AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Etkin maliyet ne demek?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
60.541
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Etkin maliyet ne demek?​

Etkin maliyet yönetimi; sistemli olarak bir mamulün veya hizmetin maliyetlerinin toplanmasını, sınıflandırılmasını ve incelenmesini sağlayan ekonomik bir değerlendirme yöntemidir.

Faaliyet bazlı maliyetlendirme nedir?​

Faaliyet tabanlı maliyetleme kısaca, üretim sürecindeki faaliyetler aracılığıyla maliyetleri mamul veya hizmetlere yansıtmak şeklinde tanımlanabilir.

Kaizen maliyet nedir?​

Kaizen maliyet nedir?
KAİZEN maliyetleme ise; hedeflenen maliyetlerin belirlenerek o maliyet seviyesine düşürülmesi sürecinde sürekli olarak iyileştirme faaliyetlerini kapsayan süreçtir (Monden & Lee, 1993). KAİZEN’in özü aslından çok açık ve oldukça basittir. ‘KAİZEN’ ‘iyileştirme’ demektir.

Faaliyet sistemi nedir?​

Faaliyet sistemi nedir?
Faaliyete dayalı maliyet sistemi, maliyetleri ilk olarak faaliyetlere, daha sonra mamüllere yükleyen bir sistemdir. Bu nedenle sistemin yapısı iki aşa- malı bir süreçten oluşur. Birinci aşamada faaliyetler tanımlanır ve endirekt faaliyetlerin maliyet- lerin maliyet havuzlarına paylaştırılır.

Temel maliyet unsurları nelerdir?​

Geleneksel olarak maliyet taşıyıcısına yüklenecek maliyet unsurları; direkt ilk madde ve malzeme, direkt işçilik ve GÜM’den oluşmaktadır. Direkt ilk madde ve malzeme ve direkt işçilik haricinde imalâtla ilgili tüm maliyetler GÜM olarak kabul edilir.

Gelir sağlamak amacıyla katlanılan maliyetler nelerdir?​

Gider Hesapları İşletmeler faaliyetlerini yerine getirebilmek için dönem içinde bazı harcamalara, bazı giderlere katlanmak, bazı maliyetleri yapmak zorundadırlar. İşte gelir sağlamak amacıyla katlanılan maliyetlere gider denir.

Stratejik maliyetleme yöntemleri nelerdir?​

Stratejik maliyetleme yöntemleri nelerdir?
Stratejik maliyet yönetimini geleneksel maliyet muhasebesinden ayıran ve başlıca farklılıkları gösteren bu yaklaşımlar arasında hedef maliyetleme, tam zamanlı üretim maliyetleme (JIT), faaliyet tabanlı maliyetleme, yaşam boyu maliyetleme, kaizen maliyetleme ile kalite maliyetleri ön plana çıkmıştır.

Maliyetlendirme sistemi nedir?​

Maliyetlendirme sistemi nedir?
Maliyet sistemleri; üretim maliyetinin hesaplanmasında kullanılan giderlerin, faaliyet hacmi ile ilişkileri dikkate alınarak sınıflandırılır. Üretim maliyetinin hesaplanmasında, üretimle ilgili olarak katlanılan tüm giderler dikkate alınır.
 
Etkin maliyet yönetimi, bir ürünün veya hizmetin maliyetlerini sistemli bir şekilde toplamayı, sınıflandırmayı ve incelemeyi sağlayan bir ekonomik değerlendirme yöntemidir. Bu yöntem sayesinde bir işletme, üretim maliyetleri gibi unsurları detaylı bir şekilde izleyerek kararlarını daha doğru ve bilinçli bir şekilde alabilir.

Faaliyet bazlı maliyetlendirme ise, üretim sürecindeki faaliyetler aracılığıyla maliyetleri mamullere veya hizmetlere yansıtmayı amaçlar. Bu yöntem, hangi faaliyetlerin hangi maliyetleri oluşturduğunu belirleyerek maliyetlerin daha doğru ve etkin bir şekilde yönetilmesini sağlar.

Kaizen maliyetleme ise, belirlenen hedef maliyetlere ulaşmak için sürekli iyileştirme faaliyetleri içeren bir süreçtir. Kaizen, sürekli iyileştirme anlamına gelir ve maliyetleri belirlenen seviyelere düşürmek için sürekli çabaları ifade eder.

Faaliyet sistemleri ise maliyetleri önce faaliyetlere, daha sonra mamullere yükleyen bir sistemdir. Bu şekilde, maliyetlerin daha doğru bir şekilde belirlenmesi ve izlenmesi sağlanır.

Maliyet unsurları ise geleneksel olarak; direkt ilk madde ve malzeme, direkt işçilik ve genel üretim maliyetleri (GÜM) olarak sınıflandırılır. Direkt ilk madde ve malzeme ile direkt işçilik haricindeki tüm imalat maliyetleri GÜM olarak kabul edilir.

Gelir sağlamak amacıyla katlanılan maliyetler ise işletmelerin faaliyetlerini yerine getirebilmek için yaptığı harcamaları ve giderleri ifade eder. Bu maliyetler, işletmenin gelir elde etme amacına yönelik olarak karşılanır.

Stratejik maliyetleme yöntemleri ise geleneksel maliyet muhasebesinden farklı olarak, hedef maliyetleme, tam zamanlı üretim maliyetleme (JIT), faaliyet tabanlı maliyetleme, yaşam boyu maliyetleme, kaizen maliyetleme ve kalite maliyetleri gibi yaklaşımları içerir. Bu yöntemler, işletmelerin stratejik hedeflerine ulaşmalarını destekler.

Son olarak, maliyetlendirme sistemleri üretim maliyetinin hesaplanmasında kullanılan giderlerin faaliyet hacmi ile ilişkilerini dikkate alarak sınıflandırılmasını ifade eder. Üretim maliyetinin hesaplanmasında, tüm üretimle ilgili giderler göz önünde bulundurulur.
 
Geri
Üst