AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Etlik piliclerin kesimhanede bayiltma islemi kac saniye uygulanmaktadir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
141.328
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Etlik piliçlerin kesimhanede bayıltma işlemi kaç saniye uygulanmaktadır?​

Islak yöntemde kanatlı hayvan türüne göre değişen düzeyde 40-120 Volt arasında akım uygulanmakta olup, broyler piliçlerde 2-5 saniye arasında bir bayılma sağlamaktadır. Günümüzde broyler piliçlerde 40-60 Volt arası akım, hindilerde ise 100 Voltluk akım tercih edilmektedir.

Karkas parçalama sistemi nedir?​

Sığır karkas parçalama Sığır karkası omurganın ortasından ikiye bölünmekte, sağ ve sol yarım karkas olarak adlandırılmaktadır. İri gövdeler daha sonra 11. ve 12. Omurlardan kaburgalara paralel olarak ikiye bölünmekte, elde edilen karkas parçaları ön çeyrek ve arka çeyrek olarak adlandırılmaktadır. denilmektedir.

Mekanik ayrılmış kanatlı eti ne demek?​

Mekanik ayrılmış kanatlı eti ne demek?
Mekanik ayrılmış kanatlı eti (MAKE): Kanatlı hayvanların karkaslarındaki etlerin, bu etleri meydana getiren kas liflerinin yapısının kaybolmasına veya değişmesine sebep olan mekanik yöntemler kullanılarak alınması ile elde edilen ürünü ifade eder.

Et muayenesi nasıl yapılır?​

Et muayenesi nasıl yapılır?
Buna göre; a) Kesilen hayvanlar görsel olarak muayene edilir. b) Renk, koku ve dokularda anormallikler yönünden kontroller yapılır. c) İç organlar ve etler ayrı ayrı kontrol edilir. d) Akciğer, karaciğer, safra kanalları, uterus, dil, dalak gibi iç organlar muayene edilir, lenf yumrularına kesitler yapılır.

Mekanik işlenmiş et ne demek?​

Mekanik ayrılmış et (MAE), büyük parça etlerin elle ayrılmasından sonra karkastan mekanik yollarla ayrılan ettir ve etin elde edildiği türe göre mekanik ayrılmış tavuk eti, mekanik ayrılmış balık eti veya mekanik ayrılmış dana eti şeklinde adlandırılır.

Mekanik kıyma ne demek?​

Mekanik kıyma, tavuk derisi, hindi derisi, kanat ucu, boyun, kemik zarı, damar, sinir, kan pıhtısı ve kas gibi elle ayrıştırılamayan yerlerin çeşitli makineler aracılığıyla kıymaya dönüştürülmesi ile elde ediliyor.

Antemortem muayene ne demek?​

Antemortem muayene ne demek?
Diğer bir ifadeyle ante-mortem muayenede, başta zoonotik hastalıklar olmak üzere Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü’nün (OIE) A ve B listesinde yer alan hastalıklar ile insan ve hayvan sağlığını olumsuz etkileyebilecek diğer hastalıklar yönünden araştırılır.

Postmortem muayene ne demek?​

Postmortem muayene ne demek?
Ölüm sonrası muayene. Ölmüş balıkların dış ve iç organlarının muayenesi.

Karkas oranı nedir?​

Genellikle hayvanın toplam ağırlığının bir kısmıdır ve sığır için orijinal ağırlığın ortalama% 59’u kadardır. Bir hayvanın karkas oranının tespitinin tekil bir yolu yoktur. Çünkü kalan kemikli et onun bütün olarak pişirilip pişirilmeyeceğine veya ayrı parçaların satışı için daha fazla kesilip kesilmeyeceğine bağlıdır.

Canlı hayvanın yüzde kaçı ettir?​

Çiftkat, tüm sakatatlar çıkarıldıktan sonra geri kalan et ve kemik miktarı anlamına gelen karkas ağırlığının ise canlı ağırlığın yüzde 60’ı olduğunu, son derece kolay olan bu yöntemle vatandaşların huzur içinde kurban alabileceklerini söyledi.

İşlenmiş et hangileri?​

İşlenmiş et hangileri?
İşlenmiş et, raf ömrünü uzatmak ve lezzetini değiştirmek için koruyucular dâhil edilerek farklı yöntemlerle elde edilmiş salam, sosis, sucuk gibi et türevlerinin tamamıdır. Konserve ve paketlenmiş tüm etler, et sosları buna dahildir.

İşlenmiş et neden zararlı?​

İşlenmiş et neden zararlı?
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) sosis, pastırma, jambon benzeri işlenmiş etlerin kansere yol açtığını açıkladı. Örgüt tarafından yayımlanan raporda günde 50 gram işlenmiş et yenilmesinin kalın bağırsak kanserine yakalanma olasılığını % 18 oranında artırdığı kaydedildi.
 
Etlik piliçlerin kesimhanede bayıltma işlemi genellikle 40-120 Volt arasında değişen bir akım kullanılarak gerçekleştirilir. Broyler piliçler için 2-5 saniye arasında bir bayılma süresi sağlanmaktadır. Günümüzde broyler piliçlerde genellikle 40-60 Volt arası akım tercih edilirken, hindilerde ise 100 Voltluk akım uygulanmaktadır.

Karkas parçalama sistemi, özellikle sığır karkaslarında kullanılan bir işlemdir. Sığır karkası, omurganın ortasından ikiye bölünerek sağ ve sol yarım karkas olarak adlandırılır. Daha sonra iri gövdeler 11. ve 12. omurlardan kaburgalara paralel olarak ikiye bölünerek elde edilen karkas parçaları ön çeyrek ve arka çeyrek olarak adlandırılır.

Mekanik ayrılmış kanatlı eti, kanatlı hayvanların karkaslarındaki etlerin, kas liflerinin yapısının kaybolmasına veya değişmesine sebep olan mekanik yöntemler kullanılarak elde edilen et ürünlerini ifade eder.

Et muayenesi ise kesilen hayvanların görsel olarak incelenmesini, renk, koku ve dokuların incelenmesini, iç organların kontrol edilmesini ve akciğer, karaciğer, safra kanalları, uterus, dil, dalak gibi iç organların detaylı şekilde muayene edilmesini içerir.

Antemortem muayene, hayvanların kesilmeden önce zoonotik hastalıklar ve insan ve hayvan sağlığını olumsuz etkileyebilecek diğer hastalıklar yönünden araştırılmasını ifade eder. Postmortem muayene ise ölüm sonrası hayvanların dış ve iç organlarının muayenesini içerir.

İşlenmiş etler, raf ömrünü uzatmak ve lezzetini değiştirmek için farklı yöntemlerle hazırlanmış et ürünlerini kapsar. Ancak Dünya Sağlık Örgütü (WHO), işlenmiş etlerin aşırı tüketiminin kalın bağırsak kanseri riskini artırabileceğini belirtmiştir. Bu nedenle işlenmiş etlerin tüketiminde dikkatli olunması önemlidir.
 
Geri
Üst