Ev sahibi ben oturacagim diye kiraciyi cikarabilir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.050
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Ev sahibi ben oturacağım diye kiracıyı çıkarabilir mi?​

Kiracılık hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanunu gereğince, ev sahibi, kiralananı kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut ya da işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa kiracısını çıkarabiliyor.

Ev sahibi kirayı ne kadar artırabilir?​

Kira sözleşmesi kanun gereği uzadığı tarihte eğer tüketici fiyat endeksindeki 12 aylık ortalamalara göre değişim oranı yüzde 20 veya bu orandan yüksek ise, kira yüzde 20 oranında artırılır.

Kira sözleşmesi yoksa kiracı nasıl çıkarılır?​

Kira sözleşmesi yoksa kiracı nasıl çıkarılır?
Bu gibi durumlarda ilk aşama yasal yollara başvurmak oluyor. Öncelikli olarak gerekli belgeler eşliğinden noter onaylı bir ihtarname ile kiracıya tahliye için süre tanınıyor. Noterden gelen bu ihtarnameyle kiracıya durumun ciddiyeti de sunulmuş oluyor.

Ev sahibi ve kiracı hakları nelerdir?​

Kiracı hakları şu şekilde sıralanabilir: Taşınmazın kira sözleşmesi boyunca, kiraya verildiği gibi kalmasının sağlanmasını kiraya verenden isteme hakkı Aksinin kararlaştırılmamış olması durumunda, kiraya verenin zorunlu sigorta, vergi ve benzeri yükümlülükleri yerine getirmesini talep etme hakkı

Kiracı mağduriyet davası açabilir mi?​

Kiracı Haksız İşgal Davası Açabilir Mi? Hala kira sözleşmesinde yazan tarih bitmediği halde ve kiracı evin içerisinde olma hakkına sahip olduğu müddetçe şayet ev sahibi evi kullanarak kiracıya teslim etmiyorsa kiracılar da işgal davası açabilirler.

Ev sahibi hangi durumlarda tahliye davası açabilir?​

Ev sahibi hangi durumlarda tahliye davası açabilir?
Ev sahibi hangi durumlarda kiracıya tahliye davası açabilir? Türk Borçlar Kanunu’nda yer alan esaslara göre, ev sahibinin kiracısını evinden çıkarabilmesi haklı nedenlerinin olması gerekiyor. Kira sözleşmesinin bitiminden 1 ay sonra dava açılabilir.
Kiraya yüzde kaç zam yapılır 2021?​
KİRA ZAMMI ORANI DA BELLİ OLDU TÜFE’de (2003=100) 2021 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 2,39, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 15,75, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 19,89 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 17,09 artış gerçekleşti. Kira artışında tavan yüzde 17,09 olarak gerçekleşti.
Kira sözleşmesi yoksa ne olur?​
Kira sözleşmesi olmayan ve dolayısı ile sözlü olarak yapılan kira anlaşmalarında da Borçlar Kanununda yer alan kira ilkeleri geçerli oluyor. Buna göre sözleşmesi olan kiracı kira bedelini ödemediği zaman nasıl tahliye ediliyorsa, sözleşmesi olmayan kiracı da o şekilde tahliye edilebiliyor.

Kiracının ev sahibi değişince durumu ne olur?​

Kiracının ev sahibi değişince durumu ne olur?
kiracının ev sahibi değişince durumu ne olur Haberi Kiracı eve yaptığı yapısal değişiklikler ev sahibinin onayı ile yaptırmışsa, eve katmış olduğu değeri tazminat olarak ev sahibinden talep etme hakkına sahiptir. Tabi ki ev sahibi değişirse yeni ev sahibinden böyle bir tazminat talep edemiyor.
 
Ev sahibi ile kiracı arasındaki ilişkiye yönelik pek çok detayı ele alan bu mesajlar oldukça faydalı bilgiler içeriyor. Kiracının hakları, ev sahibinin tahliye davası açabilmesi için gereken şartlar, kira artış oranı gibi konuların yanı sıra kiracıların yaşadığı olası mağduriyetler ve bu durumlarda izlenecek yasal süreçler de detaylıca ele alınmış.

Kiracının kira artış oranları ve ev sahibi değişikliği durumunda sahip olduğu haklar gibi konuların net bir biçimde anlatılması oldukça faydalı olmuş. Ayrıca kira sözleşmesi olmayan durumlarda da Borçlar Kanunu'nun kira ilkelerinin geçerli olacağına dikkat çekilmesi önemli bir bilgi sunmuş.

Hem kiracıların hem de ev sahiplerinin haklarını detaylıca açıklayan bu mesajlar, konuyla ilgili genel bir bilinç oluşturmaya ve taraflar arasında güç dengesizliğinin önüne geçmeye yönelik bir rehberlik sağlıyor.
 
Geri
Üst