Ev sahibi TEFE Tufeden fazla zam yapabilir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.942
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Ev sahibi TEFE Tüfeden fazla zam yapabilir mi?​

Konut değerindeki artışı gerekçe göstererek kiracısına zam yapmak isteyen ev sahipleri, kiralamanın üzerinden 5 yıl geçmeden ve mahkeme kararı olmadan TÜFE üzeri artış yapma hakkı bulunmuyor.

Ev sahibi geriye dönük zam yapabilir mi?​

Kira sözleşmelerinin süresi ve anlaşılan kira bedeli son derece açıktır. Bu kira sözleşmesinde ev sahibinin de imzası olması dolayıyla kiraya geri dönük bir artış yapılamaz. Bunun için de kiracılardan geriye dönük zam da talep edilemez. Bunun yasal bir gerekçesi ve dayanağı bulunmamaktadır.
Ev sahibi kiracıyı evden çıkarabilir mi?
Ev satışından sonra ev sahibi, kiracıya ihtarname çekerek 6 ay içinde evden çıkmasını talep edebilir. Kiracının eve özensiz davranması ve komşularla iyi geçinmemesi durumunda ev sahibi, kiracının tahliyesini isteyebilir. Borcun ödenmemesi durumunda ev sahibi, sözleşmeyi fesh ederek kiracıyı evden çıkarabilir.

2021 kira artışı ne kadar olacak?​

Kasım ayında TÜFE’de (2003=100) 2021 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre %3,51, bir önceki yılın Aralık ayına göre ,82, bir önceki yılın aynı ayına göre !,31 ve on iki aylık ortalamalara göre ,71 artış gerçekleşti. Kira artış oranı ,71 oldu.

Ev sahibi enflasyondan fazla zam yapabilir mi?​

EV SAHİBİNİN RAYİÇ BEDEL ÜZERİNDEN ARTIŞ YAPMASI MÜMKÜN MÜ? Düzenlemeye göre bir kira sözleşmesi yapıldığında ilk uzama yılında kira artışı 12 aylık ortalamaya göre TÜFE oranı üst sınır olmak üzere yapılabilir, kira parası her uzama döneminde bu şekilde artırılabilir.
Fazla zam yapan ev sahibi nereye şikayet edilir?
EV SAHİPLERİ FAZLA ZAM YAPARSA KİRACI NE YAPMALI? Ev sahipleri zaman zaman yasal oranın üzerinde kira zammı yapmak için ısrarcı olabiliyorlar. Böyle bir durumda kiracılar şikayette bulunabiliyorlar. Kira zammına itiraz için Sulh Hukuk Mahkemesinde dava açılabiliyor.

Geriye dönük kira kaç yıl istenebilir?​

Dava sürecinde mahkeme tarafından görevlendirilmiş bilirkişiler davaya söz konusu olan taşınmazın kira değerini tespit ederler. Belirlenen bu tutar tazminat olarak istenir. Davalar en fazla 5 yıl süreli geriye dönük olarak açılabilir.

1 yıllık kira sözleşmesi bitince ne olur?​

Belirli süreli kira sözleşmesinde, taraflar bildirimde bulunmadığı takdirde 1 yılın sonunda kontrat yenilenmiş olur. Kira sözleşmesi bitse dahi gayrimenkul sahibi, kiracının evi boşaltmasını talep edemez. Kiracı tahliye süresi, kiracının kira kontratının bitimine 15 gün kala evi boşaltacağını bildirmesi ile başlar.
Ev sahibi kiracıyı kaç yıl sonra çıkartabilir?
Gayrimenkul sahibinin, kiracının tahliyesini isteyebilmesi için kira sözleşmesini imzalandığı tarihten itibaren 10 yıl geçmesi gerekir.

Ev sahibi zorla evden çıkarabilir mi?​

Ev sahibi kiracıyı zorla çıkaramıyor. Kira sözleşmesi imzalayan tarafların hak ve sorumlulukları Borçlar Kanunu kapsamında düzenleniyor. Kanun, kiracının haklarını gözettiği gibi, ev sahibinin haklarını da sıralıyor.

Ev kira zammı nasıl hesaplanır?​

Geçen yılın aynı oranına göre: Yİ-ÜFE ya da TÜFE üzerinden geçen yılın aynı ayına göre değişim oranı baz alınarak kira artışı hesaplanır. 12 aylık ortalama: 12 aylık TÜFE ve Yİ-ÜFE aylık ortalaması toplanır ve 2’ye bölünür. Kira artışı, çıkan sonuç üzerinden hesaplanır.
Kira zammı oranı ne kadar?
Aralık 2021 kira artış oranı ne kadar oldu? Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) enflasyon rakamlarını açıklanmasının ardından aralık ayı kira artış oranı da belli olmuş oldu. Enflasyon (TÜFE) rakamlarının on iki aylık ortalaması baz alınarak belirlenen kira artış oranı aralık ayı için yüzde 17,71 olarak gerçekleşti.
 
Geri
Üst