Ev sahibi ihtar cekerse ne olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.943
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Ev sahibi ihtar çekerse ne olur?​

Kiracının kirayı ödemediği durumlarda, mülk sahibi ihtarname çekerek 30 gün içinde borcun ödenmesini talep edebilir. Borcun ödenmemesi durumunda ev sahibi, sözleşmeyi fesh ederek kiracıyı evden çıkarabilir. Ev sahibi, kiraladığı mülkü (zamanla gelen yıpranmaların dışında) verdiği gibi geri alma hakkına sahiptir.

Kiracı evi göstermiyorsa ne yapılır?​

Kiracının Evi Göstermesi Davası Satılığa çıkarılmış ev kiracı tarafından gösterilmek zorundadır. Evi göstermeyen kiracı veya ev sahibi ve kiracının hangi gün ve saatlerde evin gösterileceği hususunda anlaşamaması halinde ev sahibi dava açabilecektir. Bu dava “Kira (Kiralananı Göstermeye İzin İstemli)” davasıdır.
Ev sahibi kiraya fazla zam yapmak isterse Kiraci ne yapmali?
Ev sahipleri yeni dönemde TÜFE üzerinde artış ve kira parasında ek zam isteyemezler. Kiracılar da böyle bir artış talep edilse bile yasal olarak ödemek zorunda değiller. TÜFE üzerinde zam talep edildiği ve ödenmediği gerekçesiyle ev sahibi kiracısının tahliyesini isteyemez.
Ev sahibi kiracıya en fazla ne kadar zam yapabilir?
Buna göre mal sahipleri kiracısına yasal olarak en fazla yüzde 19,60 oranında zam yapabilecek. Yasal kira artış oranı, kira sözleşmesinin dolduğu tarihi takip eden ayın açıklanan 12 aylık TÜFE ortalaması alınarak hesaplanıyor. Ev sahipleri bu oranın üzerinde artış yapamıyor.

Ev sahibi ne zaman ihtarname çeker?​

Kiraya verilen mülkün sahibi, kiracısına her durumda ihtar çekebiliyor. Örneğin apartmanda ödemek ile yükümlü olduğu aidatın ödenmemesi durumunda, kira kontratında yazan hususlara dikkat edilmemesi durumlarında ve hatta komşuluk ilişkilerine özen göstermemesi gibi durumlarda dahi ihtar çekebiliyor.

Noterden ihtarname çektikten sonra ne yapılmalı?​

Noter aracılığıyla ihtarname çektiğinizde noterden mutlaka gönderi takip numarasını almalısınız. Böylece gönderi takip numarasıyla ihtarnamenin gönderi durumunu öğrenebilirsiniz. İhtarnamenin gönderilmesinin akabinde noterden alınan tebliğ şerhi ile de ihtarnamenin muhataba ulaştığı kesinleşmiş olacaktır.
Kiracı satış için evi göstermek zorunda mı?
Taşınmaz mal sahibi, istediği sürece kiradaki evin satışını gerçekleştirebilme hakkına sahiptir. Peki satış sürecinde kiracı evi göstermek mecburiyeti var mı? Kiracı satılığa çıkmış olan evi, müsait olunan zaman dilimleri içinde göstermek ile sorumlu oluyor.
Ev sahibi kiracı varken evi gösterebilir mi?
Mal sahibinin kiracısı içindeyken evi satma hakkı saklı bulunuyor. Buna göre satış sürecinde kiracı varken ev gösterilir mi? Kanunen ev sahibinin evi ziyaret etme hakkı bulunuyor.
Kiracıya verilen yasal haklar uygulanmadığı durumlarda Tüketici Hakem Heyeti’ne, taraflar arasında anlaşmazlıklarda mahkemeye dava başvurusu yapılabilir.
Bu, kira bedeline yıllık olarak yapılabilecek azamî artış oranını ifade eder. Kiracı ile kiraya veren arasındaki Mayıs 2021’de bir yıllığına kurulan sözleşmede kira bedeli bin lira ise, Mayıs 2022’de kira bedeli en çok bin 346 liraya yükseltilebilir.
2022 kira artışı ne kadar olacak?
TÜFE’de (2003=100) 2022 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre %4,81, bir önceki yılın Aralık ayına göre %16,45, bir önceki yılın aynı ayına göre %54,44 ve on iki aylık ortalamalara göre %25,98 artış gerçekleşti. Buna göre kira artış oranı %25,98 oldu.
Ev sahibi kiraya ne kadar zam yapabilir 2022?

Eski ev sahibinin evden çıkma süresi ne kadar?​

Kanunen eski ev sahibinin evi boşaltması için bir süre tanınmıyor. Eski ev sahibinin taraflar arasında başka bir anlaşma olmadıkça evi hemen teslim etmesi gerekiyor.

Ev sahibi Oğlum oturacak diye evden çıkarabilir mi?​

Uzmanlar ‘Çocuğum oturacak’ bahanesiyle kiracının kapı dışarı edilemeyeceğini söylüyor. Ev sahibi ‘Oğlum oturacak’ demesi durumunda da daireyi bir başkasına 3 yıl boyunca kiraya veremiyor. Aksi halde kiracıya tazminat ödemek zorunda. Ev satılsa dahi kiracıya 6 ay süre verilmesi şart.
Ihtarname çekildikten sonraki süreç nedir?
noterden ihtarname çektikten sonra , ihtarname muhataba ulaştıktan sonra ihtarnamede öngörülen süre içerisinde ihtar konusunu oluşturan eylem yerine getirilmezse (ödeme yapılması, haksız fiilin sonlandırılması gibi) hukuki yollara başvurulacaktır. İhtarnamedeki beyanlar ilerideki olası bir dava sürecinde bağlayıcıdır.
 
Geri
Üst