- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 126.191
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Etki yasası ne demek?
Bu yasa Thorndike’ın en önemli katkısıdır ve Skinner’in edimsel koşullanma kuramının temelini oluşturur. Etki yasası organizmanın U-T bağı ile ilgilidir. Organizma yaptığı davranış sonucu olumlu bir tepkiyle karşılaşırsa U-T bağı güçlenir ama olumsuz bir tepkiyle karşılaşırsa bu bağ zayıflar.Thorndike kim?
Edward Lee “Ted” Thorndike (31 Ağustos 1874 – 9 Ağustos 1949), eğitim psikolojisi’nin babası olarak bilinen Amerikalı psikolog. Karşılaştırmalı psikoloji(en) alanında çalışmalar yürütmüştür.Thorndike kedi deneyi nedir?
Kedi zaman içerisinde oradan kaçması için bulunan gereci keşfeder ve yiyecek ile ödüllendirilir. Bu deneyde kedinin her seferinde kaçış yolunu ne kadar süre içerisinde bulduğu not edilir. Bu hayvanın çevresini hangi hızda öğrendiğini bize göstermektedir.
Etki yayılması ne demek?
thorndike’in ortaya attığı bir kavramdır. yapılması istenen davranışın yanında yapılması istenmeyen davranışların da ortaya çıkmasıdır. mesela en hızlı cevap veren ödül kazanır dendiğinde öğrencilerin hızlı cevap verebilmek için yanlış cevapları da söylemeleri.
Etki yasası kime ait?
Edward Thorndike tarafından geliştirilen etki yasası, bir davranışın ardından gelen memnuniyet uyandıran cevapların, zihinde o davranış ve duruma sıkıca bağlanacağını ve bu nedenle durum tekrarlandığında aynı davranışın tekrar ortaya çıkmasının daha muhtemel olacağını öne sürdü.Bağ kuramı nedir?
Bağlaşımcılık Kuramı (Thorndike) tarafından ortaya atılmış bir kuramdır. Thorndike öğrenmeyi bir problem çözme süreci olarak değerlendirmiştir. Problemleri deneme – yanılma ile çözmeye çalışır. Uyarıcı – Tepki arasındaki sinirsel bağdan yararlanır.Thorndike neyi savunur?
Öğrenmeyi uyarıcı ile tepki arasında kurulan sinirsel bir bağ ve problem çözme yolu olarak görmüştür. Zekâ kavramı ve bireysel farklılıklar üzerinde durmuştur.
Thorndike davranışçı mi?
Davranışçı yaklaşım, Rusya’da İvan Pavlov’un ABD’de Edward Thorndike’ın çalışmaları ile başlamıştır. Pavlov klasik şartlanmayı ortaya koymuştur. Thorndike ise etki kanunu ve egzersiz kanunu gibi bir takım kanun ve kuralları belirlemiştir. Watson, Guthrie, Hull, Skinner diğer önemli davranışçılar olarak belirtilebilir.
Yaramazlık yapan çocuğu durdurmak için çikolata vermemeliyiz, aksi halde yaramazlık yapma davranışı artacaktır. Buna karşıt pekiştirme denir, istenmeyen davranış pekiştirilir. Nedeni, hangi davranıştan sonra ödül gelirse onun devamlılığı sağlanır.
Thorndike’a göre öğrenmenin en temel formu deneme – yanılma öğrenmesidir (deneme – yanılma yoluyla öğrenme yolunu Thorndike geliştirmiştir). Thorndike bunu daha sonra seçme ve bağlama yoluyla öğrenme olarak adlandırmıştır.
Etkinin yayılması nedir kpss?
thorndike’in ortaya attığı bir kavramdır. yapılması istenen davranışın yanında yapılması istenmeyen davranışların da ortaya çıkmasıdır.