AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Etkisini her zaman fenotipte gosterebilen alel nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Etkisini her zaman fenotipte gösterebilen alel nedir?​

Dominant (Baskın) Gen: Etkilerini her zaman fenotipte gösteren genlerdir.

Alel gen çifti ne demek?​

Biri anneden diğeri babadan gelen ve bireyin bir gen çiftini oluşturan genlere alel gen yada alel genler denir. Alel genler aynı karakterleri denetleyen fakat farklı etkileri olan genlerdir. Örneğin; göz rengi genleri ( mavi renk, ela renk, kahverengi..)

Bir karakterin oluşumunda etkisini her zaman gösteren gene ne denir?​

Bir karakterin oluşumunda etkisini her zaman gösteren gene ne denir?
Alel gen: Canlılarda tek karakter üzerine etki eden aynı veya farklı genlere alel gen denir.

Alel genlerin her ikisinin de aynı olması durumu nedir?​

Alel genlerin her ikisinin de aynı olması durumu nedir?
Homozigot (Saf=Arı) Döl : Canlıdaki her bir özelliği belirleyen gen çiftinin yani alel genlerin her ikisinin de aynı olması durumudur. Yani gen çiftinin ikisinin de baskın veya ikisinin de çekinik olması durumudur.

Heterozigot durumda fenotipte etkisini gösterebilen alel ne denir?​

Herhangi bir özelliği oluşturan bir çift alelin bir üyesi söz konusu olduğu zaman, yalnızca homozigot genotipte fenotipik olarak kendini gösterilebilen alellere “çekinik (resesif) alel” denir. Diğer yandan heterozigot genotipte kendini gösteren alellere de “baskın (dominant) alel” adı verilir.

Sadece homozigot durumda etkisini gösteren gene ne denir?​

Resesif gen: (Lat. recessus) Çekinik gen, sadece homozigot halde iken (AA veya BB) etkisini gösterebilen genler. Allelin aynı lokusta bulunması (homozigot) durumda etkisini gösterebilen gendir.

Alel gen çifti nerede bulunur?​

Alel gen çifti nerede bulunur?
Her homolog kromozomda her karakter için genin işgal ettiği belli bir yer vardır. Buna lokus denir. Homolog (eş) kromozomların aynı lokuslarında yer alan, iki veya bazen daha çok sayıda alternatif karakterin genleri alel genler olarak bulunurlar.

Bir karakter bakımından anne ve babadan farklı özellikte genlerin bir araya gelmesine ne denir?​

Bir karakter bakımından anne ve babadan farklı özellikte genlerin bir araya gelmesine ne denir?
(Genetikte böyle bir organizmadaki genin iki alelinden birinin anneden, diğerinin babadan geçtiği kabul edilir.) Aynı alelin iki kopyasını içeren organizmalara homozigot, iki farklı alele sahip organizmalara ise heterozigot adı verilir.
 
Dominant (baskın) genler, etkilerini her zaman fenotipte gösteren genlerdir. Örneğin, bir karakterin oluşumunda baskın bir gen varsa, o genin etkisi belirgin bir şekilde görülür. Diğer yandan, alel genler ise aynı karakteri denetleyen fakat farklı etkilere sahip olan genlerdir. Örneğin, göz rengi genleri farklı alel genlere sahip olabilir (mavi renk aleli, ela renk aleli vb.).

Homozigot (saf) döl, canlıdaki her bir özelliği belirleyen gen çiftinin yani alel genlerin her ikisinin de aynı olduğu durumu ifade eder. Bu durumda, gen çiftinin her iki aleli de ya baskın ya da çekiniktir.

Alel gen çiftleri, homolog (eş) kromozomlarda belirli bir bölgede, yani lokusta bulunurlar. Her karakter için genin bulunduğu bu bölgeye lokus denir. Bu lokusta bulunan alel genler, karakterin belirlenmesinde rol oynar.

Anne ve babadan farklı özellikte genlerin bir araya gelmesine heterozigotluk denir. Genetikte, bir karakter üzerindeki genin iki alelinden biri anneden, diğeri ise babadan gelir. Bu durumda, aynı alelin iki kopyasına sahip organizmalar homozigot olarak adlandırılırken, farklı alellere sahip olanlar heterozigot olarak adlandırılır. Bu durumda farklı alellerin bir araya gelmesi, karakterin belirlenmesinde çeşitliliğe ve heterozigotluk durumuna neden olabilir.
 
Geri
Üst