AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Etlerde bozulmaya neden olan bakteriler?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Etlerde bozulmaya neden olan bakteriler?​

Bu bağlamda etlerde bulunabilecek patojen mikroorganizmaları; Salmonella spp., Campylobacter jejuni, Campylobacter coli, Enteropatojenik E. coli, Enterohemorajik E. coli (0157:H7), S. aureus, Listeria monocytogenes, Bacillus cereus, Clostridium perfringens, Bacillus cereus ve Y. enterocolitica oluşturmaktadır.

Fiziksel bozulma nedir?​

1- Fiziksel bozulmalar : Depolama sırasında su içeriği fazla olan paketlenmemiş maddeler atmosfere su buharı vererek su kaybederler. Bu sırada oluşan kuruma mikroorganizmaların gelişmesini engelleyici rol oynasa da gıdada belirli olumsuz özellikler oluşur.
Bombaj neden olur?
Genelde Bacillus türleri sebze konservelerinde düz ekşime denilen şekli ile bombaj oluşturmadan gıdada bozulma yaparlar ancak, Clostridium türlerinin çoğu sebze konservelerinde gaz oluşturur. Salçada ısıya dayanıksız ve dolayısı ile dolum sırasında bulaşan Lactobacillus türleri de çok ciddi bombaja neden olur.
Pütrit nedir?
Pütrit bozulma;Clostridium ve bazı Bacillus türleri sebep olur. Ekşime;Clostridium türleri ve Laktik asit bakterileri sebep olur. Proteinleri parçalayarak kötü koku oluşumuna neden olmaktadırlar.

Et ve et ürünlerinde görülen bozulmalar nelerdir?​

Et Ürünlerinde Mikrobiyolojik Bozulmalar

Et ürünlerinde bozulmaya neden olan mikroorganizmalar?​

Pseudomonas, Moraxella, Acinetobacter, Alcaligenes, Flavobacterium, Alteromonas gibi aerobik psikrotrof bakteriler ise ette bozulmaya sebep olan saprofit mikrofloradır. Bu mikroorganizmalar soğukta saklama sırasında gelişip, çoğalabilirler.
Petek gözlülük nedir?
Petek gözlülük homojen fiziki ve kimyasal yapıya sahip olmayan taş türlerinde birçok farklı atmosferik şartlarda kimyasal bozulmalar ve erozyonun birlikte çalışması sonucunda gerçekleşir. Kuru iklimlerde büyük çukurlu petek gözlülük izlenebilir.
Kaç çeşit gıda bozulması vardır?
Gıdaları zamanla bozulma durumlarına göre başlıca 3 grupta toplayabiliriz.

Gıdaların bozulmasına neden olan faktörler?​

Gıdalar genelde mikroorganizmalar, enzimler, böcek, parazit ve benzer zararlılar, sıcaklık, nemli veya kuru koşullar, hava oksijeni ve ışık gibi değişik faktörlerin etkisiyle bozulmaya uğrarlar. Gıdaların bozulması; tüketilebilme niteliğini yitirmesi ve gıdanın yapısındaki özelliklerinin değişmesidir.

Gıdalar hangi sebeplerden dolayı bozulabilir?​

Besin maddelerinin bozulmalarının üzerinde, sıcaklık, nem, mikroorganizmalar, besinlerin asitlik & Ph değerleri, böcekler, ışık ( güneş ışığı), pestisit maddeler, saklama koşulları gibi birçok neden etkili olur.
Sütü bozan ne?
Süt proteinin hidrolizi sonucu bazı peptidler sütte acı bir lezzet oluşturur. Bu tür bozulmalar, laktik asit bakterilerinin ısısal işlemle öldürüldüğü, süüte oluşan asidin maya ve küfler tarafındanyıkımauğratılaraknötralize edildiğidurumlardagörülür. Streptococcus lactis ve laktozu fermente eden Bacillus türleri.
Bozulma nedir?
Genel anlamda bozulmayı; tüketilebilme niteliğinin yitirilmesine yönelik bileşim ve karakter özelliklerinin değişmesi olarak tanımlamak mümkündür. Bozulan bir gıdanın yapı, görünüş, renk, tat ve kokusunda çeşitli fiziksel ve kimyasal değişmeler meydana gelir.

Ette kokuşma nedir?​

Numune ince bir şekilde kıyılır ve bir deney tüpüne konur. %10 luk kurşun asetat cözeltisine daldırılmış kurutulmuş süzgeç kağıdı tüpe daldırılır, tüpün ağzı bir tıkaç ile sikica kapanır ve beklenir. Kağıt üzerinde beliren siyah leke, kokuşma olduğunu gösterir.

Ette kokuşma neden olur?​

Aminoasitlerin parçalanması sonucu amonyak, hidrojen sülfür gibi bileşikler açığa çıkar ve etin kötü kokmasına neden olur. Kokuşma sırasında et kahverengiden yeşile kadar değişen bir renk alır. Kesim ve kesim sonrasında hijyen ve sanitasyona uyulmaz ve etler uygun olmayan şartlarda muhafaza edilirse kokuşma hızlanır.
Doğal taşlara dokunulur mu?
Doğal Taşların Temizliği. Taşlarınızı satın aldığınızda kullanmadan önce ve kullanırken de belirli aralıklarla temizlemelisiniz. Taşlarınıza başkalarının dokunmasına izin vermemelisiniz yada başkasından bir takı aldıysanız kullanmadan önce mutlaka temizlemelisiniz.
 
Geri
Üst