Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Etkilesim modeli nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Etkileşim modeli nedir?​

Etkileşimsel (interaktif) modele göre okuyucu çok farklı kaynakları ve ön bilgilerini kullanarak anlam kurmaya çalışır. Karşılıklı iletişim “okuyucu, yazar ve ortam” arasında gerçekleşmektedir. Etkileşimli okuma öğretimi “aşamalı sorumluluk aktarma” düşüncesiyle sınıf içinde öğretilebilir.

Eğitimde etkileşim ne demek?​

Etkileşim, birbirini karşılıklı etkileme sürecidir. Bu süreç, eğitimde bireyin, çevresiyle ve diğer bireyle sürekli etkileşim içinde olduğunu ortaya koyar. Ancak, yüz yüze eğitim açısından bakıldığında öğretmen ile öğrenci, öğrenci ile öğrenci, öğrenci ile öğretmenin sürekli bir etkileşim süreci söz konusu olmaktadır.

Etkileşim boyutları nelerdir?​

Etkileşim boyutları nelerdir?
Bir medya veya teknolojinin öğretim amaçlı kullanımında, kullanıcıdan beklenen aktif yanıt veya tepkinin kapsamı açısından bakıldığında etkileşim boyutunun üç bileşeni vardır:
- 8.6.2.1 Doğal etkileşim.
- 8.6.2.2 Tasarlanmış etkileşim.
- 8.6.2.3 Kullanıcı katkılı etkileşim.
- 8.6.2.4 Kontrol kimde?

Rumelhart tarafından ortaya koyulan okuma modeli nedir?​

Etkileşimsel Model (Interactive Model), zihnin bu işlemleme özelliğini ön plana çıkararak anlamlandırmayı kolaylaştıran bir modeldir (Rumelhart, 1980). Bu bilgiden hareketle, bu çalışmada, Etkileşimsel Model’e uygun okuma öğretimi ele alınmıştır.

Bütünleştirici yaklaşımı nedir?​

BÜTÜNLEŞTİRİCİ ÖĞRENME MODELİ (WITTROCK) Oryantasyon: Öğrencilerin dikkatini yeni konuya çekmek önemlidir. Bu sebeple öğrencilerin ön bilgilerini ortaya çıkarma, varsa önbilgilerdeki yanlışlıkları belirleme sürecidir. Böylece öğretmen dersi öğrencilere göre hazırlayabilecektir.

Canlı derslerde etkileşimi nasıl arttırabiliriz?​

Canlı derslerde etkileşimi nasıl arttırabiliriz?
Uzaktan – Canlı Eğitimi Etkili Hale Getirmenin 10 Yolu
- Teknolojiye ve Yazılıma Uyumlanma:
- 2. Rutinler:
- 3. Anlaşmamız:
- Karşılama-Uyumlanma:
- Fiziksel ve Duygusal İyi Olma Halini Besleme:
- Öğrenme Günlükleri ve Yansıtıcı Sorular:
- 7. Anlatım Süresi ve Ters-Yüz Öğrenme Fırsatları:
- 8. Etkileşim Fırsatları Yaratmak:

Etkileşim neden önemlidir?​

Hedef kitlenizi daha iyi tanırsınız Bu kişiler sizinle etkileşime girmedikleri için onların nelerden hoşlandıklarını, ilgi alanlarını ve hangi içerikleri beğendiklerini öğrenemezsiniz. Ancak etkileşime odaklanarak organik gelen takipçilere odaklandığınızda hedef kitlenizi daha iyi tanıma fırsatına sahip olursunuz.

Etkileşimsel iletişim modeli nedir?​

Etkileşimli/yakınsama. Üst üste yığılmış iki lineer modeldir. Gönderici, alıcıya bir mesaj iletir ve daha sonra alıcı gönderici olur ve orijinal göndericiye bir mesaj iletir. Bu model, iletişimin tek yönlü değil, iki yönlü bir süreç olduğunu gösteren geri bildirim ekledi.

İletişim unsurları nelerdir?​

İletişim unsurları nelerdir?
İletişim ögeleri; kaynak, ileti, kanal, bağlam, dönüt ve şifre olmak üzere altı öğeden meydana gelmektedir.

Okuma modelleri nelerdir?​

Bunlar açıklayıcı, etkileşimsel, okuma teknikleri ve örnekleme modelleridir (Güneş, 2013, s. 137). Bu modellerin hepsi yapılandırmacı dil yaklaşıma dayanılarak geliştirilmiştir.

Iç doğrultulu okuma yaklaşımı nedir?​

Çizgisel modeller o İç doğrultulu model – bottom up ▪ Gough 1972. ▪ Okuma edimi, harflerden başlayan ses, sözcük, tümce ve metin düzlemine çıkan aşamalı bir süreçtir. Metne baktığımızda önce harfleri görür, sonra sesleri algılarız, sonra sözcükleri ve sonra tümceleri algılarız ve anlamlandırırız.

Öğrenci merkezli öğretim yöntemleri nelerdir?​

Öğrenci merkezli öğretim yöntemleri nelerdir?
Öğrenci merkezli öğrenme-öğretme yapılırken kullanılabilecek çeşitli yaklaşımlara araştırma temelli öğrenme, probleme dayalı öğrenme, proje temelli öğrenme, yapılandırmacılık, sorgulayıcı öğrenme, çoklu zeka, disiplinler arası yaklaşım vb. yaklaşımlar örnek verilebilir.

Paralel öğretim ne demek?​

Özel gereksinimli öğrenciler için daha çok fırsat öğretimini temel alan paralel öğretim (parallel teaching) modeli, öğretimin iki grup öğrenci ile gerçekleştirilmesi esasına dayanır (Cook ve Friend, 2004).

Canlı dersten nasıl verim alınır?​

İşte takip edildiği takdirde online derslerden alınan verimi arttıracağını düşündüğüm adımlar :
- DÜZENLİ BİR GÜNLÜK PROGRAM OLUŞTURMAK.
- ONLINE DERSLERDE NOT ALMAK.
- YOUTUBE ÜZERİNDEN DERS ANLATIM VİDEOLARINI İZLEYEREK DERSE HAZIRLANMAK.
- 4.ONLINE DERS SONRASI ALINAN NOTLARI TEKRAR ETMEK.

Uzaktan eğitimi verimli hale getirmek için ne yapılabilir?​

Uzaktan eğitimi verimli hale getirmek için ne yapılabilir?
UZAKTAN EĞİTİM DÖNEMİ İÇİN FAYDALI İPUÇLARI
- Öncelikle kendinize derslerinizi dinlemek ve çalışmalarınızı yapmak için özel bir yer belirleyin.
- Çalışma alanınızdan dikkatinizi dağıtacak her türlü gereksiz eşyayı çıkartın.
- Yatağımız, ders çalışmak ve online dersleri izlemek için uygun bir yer değildir.
 
Etkileşim modeli, bir iletişim veya öğrenme sürecinde farklı kaynakları ve ön bilgileri kullanarak anlam oluşturma sürecidir. Bu modele göre, okuyucu, yazar ve ortam arasında karşılıklı iletişim gerçekleşir. Etkileşimli okuma öğretimi ise sınıf içinde aşamalı sorumluluk aktarma düşüncesiyle gerçekleştirilebilir.

Eğitimde etkileşim ise, birbirini karşılıklı etkileyen süreçleri ifade eder. Eğitimde bu süreç özellikle öğretmen ve öğrenci, öğrenci ve öğrenci, öğrenci ve öğretmen arasındaki sürekli etkileşimi kapsar.

Etkileşim boyutları ise medya veya teknolojinin öğretim amaçlı kullanımında kullanıcıdan beklenen aktif yanıtın kapsamını belirler. Bu boyutlar doğal etkileşim, tasarlanmış etkileşim, kullanıcı katkılı etkileşim ve kontrol kimde gibi bileşenleri içerir.

Etkileşimli iletişim modeli, gönderici ve alıcı arasındaki iletişimin iki yönlü olduğunu vurgular. Bir mesajın iletilmesi ve geri bildirim alınması sürecini içerir. Bu model iletişimin karşılıklı ve etkileşimli bir süreç olduğunu gösterir.

İletişim unsurları ise kaynak, ileti, kanal, bağlam, dönüt ve şifre gibi altı öğeden oluşur. Bu unsurlar iletişimin sağlıklı ve etkili bir şekilde gerçekleşmesini sağlar.

Öğrenci merkezli öğretim yöntemleri arasında araştırma temelli öğrenme, probleme dayalı öğrenme, proje temelli öğrenme, yapılandırmacılık, sorgulayıcı öğrenme, çoklu zeka, disiplinler arası yaklaşım gibi yöntemler yer alır.

Paralel öğretim (parallel teaching) modeli, özel gereksinimli öğrenciler için fırsat eşitliği temelinde iki farklı grup öğrenciyle yapılan öğretim modelidir.

Canlı derslerden verim alabilmek için düzenli bir günlük program oluşturmak, not almak, ders anlatım videolarını izlemek, ders sonrası notları tekrar etmek gibi adımlar önemlidir.

Uzaktan eğitimi verimli hale getirmek için ise özel bir çalışma alanı belirleme, dikkati dağıtan unsurlardan kaçınma, yatağı sadece dinlenmek için kullanma gibi faydalı ipuçları dikkate alınabilir.
 
Geri
Üst