AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Esnek madde ne demektir ornek veriniz?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Esnek madde ne demektir örnek veriniz?​

Bükülmesi veya sıkılması durumunda şekil değiştirse de bırakılması halinde eski haline döner. Doğada en sık gördüğümüz esnek maddelerin başında balon, sakız, yay, tel örneğini vermek mümkündür. Poşetler ve lastikler de bir kuvvet uygulandığında şekil değiştirdiği için esnek maddeler grubu kapsamına girer.

Esnek cisim örnekleri nelerdir?​

Esnek maddelere örnekler : naylon, lastik, poşet, balon, tel, sakız, yay, tekerlek ve plastik süsler.

Esnek maddelerin özellikleri nelerdir?​

Esnek maddelerin özellikleri nelerdir?
Bazı maddelere uygulanan kuvvet ortadan kalktığında eski şekillerine dönme özelliğine sahiptir. Şekli kolay değişebilen maddelere esnek maddeler denir. Özellikle sünger, lastik gibi birçok madde esnek özelliğe sahiptir. Bu maddeler eğilebilir, bükülebilir özelliktedir.

Kırılgan olan şeyler nelerdir?​

Kırılgan maddeler, dışarıdan bir kuvvet uygulandığı zaman zarar gören maddelere verilen isimdir. Herhangi bir zorlama olduğu zaman kırılgan maddelerin zarar aldığı görülmüştür. Yani kırılgan olan bir madde kolayca zarar görebilir. Kırılgan maddelerin hassas olduğu bilinmektedir.

Esnek bir cisim nedir?​

Bir cisim üzerinde kuvvet uygulandığında bu cismin şekli, hacmi ve boyu değişebilir. Eğer uygulan kuvvet ortadan kalkınca cisim eski haline dönüyorsa bu cisime “esnek cisim” denir.

Esnek cisimlere kuvvet uygulanırsa ne olur?​

Esnek cisimlere kuvvet uygulanırsa ne olur?
Esneklik, bir cismin üzerine kuvvet uygulandığında cismin şeklinin değişmesi; kuvvet kaldırıldığında cismin ilk haline gelmesidir. Esnek nesnelere örnek olarak yay, sünger, lastik verilebilir. Oyun hamuru, cam macunu gibi cisimler ise esnek değillerdir çünkü kuvvet kaldırıldığında eski hallerine dönmezler.
Pürüzsüz maddeler nelerdir örnek veriniz?​
Pürüzsüz maddelere örnekler
- Cilalı tahta.
- Pencere camı
- Fayans.
- Mobilya yüzeyi.
- Ayna.
- Televizyon ekranı
- Kitap kapağı
- Araba kaportası
Kolaylıkla şekli değiştirilebilen maddelere ne denir?​
Kolayca şekil değiştirme özelliğine sahip olan maddeler yumuşak madde olarak isimlendirilmektedir. Bu şekilde kolayca şekil değiştirebilen maddeler aynı zamanda esneklik özelliğine de sahiptir. Sünger ya da lastik gibi maddeler esneklik özellikleri ile de bilinmektedir.

Tatsız şeyler nedir?​

Tatsız şeyler nedir?
tat taşımayan, tadı alınamayan, tadı olmayan. dil dokundurulduğunda iyonize olmadığı için, tat duyusu reseptörleri tarafından data öbekleri halinde duyuya dönüştürülemeyen kimyasal yapıya sahip olan.

Esnek cisim nedir 5 örnek?​

Sünger esnek bir madde midir?​

Sünger ya da lastik gibi maddeler esneklik özellikleri ile de bilinmektedir. Esnek malzemelerin eğilip, bükülme özellikleri bulunur. Böylelikle maddeler kolay bir şekilde şekil değiştirilebilmektedir. Esnek maddelere uygulanmış olan kuvvetler ortadan kaldırıldığı zaman maddeler tekrar eski durumlarına dönmektedir.

3 sınıf kuvvetin etkileri nelerdir?​

3 sınıf kuvvetin etkileri nelerdir?
KUVVETİN ETKİLERİ NELERDİR ÖZELLİKLERİ (FEN BİLİMLERİ KONU ANLATIM)

Kuvvet cisimlerde ne gibi değişiklikler yapar?​

Üç boyutlu nesnelere uygulanan kuvvet de nesnenin dönmesine, şeklinin bozulmasına, basınçta değişime ve bazı durumlarda hacmin değişimine sebep olabilir. Bir eksen etrafında dönme hızında değişime sebep olan kuvvet eğilimine tork denir.

En pürüzsüz maddeler nedir?​

Pürüzsüz madde, elimizi sürtünce adeta kayma hissi yaratan maddelere denir. Pürüzsüz maddelere çevremizden bardak, cam şişe, maden suyu, kola şişesi, fayanslar, televizyon canı, bilgisayar ekranı, sigara kutusu, çakmak, demirler, aynalar.

Pürüzsüz yüzeyler nelerdir?​

Pürüzsüz yüzeyler nelerdir?
Yüzeyinde girinti çıkıntı bulunmayan maddelerdir. Aynaya dokunduğumuzda yüzeyin pürüzsüz olduğunu hissederiz. Girinti- çıkıntı olmayan (cam, ayna, fayans, vb.) maddeler ise pürüzsüzdür.
 
Esnek madde kavramı, bir maddenin bükülmesi veya sıkılması durumunda şekil değiştirse de bırakıldığında eski haline dönebilme özelliğine sahip olduğunu ifade eder. Doğada sıkça gördüğümüz esnek maddelerden bazıları balon, sakız, yay, tel, poşet ve lastik gibi örneklerdir. Esnek maddeler, uygulanan kuvvet ortadan kalktığında eski şekline dönebilme özellikleriyle tanınırlar.

Esnek cisimlere kuvvet uygulandığında, bu cisimler şekil değiştirir ancak kuvvet kaldırıldığında eski haline dönerler. Örneğin, yay, sünger ve lastik gibi maddeler esnek cisimlere örnek olarak verilebilir. Ancak oyun hamuru ve cam macunu gibi cisimler, kuvvet kaldırıldığında eski haline dönmezler, dolayısıyla esnek değildirler.

Esnek cisimlerin özellikleri arasında, uygulanan kuvvetin etkisiyle şekil değiştirebilme yeteneği ve kuvvet kalktığında ilk haline dönme özelliği bulunmaktadır. Bu özellikleriyle esnek cisimler, yaygın olarak kullanılan naylon, lastik, poşet, balon, sakız gibi maddelerdir.

Esneklik özellikleri sayesinde esnek cisimlerin kolaylıkla şekil değiştirmesi mümkündür ve bu durum yumuşak madde olarak tanımlanır. Sünger ve lastik gibi esnek maddeler, hem kolayca şekil değiştirme hem de esneklik özelliklerine sahiptirler. Bu özellikleri ile esnek cisimler, çeşitli endüstriyel alanlarda ve günlük hayatta yaygın şekilde kullanılmaktadır.
 
Geri
Üst