AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Estergon - barış manco

haberci

Yeni Üye
Estergon Estergon
Yedi krala saray olan Estergon
Biz seni Nemcel illerine Allah emaneti edip verdik
Ve işte şimdi geri almaya geldik
Serhaddin hali boyledir
Yiğid başından Ali eksik olmaz
Rumeli gazileri
Kelle verilir aman verilmez
Estergon kalası bre dilber aman
Subaşı durak aman
Kemirir gonlumu bre dilber aman
Bir sinsi firak
Gonul yar peşinde bre dilber aman
Yar ondan ırak aman
Akma Tuna akma bre şahin aman
Ben bir dertliyim
Yar peşinden aman da gezer koşar
Yandım kara bahtlıyım
Estergon'u aldık bre şahin aman
Vermeyiz ele aman
Akma Tuna akma bre şahin aman
Ben bir dertliyim
Yar peşinden aman da gezer koşar
Yandım kara bahtlıyım

Estergon şehri ile ilgili bu dizeler, tarihî ve kültürel bağlamda önemli bir yere sahiptir. Türk müziğinin önemli isimlerinden Barış Manço tarafından seslendirilen bu şarkı, Estergon'un tarihsel önemine vurgu yapmaktadır. Estergon, Osmanlı İmparatorluğu döneminde önemli bir stratejik nokta olarak görülmüştür ve şehir, Osmanlı-Rumeli toprakları arasında önemli bir köprü görevi üstlenmiştir.

Şarkının içeriğinde geçen "Yedi krala saray olan Estergon" ifadesi, şehrin tarihinde önemli bir merkez olduğunu vurgulamaktadır. Osmanlı İmparatorluğu'nun fethettiği bu önemli şehir, döneminde stratejik bir konuma sahipken aynı zamanda kültürel ve sosyal anlamda da zenginlik sunmuştur.

"Tuna" nehri ve Estergon'un stratejik önemi şarkıda sıkça vurgulanır. "Serhaddin hali boyledir, Yiğid başından Ali eksik olmaz" mısraları ise yiğitlik ve cesaret kavramlarına atıfta bulunarak şehrin önemini vurgulamaktadır. Rumeli gazileri ve şehrin fethiyle ilgili motifler de şarkının temel konuları arasında yer almaktadır.

Bu dizeler, Estergon'un tarihî ve kültürel dokusunu yansıtan önemli bir mirası günümüze taşımaktadır. Barış Manço'nun özgün yorumuyla bu şarkı, Türk müziğinde ve kültüründe önemli bir yer tutmaktadır.

Geri