en fazla iki kişiye vekalet edebilir.