AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Etin su tutma kapasitesi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Etin su tutma kapasitesi nedir?​

Etlerde serbest su oranının -40 arasında olması gereklidir. Et teknolojisi açısından serbest su oranı -30 olan etler iyi, 0-40 olan etler orta, @-50 olan etler kötü olarak sınıflandırılırlar.

Etin su tutma kapasitesini etkileyen faktörler nelerdir?​

Etin su tutma kapasitesini etkileyen faktörler nelerdir?
Bu kavram etin en önemli kalite karakteristiklerinden biri olup su tutma kapasitesi yüksek etler ekonomik açıdan tercih edilmektedir. Su tutma kapasitesi net yük etkisi, genetik faktörler, sterik etkiler, postmortem proteoliz, protein oksidasyonu ve işleme teknolojileri gibi pek çok faktöre bağlı olarak değişmektedir.

Etin kalite nitelikleri nasıl tespit edilir?​

Etin kalite nitelikleri nasıl tespit edilir?
Et kalitesini belirleyebilmek için kullanılan geleneksel yöntemler; etin Ph’sı, su tutma kapasitesi, pişirme kaybı, gevreklik, nem, kuru madde, kül, protein ve kas lifleri arasında homojenize olmuş yağ, etin rengi, yağ asidi kompozisyonu, kolesterol düzeyinin belirlenmesidir.

Net yük etkisi nedir?​

Miyofibrilar proteinler izoelektrik noktalarında pozitif ve negatif yükleri eşit sayıda içerirler. Sonuç olarak bu gruplar birbirleri ile birleşme eğilimi gösterirler ve birleşemeyip kalanlar suyu çekerler. pH’nın bu etkisi “net yük etkisi” olarak adlandırılır.

Çiğ ette kalite unsurları nelerdir?​

Çiğ ette kalite unsurları nelerdir?
Et ürünlerinin kendilerine özgü kalite kriterleri belirlenirken kalite kriterleri şu şekilde sınıflandırılır.
- Ürünün lezzetliliği.
- Et ve yağ oranı
- Ürünün kokuşmamış, acılaşmamış ve bozulmamış olması
- Kullanılan katkı maddelerinin en uygun düzeyde olması

Etin pH değeri kaç olmalı?​

Etin pH değeri kaç olmalı?
Taze etin pH değeri 5,5-6,2 arasındadır, ancak bu değer, kötü saklama koşulları ve uygunsuz depolama nedeniyle azalır. pH değerindeki azalma da etin rengini ve dokusunu etkiler. Bunun sonucunda ette şu iki istenmeyen nitelik ortaya çıkar: soluk, yumuşak, eksüdatif (PSE) ve koyu, sıkı, kuru (DFD).
Et rengini etkileyen faktörler nelerdir?​
Et rengini etkileyen önemli faktörlerden bir diğeri ise kas yapısında bulunan myoglobin ve hemoglobin düzeyleridir. Karkasta rengi veren pigment yaklaşık %80-90 oranında myoglobindir. Kesim sonrasında myoglobin oksidasyonu- na bağlı olarak ette parlak kırmızı renk görülmektedir.

Etin kalitesine ne etki eder?​

Etin kalitesine ne etki eder?
Hayvanın yaşı, cinsiyeti, beslenme durumu, çevre şartları, ırkı vb. özellikler etin kalitesi üzerine önemli etkileri vardır. Kesimhaneye getirilen hayvanlar hemen kesilmeden önce hayvanın yorgunluğuna ve hava sıcaklığına bağlı olarak dinlendirilmelidir. Eğer hemen kesilirse bu ette kalite kayıplarına neden olur.

Taze ette ne tür mikroorganizmalar arzu edilmez?​

Taze ette ne tür mikroorganizmalar arzu edilmez?
Soğukta muhafaza edilen etlerde bozulmadan birinci derecede mikroorganizmalar sorumludur.

Yük Miktarı ne demek?​

Yüklü atomlardan meydana gelen bir madde de yüklü bir maddedir. Bu maddenin yük miktarı kendisini oluşturan atomların yüklerinin toplamına eşittir. Bu halde elektrik yükü, bir maddedeki atomların yüklerinin toplamı denilebilir. Elektrik yükü, Q veya q harfleri ile gösterilir.

Elektrik yüklerine ait özellikler nelerdir?​

Elektrik yüklerine ait özellikler nelerdir?
Elektrik Yükü Özellikleri Nelerdir?
- Bir atom çekirdeği proton ve nötrondan oluşur.
- Atomun etrafında elektronlar bulunur.
- Bir atomun içindeki pozitif yükler fazla ise o atom pozitif yüklüdür; negatif yükler fazla ise negatif yüklüdür.

Etin duyusal kalite unsurları nelerdir?​

Etin duyusal kalite unsurları nelerdir?
Duyusal Kalite Özellikleri;
- Tekstür.
- Renk.
- Aroma.
- Lezzet.
- Çiğnenebilirlik.
- Sululuk.
- Yumuşaklık.
 
Etin su tutma kapasitesi, etin içindeki su miktarını ve tutma kapasitesini belirler. Serbest su oranı, etin kalitesini gösteren önemli bir parametredir. Et teknolojisinde serbest su oranı -30 olan etler iyi, 0-40 olan etler orta, -50 olan etler ise kötü olarak sınıflandırılır.

Etin su tutma kapasitesini etkileyen faktörler arasında net yük etkisi, genetik faktörler, sterik etkiler, postmortem proteoliz, protein oksidasyonu ve işleme teknolojileri gibi birçok faktör bulunmaktadır. Su tutma kapasitesi yüksek etler ekonomik açıdan tercih edilir.

Net yük etkisi ise miyofibrilar proteinlerin izoelektrik noktalarındaki pozitif ve negatif yüklerinin dengelenmesini sağlar. Bu durum, proteinlerin suyu çekmesine ve su tutma kapasitesinin artmasına neden olur.

Etin kalitesi birçok parametre ile değerlendirilebilir. Geleneksel yöntemlerle etin kalitesi belirlenirken pH değeri, su tutma kapasitesi, pişirme kaybı, gevreklik, nem, kuru madde, kül, protein, kas lifleri, yağ asidi kompozisyonu ve kolesterol düzeyi gibi unsurlar göz önünde bulundurulur.

Etin pH değeri de önemli bir kalite parametresidir. Taze etin ideal pH değeri 5,5-6,2 arasında olmalıdır. pH değerindeki değişiklikler etin rengini ve dokusunu etkileyebilir. Etin rengini etkileyen faktörler arasında myoglobin ve hemoglobin düzeyleri de önemli bir role sahiptir.

Etin kalitesi, hayvanın yaşı, cinsiyeti, beslenme durumu, çevre şartları ve ırk gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir. Ayrıca kesim öncesi hayvanın dinlendirilmesi de etin kalitesini olumlu yönde etkiler.

Son olarak, etlerin taze kalmasını sağlamak için muhafaza edildikleri ortamın hijyenik olması ve istenmeyen mikroorganizmaların bulunmaması önemlidir. Çiğ etlerde arzu edilmeyen mikroorganizmaların olmaması sağlık açısından önem taşımaktadır.
 
Geri
Üst