AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Ev hizmetlerinde calisanlarin isten cikarilmasi nasil yapilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Ev hizmetlerinde çalışanların işten çıkarılması nasıl yapılır?​

Ev hizmetlerinde ayda 10 gün veya üzerinde çalışan sigortalının işten ayrılması halinde, en geç işten ayrılış tarihini takip eden on gün içerisinde e-SGK uygulaması üzerinden işten ayrılış bildirgesi verilmesi gerekmektedir.

Ev hizmetlerinde çalışanlar tazminat alabilir mi?​

Bilindiği üzere ev hizmetlerinde çalışanların 4857 sayılı Kanunun 4’üncü maddesinde kanun kapsamında olmadıkları belirtilmiştir. Bu nedenle ev hizmetlerinde çalışanların kıdem ve ihbar tazminatı hakkı yoktur.
Apartman görevlisi kıdem tazminatı nasıl hesaplanır?
Apartman görevlilerinin kıdem tazminatı geçmişe dönük olarak çalıştığı her yıl için 30 günlük brüt ücret tutarıdır. Kapıcının kıdem tazminatında esas alınacak olan bu ücreti son aldığı ücrettir. Kapıcıya yapılan ücret dışındaki düzenli yardım, ikramiye vb. ödemeler de bu hesaba ücretmiş gibi ayrıca katılacaktır.
Evde bakım hizmetlerinde çalışanlar hangi kanuna tabi?
4857 sayılı İş Kanunu’nun 4. maddesinin e bendinde ev hizmetleri kapsamında çalışanlara İş Kanunu hükümleri uygulanmayacağı açıkça belirtilmiştir. Bu sebeple, ev hizmetlerinde çalışanların hak ve yükümlülükleri 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun hizmet sözleşmesi hükümleri uyarınca belirlenir.

2021 ev hizmetlerinde çalışanların SGK primi ne kadar?​

Bunun için ev işinde çalışanın ödeyeceği aylık prim tutarı 1.626 lira. Ayda 10 gün çalışanlar için ödenecek en düşük prim, 625.50 lira. 5 puanlık prim indiriminden yararlanıldığında ödenecek prim 542 liraya düşüyor. İsterlerse işverenler çalışan için daha yüksek prim de ödeyebilirler.

Ev hizmetlerinde çalışan işsizlik maaşı alabilir mi?​

Bu bilgiler ışığında ev hizmetlerinde ayda 10 günden az çalışanlara işsizlik sigortası primi ödenmediğinden işsizlik maaşı alamazlar. Ancak 10 gün ve daha fazla süreyle evde çalışana işsizlik sigortası primi ödenmiş olduğundan işsizlik maaşı almaya ilişkin diğer şartların da sağlanması durumunda işsizlik maaşı ödenir.
Ev hizmetlerinde çalışanlar rapor parası alabilir mi?
Ev hizmetlerinde 10 günden az çalışanların, iş kazası ve meslek hastalığı sigortasından yararlanabilmeleri için, iş kazasının olduğu tarihten en az on gün önce tescil edilmiş olması ve sigortalılığının sona ermemiş olması, iş kazası veya meslek hastalığından dolayı geçici iş göremezlik ödeneği (rapor parası) ödenmesi …
Ev hizmetlerinde çalışanların sigortası nasıl ödenir?
Evinde ayda 10 günden az süre ile sigortalı çalıştıranlar bu kişiler için çalıştırdıkları her bir gün için asgari ücretin günlük tutarının % 2’si oranında iş kazası ve meslek hastalığı primi ödeyecektir. İş kazası ve meslek hastalığında 01.01.2022-31.12.2022 tarihleri arasında bir gün için ödenecek tutar 3,34 ₺ dir.

3 yıllık kapıcının tazminatı ne kadar?​

Kapıcıların Kıdem Tazminatı Nasıl Hesaplanır? Kıdem tazminatına hak kazabilmek için kapıcının en az bir yıllık kıdeme sahip olması gerekir. 1475 Sayılı Kanun’un 14.maddesi gereğince kapıcının veya apartman görevlisinin çalıştığı her bir yıl için 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir.

Temizlik hangi kanuna tabi?​

Bir görüşe göre; temizlik, yemek, bahçe bakımı gibi ev hizmetlerinde çalışması için işe alınan bir kişinin ev sakinlerinin ev yaşamı dışında çalışma ortamlarında da çalışması durumunda İş Kanunu hükümlerinden yararlanması gerekmektedir.
Hasta Bakıcı iş kanununa tabi mi?
Buna göre, ev hizmeti çalışanı olarak değerlendirilen yaşlı bakıcılığı yapan kişi, İş Kanunu kapsamında olmadığından, tabi olduğu Türk Borçlar Kanunu’nda da kıdem tazminatı öngörülmediğinden kıdem tazminatı isteme hakkı bulunmuyor.
Ev hizmetlerinde çalışanların sigorta primi ne kadar?
Ayda 1 gün çalışanlar için ödenecek prim, 3.34 lira. Ayda 5 gün çalışanlar için ödenecek prim, 16.7 lira. Ayda 9 gün çalışanlar için ödenecek prim, 30.6 lira. Ev işlerinde ayda 10 günden az çalışanlar eğer isterlerse primlerini kendileri ödemek şartıyla emeklilik ve genel sağlık sigortası için sigortalı olabilirler.

Ev hizmetlerinde çalışanların sigorta primi nereye ödeniyor?​

Ev hizmetlerinde çalışanların prim ödemeleri Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından belirlenen ödeme noktalarına yapılabilir. Prim ödemeleri için PTT ve SGK anlaşmalı bankalar yetkilidir.

2021 işsizlik maaşı alma şartları nelerdir?​

Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olmak, Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak, Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurmak.

İşveren ev hizmetlerinde çalışanı işten çıkartmak istediğinde bu sürelere uyarak önceden bildirimde bulunması gerekir. Aksi takdirde fesih bildirim süreleri kadar tazminat ödemek zorundadır. -Hizmet süresi beş yıldan fazla sürmüş işçi için altı haftadır.
Ev hizmetleri sgk prim ödemesi nasıl yapılır?
Ev hizmetlerinde ayda 10 günden fazla çalışan sigortalıların primlerinin, en geç çalışmanın geçtiği ayı takip eden ayın sonuna kadar banka kanalıyla veya e-Devlet sistemi üzerinden Kart ile Prim ödeneği seçeneğinden “EK-9 10 GÜNDEN FAZLA TAHSİLATI” seçeneği vasıtasıyla ödenmesi gerekmektedir.
Ek 9 işçi nedir?
Ev içerisinde yaşayanlar tarafından yapılabilecek temizlik, ütü, yemek yapma, çamaşır, bulaşık yıkama, alışveriş ve bahçe işleri ile çocuk, yaşlı veya özel bakıma ihtiyacı olan kişilerin bakım işlerinin ev halkı dışındaki bireyler tarafından yapılması işleri ev hizmeti sayılacaktır.

Evde sigortalı çalıştıranlar prim teşviklerinden yararlanıyor mu?​

Eğer, ev işinde çalışan, bir ay içinde 10 günden az çalışıyorsa iş kazası ve meslek hastalığına karşı çalıştıran kişi tarafından sigortalanıyor ve prim de buna göre ödeniyor. Ev hizmetinde ayda 10 günden az sigortalı çalıştıranlar işveren sayılmıyor, sadece sigortalılar adına iş kazası ve meslek hastalığı primi ödüyor.

Ev hizmetlerinde çalışanlar hangi kanuna tabi?​

Ev Hizmetlerinde çalışan kişilerin 6098 sayılı Borçlar Kanuna tabi olduğu kabul edilmektedir. Buna göre çalışan kişi ile çalıştıran arasında yapılan sözleşme bu kanuna tabi hizmet sözleşmesi olup hak ve borçlar da buna göre belirlenecektir.
Evde çalışan kadın sigortası nasıl ödenir?
Ev hizmetinde ayda 10 günden az çalışanların sigortalılığı nasıl sağlanacak? – Evinde ayda 10 günden az süre ile sigortalı çalıştıranlar bu kişiler için çalıştırdıkları her bir gün için asgari ücretin günlük tutarının yüzde 2’si oranında iş kazası ve meslek hastalığı primi ödeyecek.
Ek 9 dan kimler yararlanabilir?
Kanunun ek 9 uncu maddesi kapsamında 10 günden az sigortalı çalışanlar % 32,5 oranındaki uzun vadeli sigorta kolları ile genel sağlık sigortası primini takip eden ayın sonuna kadar ödemeleri halinde, uzun vadeli sigorta kolları ve genel sağlık sigortası yardımlarından da yararlanabilecektir.

9 günlük sigorta primi ne kadar?​

Ev hizmetlerinde ayda 10 günden az işçi çalıştıranlar sadece iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primi ödüyorlar. Bunların ödeyecekleri prim tutarı 2022 yılında günlük 3.34 TL, 9 gün çalıştırmaları halinde ise 30.06 TL olacak.

Ek 9 formu nedir?​

Ek 19 madde nedir?
5510 sayılı Kanunun ek19 uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan “1.000” ibaresi “1.500” şeklinde değiştirilmesiyle; Yaşlılık, malullük, ölüm aylığı alan emeklilere ve hak sahiplerine dosya bazında 1000 lira olarak öngörülen aylık asgari ödeme tutarı, 1500 liraya yükseltilmiştir.
Ev işlerinde çalışanlar nasıl sigortalı olur?
– Ev hizmetlerinde 10 günden az çalışanlar için bunları çalıştıranlar “ev hizmetlerinde on günden az çalıştırılacaklara ilişkin form” ile Kuruma müracaat edecek. – Ev hizmetlerinde ayda 10 günden az süre ile sigortalı çalıştıranlar “www.turkiye.gov.tr” uygulaması aracılığıyla da müracaat edebileceklerdir.

Ev hizmetlerinde çalışanların hakları nelerdir?​

İş Kanunu kapsamında çalışanlara ihbar ve kıdem tazminatı ödenmesi gerekiyor. Ev hizmetlerinde çalışanların yıllık ücretli izin hakları bulunuyor. En az bir yıl çalışmış işçiler yılda iki hafta ücretli izin hakkına sahip. 18 yaşından küçük veya 50 yaşından büyük işçiler ise en az üç hafta ücretli izin kullanabilir.

Ek 9 ne zaman tahakkuk eder?​

İşverenler sigortalı ile ilgili herhangi bir değişiklik olmadığı sürece, sigortalı için yaptıkları bildirime göre adlarına tahakkuk edecek sigorta primlerini sigortalı çalıştırdıkları ayı takip eden ayın sonuna kadar Kuruma ödeyecektir.
Ev hizmetlerinde 10 gün ve daha fazla Çalıştırılacaklara ilişkin bildirge nereye verilir?
Ev hizmetlerinde ayda 10 gün veya daha fazla süre ile çalışanların bildirimi 2021 şubat ayından önce “Ev Hizmetlerinde 10 Gün ve Daha Fazla Çalıştırılacaklara İlişkin Bildirge” ile ikametgâhın bulunduğu sosyal güvenlik merkezine kâğıt ortamında yapılmakta iken, 2021/Şubat ayından itibaren e-Devlet uygulamalarında yer …
Ev hizmetlerinde çalışanların SGK bildirimi nasıl yapılır?
Bu kapsamdaki çalışanların bildirimi Tebliğ ekinde yer alan “Ek-2 Ev Hizmetlerinde 10 Gün ve Daha Fazla Çalıştırılacaklara İlişkin Bildirge” ile ikametgahın bulunduğu SGK Müdürlüğüne kağıt ortamında yapılmaktadır. Bildirgenin en geç çalışmanın başladığı ayın sonuna kadar SGK’ya verilmesi gerekmektedir.

2022 ek 9 primi ne kadar?​

9 günlük sigorta parası ne kadar?​

10 günlük sigorta nasıl yapılır?
Kişi 10 günden fazla çalışıyorsa günlük asgari ücret üzerinden yüzde 37.5 prim ödeyerek, sigortalı yapmak zorundasınız. Bu yüzde 37.5’in; 34.5’i emeklilik ve genel sağlık sigortası için, yüzde 3’ü de işsizlik sigortası primi için ödeniyor.
2022 isteğe bağlı sigorta primi ne kadar?
İsteğe bağlı sigorta primi 2022 yılında en düşük 1601.28 TL olacak. Kendi adına ve hesabına tarımsal faaliyette bulunanlar ile esnaf muaflığından yararlanan kadınların ödeyeceği isteğe bağlı sigorta primi ise 2022 yılında aylık 1547.90 TL olarak uygulanacak.

Ev hizmetlerinde çalışanların rapor bildirimi nasıl yapılır?​

Bu bildirim Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği ekinde yer alan İş Kazası ve Meslek Hastalığı Bildirim Formu düzenlenerek Kuruma doğrudan yapılabileceği gibi, e-devlet şifresiyle www.turkiye.gov.tr adresinin “e-hizmetler” menüsünün altında bulunan “Ev Hizmetleri” kısmını seçerek “İş kazası bildirimi” menüsünden de …

Apartman görevlisi SGK bildirimi nasıl yapılır?​

Kolay İşverenlik Uygulaması’na geçiş internet üzerinden gerçekleştirilebilmektedir. Bunun için konut kapıcısı çalıştıran apartman yönetimlerinin https://uyg.sgk.gov.tr/IsverenSistemi adresi üzerinden erişecekleri ekrandan yapacakları beyan giriş işlemleri vasıtasıyla geçiş yapmaları gerekir.
 
Geri
Üst