- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 264.936
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
Ev sahibinin eve ihtiyacı olması durumunda ne yapılır?
Ev sahibinin kiracıyı çıkarma nedenleri şu şekilde: Ev sahibinin mesken ihtiyacının olması,icra takibinin yapılması kiraya konu olan evin el değiştirmesidir.Ve konutta zorunlu tadilat gibi durumlarda da ev sahibi evin tahliyesini isteyebiliyor.Kira ilişkisini bitirmek isteyen ev sahibinin,kiracısına ihtarname çekerek …Kira sözleşmesinde iki kiracı olur mu?
Ancak kimi zaman ortak 2 kişinin bir daire ya da işyeri kiralaması gibi durumlarda sözleşme tarafına iki isim yazılabiliyor. ÖZET:Kira sözleşmesinde kiracılar iki kişi ise, aralarında mecburi dava arkadaşlığı bulunmaktadır. Tahliye taahhüdünün de birlikte verilmesi gerekir.Boşanma aşamasında ev kirasını kim öder?
Aile konutunun kiralanmış bir konut olması halinde, mahkeme tarafından kime tahsis edilmiş olursa olsun kira bedelinin yine kiracı eş tarafından ödenmeye devam edilmesi gerekir.
Kızım oturacak diye kiracıyı çıkarabilir mi?
Uzmanlar ‘Çocuğum oturacak’ bahanesiyle kiracının kapı dışarı edilemeyeceğini söylüyor. Ev sahibi ‘Oğlum oturacak’ demesi durumunda da daireyi bir başkasına 3 yıl boyunca kiraya veremiyor. Aksi halde kiracıya tazminat ödemek zorunda. Ev satılsa dahi kiracıya 6 ay süre verilmesi şart.Ev sahibi hangi durumlarda kiracıyı evden çıkaramaz?
Ev sahibi kira bedelini yükseltmek istiyorsa bu süre öncesinde yeni bir sözleşme yapma hakkına sahiptir. Kiranın ödenmemesi durumlarında, mülk sahibi ihtarname çekerek 30 gün içinde borcun ödenmesini talep edebilir. Borcun ödenmemesi durumunda ev sahibi, sözleşmeyi fesh ederek kiracıyı evden çıkarabilir.Kira sözleşmesi tek kişi üzerine olur mu?
Kira sözleşmesi, mal sahibi ile kiracı arasında imzalanıyor. Peki, kira sözleşmesi iki kişi üzerine olur mu? Kira sözleşmesi, normal şartlarda mal sahibi ile kiracı olan bir kimsenin adına yapılıyor. Örneğin 4 kişilik bir ailenin ev kiralaması halinde genelde düzenli geliri olan aile büyüğü adına sözleşme yapılıyor.
Yargıtay, kiracının daha yüksek bedelle kira sözleşmesi imzalamasının fiili ve hukuki hiçbir mantığı olmadığını, dolayısıyla yüksek bedelle imzalanan sözleşmenin muvazaalı olmayıp geçerli olduğunu tespit etmiştir.
Ev Sahibi Evde Kiracı Varken Evi Satarsa Kiracının Hakları İmzalanan kira sözleşmesi korunur. Kiracı, evin yeni sahibi ile eski kontrat çerçevesinde ev sahibi, kiracı ilişkisini korumaya devam eder. Yeni ev sahibi ile tekrar kontrat yapılmasına ihtiyaç yoktur.
Ev sahibi kirasını düzenli ödeyen kiracıyı çıkarabilir mi?
Kiracı, sözleşme bitiminden en az 15 gün öncesinde bildirimde bulunmadığı sürece de sözleşme aynı şartlarla 1 yıl uzamış sayılacaktır. Bu nedenle kirasını düzenli bir şekilde ödeyen kiracıyı tahliye etmek, bu koşullar altında mümkün değildir.
Ev sahibi evi satmak için kiracıyı çıkarabilir mi?
“Ev satılırsa ev sahibi, kiracıyı ne zaman çıkarabilir?” konusu da yasalarla belirlenmiştir. Ev satışından sonra ev sahibi, kiracıya ihtarname çekerek 6 ay içinde evden çıkmasını talep edebilir. Kiracının eve özensiz davranması ve komşularla iyi geçinmemesi durumunda ev sahibi, kiracının tahliyesini isteyebilir.Oglum evleniyor diye kiracıyı nasıl çıkarılır?
Oğlum evleniyor derse Noter’den yazı alın Hakan Akdoğan, ev sahiplerinin ‘oğlum evleniyor’ ya da ‘oturduğum evden çıkıp o eve geçeceğim’ diyerek kiracılarını çıkartmak isteyebildiğini, bu durumda kiracıların mutlaka noterden yazı istemesi gerektiğini belirtti.Kiracıyım ev sahibi evi satiyor ne yapmalıyım?
İçinde kiracı varken evin satılması durumunda, kiracının tahliyesi ancak yeni ev sahibinin ihtiyacı doğrultusunda söz konusu olabiliyor. Yeni malikin bu eve ihtiyacı olması durumunda altı ay öncesinden bildirimde bulunmak şartı ile kiracıdan tahliyesini isteyebiliyor.
Işgalci evden nasıl çıkarılır?
Taşınmazın sahiplerinin, haksız işgali öğrendikleri tarihten itibaren 60 gün içinde valiliğe veya kaymakamlığa başvurmaları gerekmektedir. Ancak tecavüz veya haksız işgalin oluşundan itibaren bir yıl geçtikten sonra bu makamlara başvuruda bulunulamaz.Ev sahibi kiracıya en fazla ne kadar zam yapabilir?
Buna göre mal sahipleri kiracısına yasal olarak en fazla yüzde 19,60 oranında zam yapabilecek. Yasal kira artış oranı, kira sözleşmesinin dolduğu tarihi takip eden ayın açıklanan 12 aylık TÜFE ortalaması alınarak hesaplanıyor. Ev sahipleri bu oranın üzerinde artış yapamıyor.Kontratı biten kiracı nasıl çıkarılır 2021?
Kiracıya noterden kira borcunu ödemesi için ihtar gönderilip, 30 gün süre verilir. Bu süre geçtikten sonra hala ödeme yoksa, tahliye davası veya icra takibi yoluyla yapılacak olan takip neticesinde icra mahkemesinden tahliye talep edilebilir.
Kiracının kira bedelini ödememesinden ötürü tahliyesi mümkündür. Buna göre aynı kira yılı içerisinde iki kere kira bedelini ödemediği için yazılı olarak ihtarname gönderilen kiracıyı çıkarmak tahliye davası yoluyla mümkündür. Burada ihtarnamelerin yazılı olarak gönderilmesi gereklidir.
Kanun gereğince yeni mülk sahibi, eğer kira kontratına istinaden tapuda şerh yoksa, tapu devri yapıldıktan sonra bir ay içinde kiracıya ihtarname göndermelidir. İhtarname gönderildikten sonra eğer kira sözleşmesinin bitimi 6 aydan uzun süreli ise kiracı 6 ay içinde evi boşaltmalıdır.