AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Etiketleme Kurallari Nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Etiketleme Kuralları Nelerdir?​

Madde 5 – Etiketleme ile ilgili kurallar aşağıda belirtilmektedir: a) Satışa sunulan her gıda maddesinin ambalajında etiket bulundurulması zorunludur. b) Gıda maddesinin etiket bilgileri tam, doğru ve anlaşılabilir olarak ifade edilmelidir. c) Etiketleme dili Türkçe olmalıdır.

Izlenebilirlik nasıl sağlanır?​

Izlenebilirlik nasıl sağlanır?
İzlenebilirlik iki şekilde olur: Lot bazında ve seri no bazında. Lot numarası (bazı kaynaklarda parti numarası diye de geçer) tek seferde üretilen ürünleri ifade eder. A makinasında, örneğin 28 Nisan tarihinde üretilen ürünlere tek bir lotnumarası verilir.

Pno ne demek?​

Pno ne demek?
Pnömoni halk arasındaki bilinen tabiriyle zatürre; kısaca akciğer dokusunun iltihaplanmasıdır. Bakteriler başta olmak üzere çeşitli mikroorganizmalara bağlı olarak meydana gelir. Bazı pnömoni türlerinde hasta kişiden sağlam kişilere doğrudan bulaşma riski vardır.

Zorunlu etiket bilgileri nelerdir?​

Gıda Ambalajlarında Bulunması Zorunlu Bilgiler
- Ürünün adı
- Ürünün içindekiler.
- Ürünün net miktarı
- Üretimi yapan firmanın adı ve net adresi.
- Üretim yeri.
- Seri numarası ya da parti numarası
- Üretimin izin tarihi.
- İthalat kontrol belgesi tarihi.

Etiket hangi ürünlerde bulunur?​

Etiket hangi ürünlerde bulunur?
Yasal olarak bu kurallara uymayanların ürünlerinin satışı yasaktır. Madde 25- Etiketleme ile ilgili kurallar aşağıdadır: a) Satışa sunulan her gıda maddesinin ambalajında etiket bulundurulması mecburidir. b) Gıda maddesinin etiket bilgileri tam ve doğru olarak ifade edilmelidir.

Gıda parti no nedir?​

Gıda parti no nedir?
Parti Numarası üretici tarafından ürünlere veya ürün paketlerine verilen numaradır. Parti Numarasına alternatif olarak Kod Numarası, Lot Numarası, Batch numarası olarak da adlandırılmaktadır.
Parti kodu nedir?​
Lot, parti veya grup numarası olarak kullanılabilir. Firmaya giren stokların bir miktarı parti ya da grup olarak tanımlanır ve giriş işlemi sırasında bu gruba izleme ve kontrol amaçlı olarak tanımlayıcı bir kod verilir. Verilen bu kod, lot ya da parti numarası olarak adlandırılır.

2 gıda ambalajları üzerinde etiket bilgisi olarak neler bulunmalıdır?​

2 gıda ambalajları üzerinde etiket bilgisi olarak neler bulunmalıdır?
a) Üreticinin adı veya ticari unvanı ve adresi, b) Ambalajlayıcının adı veya ticari unvanı ve adresi, c) Eğer gıdanın üretildiği veya ambalajlandığı yer ülke içinde değilse, gıdanın ülke içine satışını yapan ithalatçı veya dağıtıcı firmanın adı veya ticari unvanı ve adresi.

Gıda etiketi nasıl okunur?​

Gıda etiketi nasıl okunur?
Besin Etiketi Okuma Rehberi
- Porsiyon: Burada ürünün porsiyon bilgilerini görecesiniz.
- Kalori:
- 3. Bu besin öğelerini sınırlayın:
- Şeker ne kadar az diğer besin öğeleri ne kadar çoksa o kadar iyi:
- Porsiyon.
- Kalori.
- 3. Yağlar, Kolesterol ve Tuz.
- Karbonhidrat, Protein, Vitamin ve Mineraller.
 
Gıda etiketleme konusunda detaylı bilgiler verilmiş. Etiketleme ile ilgili kuralların başlıca şu şekilde olduğu belirtilmiş:
- Satışa sunulan her gıda maddesinin ambalajında etiket bulundurulması zorunludur.
- Gıda maddesinin etiket bilgileri tam, doğru ve anlaşılabilir olarak ifade edilmelidir.
- Etiketleme dili Türkçe olmalıdır.

Ayrıca, gıda ambalajlarında bulunması zorunlu bilgiler ve bunlar arasında yer alan bazı bilgiler şunlardır:
- Ürünün adı
- Ürünün içindekiler
- Ürünün net miktarı
- Üretimi yapan firmanın adı ve adresi
- Üretim yeri
- Seri numarası ya da parti numarası
- Üretimin izin tarihi
- İthalat kontrol belgesi tarihi

Gıda ürünlerinin parti numaraları önemli bir izlenebilirlik unsuru olarak belirtilmiş. Lot numarası, tek seferde üretilen ürünleri ifade etmektedir ve ürünlere izlenebilirlik sağlanmasına yardımcı olmaktadır.

Gıda etiketlerinde bulunması gereken bilgiler arasında üreticinin adı, ambalajlayıcının adı, ülke içine satışını yapan ithalatçı veya dağıtıcı firmanın bilgilerinin yer alması gerektiği belirtilmiş.

Besin etiketlerini doğru bir şekilde okumanın önemi vurgulanmış ve porsiyon bilgileri, kalori miktarı, besin öğeleri ve diğer önemli bilgilerin okunmasına dikkat edilmesi gerektiği paylaşılmış.
 
Geri
Üst