Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Etik lider nasil olmali?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
53.477
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Etik lider nasıl olmalı?​

Bunlar; ahlak ve dürüstlük, etik farkındalık, insan/toplum odaklılık, motivasyon, cesaretlendirme ve güçlendirme ve etik hesap verilebilirlik olarak sıralanmaktadır (Resick, 2006: 346). Buna göre davranışlarında etik ilkeleri temel alan etik liderler, çalışanların haklarına saygı gösterir ve onlara adil davranır.

Etik liderlik Nedir makale?​

Etik liderlik Nedir makale?
Etik liderlik kısaca, işletme yöneticilerinin yönetim sürecinde etik ilkeleri benimsemesi ve çalışanlarına bunu hissettirmesidir. Bu temel yargı ile bu çalışmada, etik liderlik kavramı ile etik liderliğin işlev ve önemi üzerinde durulmaktadır.

Etik liderlik nedir pdf?​

Etik liderlik nedir pdf?
Etik liderlik “eylemlerinde ve kişilerarası ilişkilerinde normatif uygunluk dâhilinde yönetim sergileyen; izleyicilere iki yönlü iletişim, pekiştirme ve karar almada etik düşünce yapısını teşvik eden bir liderlik yaklaşımı” olarak ifade edilmektedir.

Etik liderlik boyutları nedir?​

Etik liderin özellikleri:
- Değerleri ve etik bilinci oluşturmak.
- İnsanlara sorumluluk vermek.
- Başkalarına örnek olmak.
- Değerler çerçevesinde karar vermek.
- Politika ve uygulamaların uyum içinde olmasına özen göstermek.
- Değerler ve etik konusunda eğitim vermek.
- Algılara dikkat etmek.
- İstikrarlı ve hızlanan bir değişime odaklanmak.

Eğitimde etik liderlik Nedir?​

Eğitimde etik liderlik Nedir?
Etik liderlik, etik karar verme, etik değerleri sistem yapısına dâhil etme ve bu sistemi oluşturma becerileridir (Yılmaz, 2006). Sergiovanni’ye göre etik liderlik, astlarını etkilemeye yönelik olarak moral güce dayanan bir liderlik tarzıdır.

Etik lider ve yöneticilerin toplumsal refah açısından etkileri nelerdir?​

Etik lider ve yöneticilerin toplumsal refah açısından etkileri nelerdir?
Modele göre etik liderliğin örgütler açısından olumlu sonuçlar doğurduğunu söyleyebili- riz. Liderlerin etik davranışları kurumda çalışanların adalet algısını olumlu yönde etkilemektedir. Etik liderlik aynı zamanda çalışanın iyi olu- şunun ve örgütsel vatandaşlık davranışının önemli bir belirleyicisidir.

Kültürel liderlik ne demek?​

Kültürel lider; okulun değerlerini oluşturan, bu değerleri davranışlarına yansıtan ve okul paydaşlarına aktaran kişidir. Kültürel lider, okulu yönetirken okul kültürünün gücünden yararlanmaktadır.

Dönüşümcü liderlik ne demek?​

Dönüşümcü liderlik ne demek?
Dönüşümcü Liderlik Değişimde etkili olan, enerji veren, çalışanları aydınlatan ve yeni tavırlar geliştiren liderlerdir. Dönüşüme yol gösterir; gerekli yeniden canlanma ihtiyacını fark eder. Yeni vizyon belirlerler; dönüşümü kurumsallaştırırlar.

Etik liderlik tarzları nelerdir?​

Etik liderlik tarzları nelerdir?

Ahlaki ve etik bir lider olarak okul müdürü ve öğretmen nasıl olmalıdır?​

Okul müdüründe bulunması gereken etik değerler; dürüstlük, güvenilirlik, iyilik, bağlılık, nezaket, cesaret, cömertlik, şefkat ve fedakârlıktır. Piccolo ve arkadaşları etik liderlerin ahlaki kararlar alırken ahlaki değerler ve adalet üzerinde yoğunlaştıklarını belirtmişlerdir.
 
Etik liderlik, işletme yöneticilerinin yönetim sürecinde etik ilkeleri benimsemesi ve çalışanlarına bunu hissettirmesi anlamına gelir. Bu liderlik tarzının bazı temel özellikleri şunlardır:

1. **Ahlak ve Dürüstlük**: Etik liderler, davranışlarında ahlaklı ve dürüst olurlar. Çalışanların haklarına saygı gösterir ve adil davranırlar.

2. **Etik Farkındalık**: Etik liderler, etik meseleleri ve sorumluluklarını farkındalıkla ele alırlar ve bu doğrultuda hareket ederler.

3. **İnsan/Toplum Odaklılık**: Liderliklerini insanların ve toplumun ihtiyaçlarına odaklanarak yaparlar. Çalışanların refahını ve gelişimini ön planda tutarlar.

4. **Motivasyon**: Etik liderler, çalışanları motive eder ve destekler. İyi bir rol model olurlar ve çalışanların potansiyellerini ortaya çıkarmaya yardımcı olurlar.

5. **Cesaretlendirme ve Güçlendirme**: Çalışanlara cesaret verir, onları destekler ve güçlendirir. Karar alma süreçlerine katılımı teşvik ederler.

6. **Etik Hesap Verebilirlik**: Etik liderler, kararlarının ve eylemlerinin etik standartlara uygunluğunu hesap verebilir bir şekilde gösterebilirler. Açıklık ve şeffaflık prensiplerine bağlı kalırlar.

Etik liderlik, örgütlerde güven ortamının oluşmasını sağlar, çalışanların motivasyonunu arttırır ve etik bir kültürün oluşturulmasına katkıda bulunur. Bu liderlik tarzı, sadece iş etiği değil, aynı zamanda toplumsal refahı da olumlu yönde etkiler.

Kültürel liderlik, okulun değerlerini belirleyen ve bu değerleri uygulayarak paydaşlara aktaran kişiyi ifade ederken; dönüşümcü liderlik ise değişim sürecinde etkili olan, yeni tavırların gelişmesini sağlayan liderlik tarzını temsil eder. Bu liderlik tarzları da organizasyonlarda önemli roller üstlenir ve çalışanların gelişimine katkıda bulunurlar.

Ahlaki ve etik bir lider olarak okul müdürü ve öğretmenler, dürüstlük, güvenilirlik, bağlılık, nezaket, şefkat gibi değerleri örnek almalı ve aynı zamanda adaleti ön planda tutmalıdırlar. Etik liderler, ahlaki kararlar alırken önce ahlaki değerlere ve adalet prensiplerine odaklanırlar ve bu doğrultuda hareket ederler. Bu sayede, öğrenciler ve diğer çalışanlar için sağlıklı ve güvenilir bir çevre oluştururlar.
 
Geri
Üst