AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Esya musaderesine kim karar verir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.597
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Eşya müsaderesine kim karar verir?​

Mahkeme her zaman müsadere konusunda karar verebilir. Müsaderenin güvenlik tedbiri olmasının diğer bir sonucu; bir eşya veya kazanç için müsadere hükümlerini uygulamak için suç işlenmesi zorunlu olsa bile, mahkeme tarafından mahkumiyet kararı verilmesi zorunlu değildir.

Türk Ceza Kanunu 54 maddesi nedir?​

Türk Ceza Kanunu 54 maddesi nedir?
Madde 54- (1) İyiniyetli üçüncü kişilere ait olmamak koşuluyla, kasıtlı bir suçun işlenmesinde kullanılan veya suçun işlenmesine tahsis edilen ya da suçtan meydana gelen eşyanın müsaderesine hükmolunur.

2918 ne demek?​

2918 ne demek?
Madde 1 – Bu Kanunun amacı, karayollarında, can ve mal güvenliği yönünden trafik düzenini sağlamak ve trafik güvenliğini ilgilendiren tüm konularda alınacak önlemleri belirlemektir.

Ceza zamanaşımı halinde müsadere nasıl olur?​

Mahkemelerin müsadere kararlarının infazı için hükmün kesinleşmesinden itibaren 20 YIL olan ayrı bir infaz zamanaşımı süresi mevcuttur. İyiniyetli üçüncü kişilere ait eşya, suçta kullanılsa bile müsadere edilemez. Müsadereye karar verme yetkisi MAHKEMEYE aittir.

Müsadere kararı nasıl kaldırılır?​

Müsadere kararı nasıl kaldırılır?
Müsadere Kararlarına Karşı Kanun Yolu Sulh ceza hakimliğinin duruşmasız olarak verdiği kararla karşı ise itiraz yoluna gidilebilecektir.

Müsadere kararı temyiz edilebilir mi?​

Müsadere kararı temyiz edilebilir mi?
Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun 11.07.2014 tarihli, 2014/6-66 E. ve 2014/365 K. sayılı kararında da ifade edildiği üzere; müsadere kararı güvenlik tedbiri olmakla birlikte hükmün bir parçası olup, hükme karşı başvurulabilecek kanun yoluna tabidir. HAGB kararlarına karşı kanun yolu ise, itirazdır.

5237 sayılı kanun 55 maddesi nedir?​

(1) Suçun işlenmesi ile elde edilen veya suçun konusunu oluşturan ya da suçun işlenmesi için sağlanan maddi menfaatler ile bunların değerlendirilmesi veya dönüştürülmesi sonucu ortaya çıkan ekonomik kazançların müsaderesine karar verilir.

Savcı müsadere kararı verebilir mi?​

Savcı müsadere kararı verebilir mi?
Buna göre; Müsadere kararı verilmesi gereken hallerde kararı davayı gören mahkeme verir. Eğer olayla ilgili olarak kamu davası açılmamış ise veya açılmış olmakla birlikte müsadere konusunda bir karar verilmemiş ise; karar verilmesi için C. Savcısı veya katılan davayı görmeye yetkili mahkemeye başvurabilir.

2918 sayılı KTK nun 116 md ne istinaden?​

2918 sayılı KTK nun 116 md ne istinaden?
Ceza hukukunun en temel ve evrensel ilkesi olan cezaların şahsiliği ilkesine istisna teşkil eden 13.10.1983 tarihli, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun (“KTK”) 116.maddesinin birinci fıkrası ise, cezaya konu eylemi bizzat yapan kişi yerine araç malikine ceza kesilmesine olanak tanımaktadır.

2918 KTK 116 madde nedir?​

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 116. maddesinin birinci fıkrasında “Trafiği tehlikeye düşürecek, engel olacak şekilde veya yasaklanmış yerlerde park etmiş araçlara veya trafik kural ve yasaklarına aykırı davranışları belirlenmiş bulunan, karayolları ağırlık kontrol mahallerinde işaret, ışık, ses veya …

Zamanaşımı uygulanmayan suçlar nelerdir?​

Zamanaşımı uygulanmayan suçlar nelerdir?
Türkiye Cumhuriyeti Kanunlarına göre yurt dışında işlenen ağırlaştırılmış müebbet veya müebbet ile on yıldan fazla hapis cezalarını gerektiren suçlarda zaman aşımına uğramayan suçlar olarak belirlenmektedir.

Özel müsadere nedir?​

Özel müsadere nedir?
Müsadere, herhangi bir suçtan sonra ortaya çıkan bazı kazançlara devlet tarafından el konulmasıdır. Suça göre müsadere çeşidi değişmektedir. Müsadere daha çok kişilerin haksız yere elde ettikleri malların devlete aktarılmasıdır.

Müsadere kararına itiraz nereye yapılır?​

Müsadere kararı istinaf edilir mi?​

Müsadere kararı istinaf edilir mi?
Müsadere Kararlarına Karşı Kanun Yolu Asıl ceza davasından ayrı bir dava olarak açılan bu davalarda duruşmalı olarak verilecek karara karşı cumhuriyet savcısı, katılan ve eşya – kazanç üzerinde hak sahibi olan üçüncü kişiler yedi günlük süre içerisinde istinaf kanun yoluna başvurabileceklerdir.

Müsadere etmek ne demek?​

Müsadere etmek ne demek?
 
Müsadere etmek, yasal bir kararla belirli bir eşyaya veya değere devletin el koyması anlamına gelir. Genellikle suç işlenmesi sonucunda elde edilen kazançların veya suçun işlenmesinde kullanılan eşyaların devlete geçirilmesini ifade eder. Müsadere, yasal açıdan belirli koşulların yerine getirilmesiyle gerçekleştirilen bir prosedürdür ve bu kararı verecek yetki genellikle mahkemelere aittir.

Müsaderenin gerçekleşebilmesi için genellikle suçun işlenmesine bağlantılı olması gereken eşyanın ya da kazancın tespit edilmesi ve bu durumun yasal prosedürlere uygun bir şekilde mahkeme kararıyla belirlenmesi gerekmektedir. Türk Ceza Kanunu'nda belirtilen 54. madde de bu konuda önemli bir yasal düzenlemeyi içermektedir.

Müsadere kararlarına karşı itiraz yolu genellikle sulh ceza hakimliğine yapılabilir. Karara karşı itiraz eden kişiler belirli süre içerisinde bu yola başvurabilirler. Ayrıca müsadere kararları istinaf yoluyla da değerlendirilebilir. İstinaf süreci, mahkeme kararlarına karşı yapılan bir itiraz sürecidir ve bu süreçte kararın yeniden değerlendirilmesi sağlanır.

Özetle, müsadere kararlarına karşı hukuki yollarla başvuruda bulunulabilir ve uygun mercilere yapılacak itirazlar sonucunda kararlar değerlendirilebilir. Bu süreçte hukuki prosedürlerin doğru takip edilmesi önemlidir.
 
Geri
Üst