Ev sahibi kiracidan izinsiz eve girebilir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.105
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Ev sahibi kiracıdan izinsiz eve girebilir mi?​

İşte ‘ev sahibi eve girebilir mi’ sorusunun yanıtı… Öncelikle belirtelim ki, kira kontratının imzalanmasıyla birlikte, kiralanan evin kullanım hakkı da kiracıya geçer. Yani kiracı yasal olarak evi kullanma hakkına sahip olur. Bu durumda eve gelecek ya da kalacak misafirlerinize karar vermekte hürsünüz demektir.

Ev sahibi evi ziyaret edebilir mi?​

Bu nedenle ev hakkı kiracıda olup kiracı eve kimi sokacağına veya sokmayacağına kendisi karar verir. Peki, ev sahibi eve girebilir mi? Kanunen ev sahibinin evi ziyaret etme hakkı da bulunuyor.
Ev sahibi istediği zaman eve gelebilir mi?
Ev sahibi (veya daire sahibi) istediği zaman eve (veya daireye) girebilir mi? Ev sahibi mülk sahibi olsa da evi kullanma hakkı tamamıyla kiracıya aittir. Dolasıyla ev sahibi de olsa, kiracı varken eve girmek için önceden kiracıdan izin alması gerekir. Kiracı da ev sahibine uygun bir zamanda randevu teklif eder.
Ev sahibinin evi görme hakkı var mı?
Satılığa çıkarılmış ev kiracı tarafından gösterilmek zorundadır. Evi göstermeyen kiracı veya ev sahibi ve kiracının hangi gün ve saatlerde evin gösterileceği hususunda anlaşamaması halinde ev sahibi dava açabilecektir. Bu dava “Kira (Kiralananı Göstermeye İzin İstemli)” davasıdır. Bu dava Türk Borçlar Kanunu md.

Ev sahibi annem oturacak diye kiracıyı çıkarabilir mi?​

Kiracılık hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanunu gereğince, ev sahibi, kiralananı kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut ya da işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa kiracısını çıkarabiliyor.

Kiracı nereye şikayet eder?​

Tüketici Hakları Kanunu’na göre ev sahibi ve kiracı arasındaki anlaşmazlıkların giderilmesi ve kanunen tüketici olarak nitelendirilen kiracıların hakları için Tüketici Hakem Heyeti’ne başvuru yapılabilir. Taraflar arasındaki anlaşmazlıklarda ötürü mahkeme ile de dava başvurusu yapılabilir.
 
Geri
Üst