- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 264.938
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
Ev sahibi eve izinsiz girebilir mi?
ev sahibi eve izinsiz girebilir mi Haberi Kira sözleşmesinin imzalanması halinde; mal sahibi evin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı taahhüt etmiş oluyor. Bu nedenle ev hakkı kiracıda olup kiracı eve kimi sokacağına veya sokmayacağına kendisi karar verir.Kiracı evden kaçtı ne yapmalıyım?
Kira ödemeyen kiracının tahliyesi bakımından ilk yol, bir kira dönemi içinde kiracıya kirasının ödememesi nedeniyle iki haklı ihtar gönderilmesi durumunda taşınmazın bulunduğu yerdeki Sulh Hukuk Mahkemesinde tahliye davası açılması suretiyle tahliyedir.Belirttiğimiz gibi ev sahibi kiracısına haber vermeden, keyfi ziyaretlerde bulunamaz. Eğer eve gelmek istiyorsa, çalışan kiracıdan en az 4 gün önce, çalışmayan kiracıdan ise en azından 24 saat önce randevu alması şart.
Ev sahibi evi satmak isterse kiracı evi göstermek zorunda mı?
Satılığa çıkarılmış ev kiracı tarafından gösterilmek zorundadır. Evi göstermeyen kiracı veya ev sahibi ve kiracının hangi gün ve saatlerde evin gösterileceği hususunda anlaşamaması halinde ev sahibi dava açabilecektir. Bu dava “Kira (Kiralananı Göstermeye İzin İstemli)” davasıdır.
Ev sahibi evi satmak için kiracıyı çıkarabilir mi?
“Ev satılırsa ev sahibi, kiracıyı ne zaman çıkarabilir?” konusu da yasalarla belirlenmiştir. Ev satışından sonra ev sahibi, kiracıya ihtarname çekerek 6 ay içinde evden çıkmasını talep edebilir. Kiracının eve özensiz davranması ve komşularla iyi geçinmemesi durumunda ev sahibi, kiracının tahliyesini isteyebilir.
Kiracıyım ev sahibi evi satıyor ne yapmalıyım?
Kira Hukukunda, böyle bir kiracılı evin satılması durumda kiracının mağdur edilmemesi esas alınmıştır. İmzalanan kira sözleşmesi korunur. Kiracı, evin yeni sahibi ile eski kontrat çerçevesinde ev sahibi, kiracı ilişkisini korumaya devam eder. Yeni ev sahibi ile tekrar kontrat yapılmasına ihtiyaç yoktur.Ev sahibi nereye şikayet edilir?
Tüketici Hakları Kanunu’na göre ev sahibi ve kiracı arasındaki anlaşmazlıkların giderilmesi ve kanunen tüketici olarak nitelendirilen kiracıların hakları için Tüketici Hakem Heyeti’ne başvuru yapılabilir.Emlakçı ev sahibi yerine imza atabilir mi?
Emlakçıyla yapılan sözleşmelerde mülk sahibinin imzasının olma şartı aranmıyor. Sözleşmenin geçerlilik şartı yazılı olarak yapılmış olması. Mülk sahibi imzalamasa da komisyon ödemek zorunda.
Satılık evi göstermek zorunda mı?
Taşınmaz mal sahibi, istediği sürece kiradaki evin satışını gerçekleştirebilme hakkına sahiptir. Peki satış sürecinde kiracı evi göstermek mecburiyeti var mı? Kiracı satılığa çıkmış olan evi, müsait olunan zaman dilimleri içinde göstermek ile sorumlu oluyor.
“Kiracı, bakım, satış ya da sonraki kiralama için zorunlu olduğu ölçüde, kiraya verenin ve onun belirlediği üçüncü kişinin kiralananı gezip görmesine izin vermekle yükümlüdür.
Bu sebeple kiracının kullanımı sırasında evde çıkan arızaları gayrimenkul sahibi gidermekle yükümlüdür. Bu arızalar, tesisat ya da kombi gibi demirbaş eşyalarda gerçekleştiği takdirde tamir bedelini gayrimenkul sahibi öder.
Kira sözleşmesi yapmayan ev sahibi nereye şikayet edilir?
Arzın artmasında kıvılcım olacak. Ev sahiplerini kira gelirinin vergisini ödemedikleri konusunda kiracılar ALO Maliye hattı üzerinden şikayetlerini bildirebilirler. Bu bildirimin ardından Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın ilgili birimi hemen harekete geçer. Öncelikle yapılan ihbarın doğru olup olmadığı araştırılır.
Ev kiralarına hangi bakanlık bakıyor?
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 1 Ocak 2020 itibarıyla binalar veya bağımsız bölümlere ilişkin alım, satım ve kiralama işlemlerinde enerji kimlik belgesi düzenlenme şartının aranacağını bildirdi.