AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Esnek Olmayan Çarpışmalarda Neler Korunur?

zeberus

Yeni Üye
Esnek olmayan çarpışmalarda enerji korunur. Bu tür çarpışmalarda kinetik enerji transfer olur. Hızlar değişir. Esnek olmayan çarpışmalarda momentum korunur. Momentum, kütle ve hızın çarpımıdır. Madde miktarı değişmez. Elastik olmayan çarpışmalarda cisimlerin şekli ve yapısı değişebilir. Bu tür çarpışmalarda dış kuvvetlerin etkisiyle cisimler şekil değiştirebilir. Cisimler arasında sürtünme de oluşabilir. Çarpışma sonrası cisimlerin hızları değişir. Enerji kaybedilir. Sonuç olarak, esnek olmayan çarpışmalarda enerji, momentum, madde miktarı ve şekil korunmaz.
İçindekiler

Esnek Olmayan Çarpışmalarda Neler Korunur?​

Esnek olmayan çarpışmalar, cisimlerin kinetik enerjisinin tamamen veya kısmen kaybedildiği çarpışmalardır. Bu tür çarpışmalarda çeşitli fiziksel büyüklükler korunur. İşte esnek olmayan çarpışmalarda korunan bazı büyüklükler:
1. Momentum: Esnek olmayan çarpışmalarda toplam momentum korunur. Momentum, cismin kütlesi ile hızının çarpımıdır. Çarpışma öncesi ve sonrasında cisimlerin momentumları toplandığında aynı değeri verir.
2. Kinetik Enerji: Esnek olmayan çarpışmalarda toplam kinetik enerji korunmaz. Çarpışma sonucunda kinetik enerji bir kısmı ısı enerjisine dönüşür.
3. İmpuls: İmpuls, cismin momentumunun zamana göre değişimini ifade eder. Esnek olmayan çarpışmalarda cisimlere etki eden ortalama kuvvet, impulsun değişimine eşittir.
4. Enerji Korunumu: Esnek olmayan çarpışmalarda toplam enerji korunmaz. Çarpışma sonucunda enerji kaybedilir ve bir kısmı ısı enerjisine dönüşür.
5. Açısal Momentum: Esnek olmayan çarpışmalarda açısal momentum korunur. Açısal momentum, cismin dönme hareketinin büyüklüğünü ifade eder.
6. Kütle: Esnek olmayan çarpışmalarda cisimlerin kütlesi korunur. Çarpışma sonucunda cisimlerin kütlesi değişmez.
7. Hız: Esnek olmayan çarpışmalarda cisimlerin hızı değişebilir. Çarpışma sonucunda cisimlerin hızları farklı olabilir.
8. Dönme Hızı: Esnek olmayan çarpışmalarda cisimlerin dönme hızı değişebilir. Çarpışma sonucunda cisimlerin dönme hızları farklı olabilir.
9. Kinetik Moment: Esnek olmayan çarpışmalarda cisimlerin kinetik momentleri korunur. Kinetik moment, cismin dönme hareketinin büyüklüğünü ve yönünü ifade eder.
10. İz Dönme Momenti: Esnek olmayan çarpışmalarda cisimlerin iz dönme momenti korunur. İz dönme momenti, cismin dönme hareketi sırasında dönme ekseni etrafındaki dağılımını ifade eder.
11. Eşdeğer Kütle: Esnek olmayan çarpışmalarda cisimlerin eşdeğer kütleleri korunur. Eşdeğer kütle, iki cismin etkileşiminden kaynaklanan etkileşim kuvvetinin oluşturduğu bir etkiyi ifade eder.
12. Çarpışma Süresi: Esnek olmayan çarpışmalarda cisimlerin çarpışma süresi değişebilir. Çarpışma süresi, cisimlerin birbirleriyle etkileşim süresini ifade eder.
13. İç Enerji: Esnek olmayan çarpışmalarda cisimlerin iç enerjisi değişebilir. İç enerji, cismin içindeki parçacıkların hareketlerinden kaynaklanan enerjiyi ifade eder.
14. İş: Esnek olmayan çarpışmalarda cisimlere dışarıdan yapılan iş değişebilir. Çarpışma sonucunda cisimlere yapılan iş, çarpışmanın etkisiyle değişebilir.
15. Dönme Momenti: Esnek olmayan çarpışmalarda cisimlerin dönme momenti değişebilir. Dönme momenti, cismin dönme hareketinin büyüklüğünü ve yönünü ifade eder.
16. İtme Kuvveti: Esnek olmayan çarpışmalarda cisimlere etki eden itme kuvveti değişebilir. Çarpışma sonucunda cisimlere etki eden itme kuvvetleri farklı olabilir.
17. Çarpışma Açısı: Esnek olmayan çarpışmalarda cisimlerin çarpışma açısı değişebilir. Çarpışma sonucunda cisimlerin çarpışma açıları farklı olabilir.
18. Yer Değiştirme: Esnek olmayan çarpışmalarda cisimlerin yer değiştirmesi değişebilir. Çarpışma sonucunda cisimlerin yer değiştirme miktarı farklı olabilir.
19. Çarpışma Noktası: Esnek olmayan çarpışmalarda cisimlerin çarpışma noktası değişebilir. Çarpışma sonucunda cisimlerin çarpışma noktaları farklı olabilir.

Esnek Olmayan Çarpışmalarda Neler Korunur?​

Esnek Olmayan Çarpışmalarda Neler Korunur?
Temel fiziksel nicelikler, momentum ve enerji korunur.
Çarpışmada toplam momentum sabit kalır.
Çarpışmada toplam kinetik enerji korunur.
Hareket eden cisimlerin hızları ve yönleri değişebilir.
Çarpışma sonucunda cisimlerin şekilleri değişebilir.

Esnek Olmayan Çarpışmalarda Neler Korunur? Temel fiziksel nicelikler, momentum ve enerji korunur.
Çarpışmada toplam momentum sabit kalır.
Çarpışmada toplam kinetik enerji korunur.
Hareket eden cisimlerin hızları ve yönleri değişebilir.
Çarpışma sonucunda cisimlerin şekilleri değişebilir.

Geri