- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.238
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Ev alınca adak kesilir mi?
İslamiyet’te kurban kesimi ile ilgili tüm detaylar kapsamlı bir şekilde ele alınmış ve açıklanmıştır. Öyle ki ev ve araba dışında çok sevdiği bir kişi ya da yolcusu gelen kişinin kurban kesmesi de yine caiz değildir. Bu tür durumlarda adak adanması ve adağın gerçekleşmesiyle birlikte adak kesilmesi uygundur.Kurban kesmezse ne olur?
İmam-ı Malik ve İmam-ı Ahmed’e göre kurban vacip değil, sünnettir. Dolasıyla bir mükellef kurban keserse sevap kazanır, ancak kesmezse günahkâr olmaz. Hanefi fukahası; “Kurbanın vücûbunun şartlarını hâiz olan bir mükellef, kurban kesmezse günahkâr olur.”hükmünde görüşbirliği halindedirler.Bir evde kurbanı kim keser?
Kurbanda kişi mülkiyeti esası doğrultusunda belirlenen bu kural, özellikle ailedeki geçim kaynağını sağlayan kişinin kurban kesme yükümlülüğünü de almasını sağlamaktadır. Kocalar evin gelirini sağlayan tek kişi ise kurban kesmek durumundadır.
Adak kesmek için nasıl niyet edilir?
“Allahü ekber Allahü ekber. La ilahe illallahu vallahu ekber. Allahü ekber ve lillahil hamd.” Bu cümle ile Allah (c.c) yüceltilir ve kurbanın Allah (c.c) için kesildiği belirtilir.
Tavuk ve horozdan adak olur mu?
Horoz veya tavuk gibi kümes hayvanları, adak olarak kesilmez ve kabul görmez.Kurban kesmek günah değil mi?
Kurban kesmek, geleneksel fıkha göre sünnet veya vacip bir İbadettir. İttifak edilen nokta kurban kesmenin farz olmadığıdır.Bir evde bir kişinin kurban kesmesi yeterli mi?
İbadetlerde sorumluluk bireyseldir. Bu nedenle, dinen zengin olan karı-kocadan her birinin ayrı ayrı kurban kesmesi gerekir. Ancak İmam Malik’e göre aile reisi tüm aile efradı adına bir adet büyükbaş veya küçükbaş hayvan keserse, bu aile bireylerinin hepsi için yeterli olur.
Baba evli kızı için kurban kesebilir mi?
Kurban kesmek, akıl sağlığı yerinde, büluğa ermiş (ergen olmuş), dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip ve mukim olan ister kadın olsun ister erken ister evli olsun ister bekar her müslümanın yerine getireceği malî bir ibadettir (Merğînânî, el-Hidâye, VII, 148).
Kime Verilir?