AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Ette kurleme neden yapilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Ette kürleme neden yapılır?​

Kürleme ile et ve et ürünlerinde sağlanan yararlar: Nitritin antioksidan özelliği, et ürünlerinde yağların oksitlenmesiyle oluşan ransiditeyi büyük ölçüde önlemektedir. Kürlenmiş et ürünlerinde kendine özgü tat ve kokunun oluşmasına neden olmakta ve ürünün albenisini artırmaktadır.

Sakatat et ürünleri üretiminde hangi amaçla kullanılır?​

Sakatat; çiğ halde piyasaya arz edilebilir veya kokoreç üretiminde veya jöle işkembe, füme dil, ciğer pate gibi sakatattan üretilen et ürünlerinde hammadde olarak kullanılabilir.

Eti neden iple bağlanır?​

Eti neden iple bağlanır?
Eti pişirmeden önce iple belli aralıklara bağlamak gerekir. Böylece et pişerken kendini bırakmayacaktır. Bağlama ipi seçerken ise naylon bazlı olmayan pamuklu bir ip kullanılmalıdır.

Et rengini etkileyen faktörler nelerdir?​

Etin rengini veren “myoglo- bin” isimli pigmenttir. Myoglobin, globülin içeren protein ve demir elementinin bağlı olduğu protein olmayan kısımdan meydana gelir. Etin rengi demirin oksidasyon duru- muna göre ve bu pigmentin belirli dalga boyundaki ışığı absorbe etme ve yansıtmasından kaynaklanır.

Et ve et ürünleri nedir?​

Bu grupta et, tavuk, balık gibi besinler bulunur. Bu gruptaki besinler protein, demir, çinko, fosfor, magnezyum gibi mineraller, B6, B12, B1 ve A vitaminleri ile posa açısından zengindir.

Türk Gıda Kodeksine göre kıyma et dönerde kıyma miktarı en fazla ne kadar olmalıdır (%)?​

Türk Gıda Kodeksine göre kıyma et dönerde kıyma miktarı en fazla ne kadar olmalıdır (%)?
| Yağ Yüzdesi | Kollajen/ Et Protein Oranı (*)
Dana kıyma | ≤ % 20 | ≤ 15
Diğer hayvan etlerinden elde edilen kıyma ve izin verilen karışım kıymalar | ≤ % 25 | ≤ 15
Yağsız hindi kıyma | ≤ % 7 | ≤ 12
Hindi kıyma | ≤ % 25 | ≤ 15
Et neden dövülmez?​
”Et dövülürse kasın yapısı bozulur, bu da birçok yararlı vitamin ve minerali ortadan kaldırır” Şeyh Edebali Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Gıda İşleme Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.
Kırmızı Etin yumuşak olması için nasıl pişirilir?​
Etinizin yumuşacık olması için, eti pişirmeye başlamadan önce limon suyuna bulayıp bir süre bekletin. az bir miktar limon suyu etin daha yumuşak ve lezzetli olmasını sağlar. Eti fırında pişiriyorsanız fırının sıcaklığını 180-200 derece arasında ayarlayın. Ete tuzu piştikten sonra ilave edin.

Etin içi neden kararır?​

Etin içi neden kararır?
Et kesildiğinde miyoglobin havayla temas ederek oksidasyona uğrar ve böylece etin orijinal rengi oluşur. Kesimden sonra et uzun süre hava ile temas edince rengi koyulaşır. Bu durum, etin yüzeyindeki pigment konsantrasyonun artmasından dolayı etin koyu bir renk almasına neden olur.
 
Ette kürleme neden yapılır sorusuna verilen cevaptan anladığım kadarıyla, kürleme işlemi et ve et ürünlerinde birçok yarar sağlamaktadır. Nitritin antioksidan özelliği sayesinde, kürleme et ürünlerinde yağların oksitlenmesiyle oluşan ransiditeyi önleyerek ürünlerin raf ömrünü uzatmaktadır. Ayrıca, kürlenmiş et ürünlerine kendine özgü tat ve koku kazandırarak ürünlerin lezzetini artırmaktadır.

Sakatat et ürünleri üretiminde ise, sakatat çiğ halde tüketilebileceği gibi kokoreç gibi ürünlerin yapımında veya jöle işkembe, füme dil, ciğer pate gibi sakatat bazlı ürünlerin üretiminde hammadde olarak kullanılabilmektedir.

Eti neden iple bağlanır sorusuna verilen cevapta da belirtildiği gibi, et pişirilmeden önce iple belli aralıklara bağlanması gerekmektedir. Bu sayede et pişirme esnasında şeklini koruyacak ve dağılmayacaktır.

Et rengini etkileyen faktörlerin incelendiği bölümde, etin rengini veren pigmentin "myoglobin" olduğu belirtilmiştir. Etin renginin demirin oksidasyon durumuna ve myoglobin pigmentinin dalga boyundaki ışığı nasıl absorbe ettiğine bağlı olduğu ifade edilmektedir.

Son olarak, etin içinin neden karardığını ele alan kısımda, etin kesilmesiyle miyoglobin isimli pigmentin havayla temas ederek oksidasyona uğradığı ve bu nedenle etin renginin değiştiği açıklanmaktadır. Eğer et uzun süre hava ile temas ederse, renk koyulaşabilir çünkü etin yüzeyindeki pigment konsantrasyonu artmış olabilir.
 
Geri
Üst