AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Esnek ve esnek olmayan carpisma arasindaki fark nedir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Esnek ve esnek olmayan çarpışma arasındaki fark nedir?​

Bir lastik topun katı bir yüzeyle çarpışması, gibi çarpışan cisim diğerine yapışıp kalmıyor ama biraz kinetik enerji kaybediyorsa çarpışma esnek olmayan çarpışmadır. Örneğin lastik top katı yüzeyle çarpıştığında, çarpışma inelastiktir çünkü top şekil değiştirmiş ve kinetik enerji kaybetmiştir.

Esnek olmayan çarpışmalarla kinetik enerji Korunumunun niçin sağlanmadığını açıklayınız?​

Lastik top çarpışma esnasında şekil değiştirerek kinetik enerjisinin bir kısmını potansiyel enerjiye dönüştürür. Bir diğer çarpışma ise, tam esnek olmayan çarpışmadır. Bu çarpışmada da esnek olmayan çarpışmada olduğu gibi momentum korunurken kinetik enerji korunmaz.
Merkezi esnek olmayan çarpışma ne demek?
Çarpışmadan önce aynı doğrultu üzerinde olup da, çarpışmadan sonra kütleler birbirlerine yapışmadan bağımsız olarak, farklı doğrultular üzerinde hareket eden cisimlerin çarpışmalarına denir.
Esnek olmayan maddelere ne ad verilir?
Esnek olmayan sert ve sağlam maddelere ise berk madde (taş, çivi, kurşun kalem gibi) denir. Kırılgan maddeler yumuşak esnek olmaz, sert ve ince olur.

Esnek çarpışmada momentum neden korunur?​

Dış kuvvetlerin dikkate alınmadığı bir çarpışmada momentumun korunur; fakat çarpışmanın oluşuna bağlı olarak kinetik enerji korunmayabilir. Bu nedenle çarpışmalar, esnek çarpışma ve esnek olmayan çarpışma yani, kinetik enerjinin korunduğu ve korunmadığı çarpışmalar olarak ele alınırlar.

Iki cismin esnek çarpışmasında kinetik enerji korunur mu?​

Esnek çarpışma ya da elastik çarpışma, iki cismin arasındaki esnek çarpışma, toplam momentum ve toplam kinetik enerjinin çarpışmadan önce ve sonra sabit kaldığı çarpışmadır.
Merkezi olmayan çarpışma ne demek?
Merkezi olmayan çarpışmalarda da hem momentum hem de kinetik enerjiler korunur. Cisimler farklı doğrultuda hareket ederken çarpışırsa çarpışma sonunda gidiş doğrultuları da farklı olur. Duran bir cisme bir cisim çarptığında iki cisim farklı doğrultuya giderse bu tip çarpışmalara da merkezi olmayan çarpışma denir.
Çarpışmalarda momentum her zaman korunur mu?
Momentum, yine kapalı bir sistemde, çarpışmalarda ve iç patlamaların sebep verdiği ayrılmalarda dahi korunur.
2) Hareketli iki cismin çarpışması ve momentum korunumu: Yani momentum değişimleri büyüklükçe eşit ve zıt yönlüdür. Bu bağıntıya göre bir sistemin toplam momentumu sabittir. Buna momentum korunumu denir. Buna göre çarpışmalardan önceki toplam momentum çarpışmalardan sonraki toplam momentuma eşittir.
Çarpışmalar ya elastik çarpışma olur; hem momentum hem kinetik enerji korunur, ya da elastik olmayan çarpışma olur; momentum korunur ama kinetik enerji korunmaz. Esnek olmayan çarpışmalar aynı zamanda plastik çarpışma olarak adlandırılır.
Esnek çarpışmada kinetik enerji neden korunur?
Küçük cisimlerin çarpışmaları sırasında, kinetik enerji ilk olarak parçacıklar arasında olan itici kuvvet ile ilgili olan potansiyel enerjiye dönüşür. (parçacıklar bu kuvvete karşı hareket ederken, kuvvet ve bağıl hız arasındaki açı geniştir). Ve daha sonra potansiyel enerji tekrar kinetik enerjiye dönüşür.
Patlamalarda kinetik enerji artar mı?
Patlamalar. NOT: Patlamada yalnız momentum korunur kinetik enerji korunmaz.

Kütleleri ve hızları eşit olan iki cisim çarpışır ve durur bu durumda momentum korunur mu?​

Sistemin toplam enerjisi ve toplam momentumu korunur, ve çarpışan cisimlerin geri kalan kütleleri değişmez, çarpışan cisimlerin momentumları çarpışan cisimlerin kütleleriyle, toplam enerji ve toplam momentumlarıyla doğru orantılıdır.

Geri