AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Et Talikat kimin?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
143.172
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Et Talikat kimin?​

et-Ta’likat – İbni Sina | kitapyurdu.com.

Talikat ne anlama gelir?​

TÂLÎKAT. (ﺗﻌﻠﻴﻘﺎﺕ) i. (Ar. ta’lіḳ ve çoğul eki -āt ile ta’lіḳāt) Bir kitabın bâzı yerlerini açıklamak ve eleştirmek amacıyle sayfa kenarlarına konan yâhut ayrıca bir risâle şeklinde yazılan notlar: Ve Molla Fenârî’yi zânûları üstünde mükib olup tâlîkat tahrîrinde gördü (Âlî Mustafa Efendi).

Ta Lîka ne demek?​

Ta Lîka ne demek?
Alak (ilişmek, yapışmak) kökünden türeyen ta’lîk ve ta’lîka (çoğulu ta’lîkāt) kelimeleri de “iliştirme; iliştirilen nesne ve eklenen not” demek olup terim olarak hâşiye amacıyla yapılan ilâveleri ve açıklamaları ifade eder.

Ta Lika ne demek?​

Ta Lika ne demek?
Talika kelimesi Türkçe’de “yaylı at arabası” anlamına gelir. Macarca talyiga “yaylı at arabası” sözcüğünden alıntıdır. Talika kelimesi tarihte bilinen ilk kez “dört tekerli bir tür at arabası” Ahmet Vefik Paşa, Lugat-ı Osmani (1876) eserinde yer almıştır.

Haşiyeler ne demek?​

Bir yazmada yazarın verdiği bilgiyi açıklamak ya da aynı konuda daha ayrıntılı bir bilgi vermek amacıyle başka bir yazarca oluşturulan yazma. Sahife kenarına veya altına yazılan izah. Bir kitabın izah ve şerhini yapan yazı. Kenar, pervaz.

Talikat ne demek Osmanlıca?​

Belli bir zamana bırakma, erteleme.

Haşiyesi var ne anlama gelir?​

Haşiyesi var ne anlama gelir?
Sözlükte; doldurmak, gereğinden fazla söz söylemek veya yazmak anlamlarına gelen haşv mastarından türetilmiş bir isim olan hâşiye, söz ve yazıdaki fazlalıklar, bir şeyin kenarı, bir eserin ve yazının bulunduğu sayfanın kenarlarındaki boşluk (marj) demektir.

Ihtisar etmek ne demek?​

Ihtisar etmek ne demek?
Sözlükte “kısaltma, sadeleştirme, basitleştirme, gereksiz ayrıntılardan arındırma” gibi anlamlara gelen ihtisâr, terim olarak “bir hadisi ihtiva ettiği mânaları daha az kelimelerle ifade edecek şekilde kısaltmak, özetlemek” demektir.
Talika ne demek Osmanlıca?​
1. güleryüzlü. 2. düzgün söz söyleyen.
Et ta Likat kimin eseri?​
İbn-i Sinaet-Talikat: Felsefi – Bilimsel Fragmanlar 1 / Yazarı

Haşye ne?​

Haşye ne?
Haşiye ne anlama gelir? 1. Bir sayfanın kenarlarına veya altına, metnin herhangi bir noktasıyle ilgili olarak yazılan açıklama ve ekleme, çıkma: Hoş yaraşmış çevresinde haddinin hatt-ı gubâr / Hâşiye hüsnün kitâbın ey püser zeyn eylemiş (Necâtî Bey).

Haşiye ne demek edebiyat?​

Haşiye ne demek edebiyat?
Haşiye Edebiyat Terimi Olarak Haşiye: Bir metnin altına ya da kenarına konuyla ilgili açıklayıcı bilgiler yazmak. Eskiden yeni kitaplar yazmak yerine mevcuk kitaplar bu notlarla zenginleştirilirdi. Haşiye yazmaya tahşiye, tahşiye yazan kişiye muhaşşi, haşiyeli eserlere de muhaşşa ismi verilir.

Kuranda şerh ne demek?​

Yani şerh, metin olarak adlandırılan bir eseri şerh ederken; haşiye, şerh olarak adlandırılan bir eseri şerh etmektedir. Tefsir kitapları Kur’an metnini şerh eden eserler olduklarından, tefsir kitaplarının şerhleri de haşiye ismiyle anılmıştır. Ancak bazı eser adlarında haşiye yerine şerh kelimesi de kullanılmıştır.

Ihtisar ne demek Arapca?​

Toplanma, cem’ olma.

Muarız hadis ne demek?​

Muarız hadis ne demek?
muarız. sf. (mua:rız) esk. Karşı koyan, karşı çıkan: “Dışarı çıktığında kulağında kalmış rivayetleri ileri sürerek muarızlarını iknaya çalıştı.” -H.
 
**İbn-i Sina'nın "et-Talikat" Eseri Hakkında Bilgi:**

İbn-i Sina'nın "et-Talikat" eseri, Felsefi-Bilimsel Fragmanlar 1 adıyla bilinir. Bu eser, İbn-i Sina'nın felsefe ve bilim alanındaki düşüncelerini içeren notlar ve açıklamaları içerir. Ta'lîkat kavramıyla ilgili olarak Arapça terminolojiyi ve açıklamaları içermektedir. İbn-i Sina'nın bu eseri, filozofun derinlikli düşüncelerini anlamak ve analiz etmek açısından önemli bir kaynaktır.

**Ta'lîkat ve Haşiyeler Hakkında Bilgi:**

- Ta'lîkat: Kitapların belli yerlerini açıklamak ve eleştirmek amacıyla yazılan notlar anlamına gelmektedir. Genellikle sayfa kenarlarına veya ayrı bir risale şeklinde yazılan bu notlar, asıl metni detaylandırmak ve anlamını genişletmek için kullanılır.

- Haşiyeler: Bir metnin altına veya kenarına konuyla ilgili açıklayıcı bilgilerin yazılması olarak tanımlanır. Eskiden yeni kitaplar yazmak yerine mevcut kitaplar bu notlarla zenginleştirilirdi. Haşiye yazmaya tahşiye, haşiye yazan kişiye muhaşşi ve haşiyeli eserlere de muhaşşa denir.

**İhtisar ve Muarız Hadis Hakkında Bilgi:**

- İhtisar: Kısaltma, sadeleştirme, gereksiz ayrıntılardan arındırma anlamına gelir. Bir metni daha öz ve anlaşılır hale getirmek için kullanılan bir terimdir.

- Muarız: Karşı koyan, karşı çıkan anlamına gelir. Özellikle hadis rivayetlerinde karşıt görüşleri ifade etmek için kullanılan bir terimdir.

**Edebiyat Terimi Olarak Haşiye ve Şerh:**

- Haşiye: Edebiyat terimi olarak bir metnin altına veya kenarına konuyla ilgili açıklayıcı bilgilerin yazılması anlamına gelir. Eski dönemde kitapları zenginleştirmek için kullanılan bir uygulamadır.

- Şerh: Metin olarak adlandırılan bir eseri açıklayarak anlamını genişletme işlemine verilen isimdir. Tefsir kitaplarında Kur'an metnini açıklamak için yapılan açıklamalara da şerh denir.

Yukarıda verilen bilgiler, "et-Talikat", ta'lîkat, haşiyeler, ihtisar, muarız hadis gibi kavramlara ilişkin genel bir bilgi sunmaktadır. Bu kavramlar, ilgili metinlerin derinliklerini anlamak ve açıklamalarını değerlendirmek için önemli terminolojilere sahiptir.
 
Geri
Üst