AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Etkin pismanlik hangi suclarda?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Etkin pişmanlık hangi suçlarda?​

TCK’ ya göre hırsızlık, güveni kötüye kullanma, yağma, karşılıksız yararlanma, mala zarar verme, hileli iflas, taksirli iflas veya dolandırıcılık suçlarının işlenmesi halinde etkin pişmanlık hükümleri uygulama alanı bulmaktadır.
Etkin pişmanlıktan yararlanan ceza alır mı?
Bu şekilde etkin pişmanlıktan yararlanan kişi ya ceza almaz ya da cezasında indirim yapılır. Belirtmemiz gerekir ki etkin pişmanlık her suç için mümkün değildir. Yani ceza hukuku anlamında teknik olarak ‘etkin pişmanlık’ sonuçlarının doğması bazı suçlar için geçerlidir.

Pişmanlık yasasından kimler yararlanır?​

Etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanacak kişi, suça azmettiren, suç teşkil eden fiili doğrudan işleyen veya yardım eden kişilerden biri olabilir. Önemli olan verilen bilgiyle suçun aydınlatılması, suçun işlenmesine katılanların cezalandırılmasının temini veya varsa mağdurun uğradığı zararın giderilmesidir.
Etkin pişmanlıktan ne zaman yararlanılır?
TCK m.192/3 kapsamında etkin pişmanlıktan yararlanmanın; ilk derece mahkemesi hükmünün kurulmasına kadar, en geç ise maddi vaka incelemesinin devam ettiği istinaf yargılamasının sonuna kadar mümkün olabileceği söylenmelidir[29].

Etkin pişmanlık hükümleri hangi suçlarda uygulanmaz?​

Şantaj Suçu, Tehdit Suçu ve konut dokunulmazlığını ihlal suçu açısından etkin pişmanlık hükümleri veya ceza indirimi gerektiren özel bir düzenleme kanunda mevcut değildir. Bu nedenle bu suçlarda etkin pişmanlık hükümleri uygulanamaz.
Etkin pişmanlıktan yararlanan biri beraat edebilir mi?
Etkin pişmanlıktan dolayı beraat alma hakkı bulunmaktadır. Bu hususta suçun niteliği ve mahkeme tarafından verilen cezanın miktarı önemlidir. İlgili suçu işleyen failin pişmanlık göstererek mağdurun mağduriyetini gidermesiyle birlikte ceza indirimi veya beraat kararı ortaya çıkabilir.

Etkin pişmanlıktan yararlanan beraat edebilir mi?​

Etkin pişmanlıktan yararlananlar ne olacak?
Etkin pişmanlıktan yararlanan kişiler hakkında bir yıl süreyle denetimli serbestlik tedbirine hükmolunur. Denetimli serbestlik tedbirinin süresi üç yıla kadar uzatılabilir (TCK m.221/5) . Kişi hakkında, bu maddedeki etkin pişmanlık hükümleri birden fazla uygulanmaz (TCK m.221/6) .

Etkin pişmanlıktan göreve iade var mı?​

HSYK, Etkin Pişmanlık Yasası’ndan faydalanan hiçbir kimseyi yeniden göreve döndürmeyecek.
Kasten öldürmede etkin pişmanlık var mı?
Kasten adam öldürme suçunda da etkin pişmanlık hükümleri uygulanmayacaktır. Etkin pişmanlık, suçun tamamlanmasından sonra doğan zararı gidermek olduğundan adam öldürmede uygulanması söz konusu olmayacaktır.

Adli suçlar neler?​

Hırsızlık suçu
Fetöcüler ne kadar ceza alır?
Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma Suçunun Cezası Bu suçun cezası sonuç olarak (genellikle böyle sonuçlanmaktadır.): TCK’nın 314/2, 53, 58/9, 63 ve 3713 Sayılı Kanun’un 5/1 maddesi gereğince 7 yıl 6 ay hapis cezası ile cezalandırılır. TCK 62 ye göre 1/6 oranında indirilir. Sonuç olarak kişi 6 yıl 3 ay hapis cezası alır.

Müştekinin zararı nasıl giderilir?​

Zarar giderimi, aynen geri verme ve ye uğranılan zararın tazmini sureti ile yapılabilecektir. Kısmen iade veya tazminde fail hakkında indirim yapılması, TCK’nın 168/4 maddesi gereği mağdurun rızasına bağlanmıştır. “Etkin Pişmanlık durumunda hakim maddede belirlenen oranda cezada indirim yapabilir.
Fetö etkin pişmanlık nasıl sonuçlanır?
Kişinin bu bilgileri yakalandıktan sonra vermesi halinde, hakkında bu suçtan dolayı verilecek cezada üçte birden dörtte üçe kadar indirim yapılır. (5) Etkin pişmanlıktan yararlanan kişiler hakkında bir yıl süreyle denetimli serbestlik tedbirine hükmolunur.

Yargıtay aşamasında etkin pişmanlık olur mu?​

Cezanın üçte birden dörtte üçe kadar indirilmesinin tayin ve takdiri ise, somut olayın özelliklerine ve 5237 sayılı TCK.nun 61 ve 62. maddelere göre cezayı bireyselleştirecek mahkemeye aittir. 5237 sayılı TCK.nun 221. maddesine göre, hem soruşturma hem de kovuşturma aşamalarında etkin pişmanlık uygulanabilir.
 
Geri
Üst