Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Esnek kaplin nerede kullanilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
33.773
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Esnek kaplin nerede kullanılır?​

Esnek kaplin Nerede Kullanılır Esnek kaplin tesisatların oynak bölümlerinde, esnemeye yatkın birimlerinde kullanılır. Sismik hareketler sonucu sarsılan betonarme yapılarda bulunan tesisatların esnemesi ve kırılmaması için esnek kaplinler en ideal sağlamlaştırma araçlarından birisidir.

Kaplinler hangi amaçla kullanılır?​

makine sistemlerindeki irtibat elemanları güç kaynağı ile gücün iletileceği eleman arasındaki hareketi iletmek kaplinin görevidir. Kaplinin kullanım alanı güç aktarımının yapılacağı alanlardır. Yürütme ve kaldırma ekipmanları, pompa sistemleri ve motorun kullanıldığı alanlarda kaplin kullanılmaktadır.

Kaplin seçimi nasıl yapılır?​

Kaplin seçimi nasıl yapılır?
Seçilen kaplinin gücü motorun gücüne veya iş makinesi için gerekli olan güce eşit veya ondan büyük olmalıdır. Kaplin nominal güçte, bu gücün 2,5 katına kadar yükselen ani yükleri taşıyabilir. Hidrolik kaplinler için en uygun devir sayısı 1500 d/d’ dır. Devir sayısı düştükçe kaplinin taşıyabileceği güç azalır.

Esnek kaplin nedir?​

Esnek kaplinler. EuroGrip® elastik kaplinler, iki mili doğru hizalamak ve eksenel kaçıklığı tolere edecek şekilde bağlamak ve sert kaplinlerin neden olduğu gerilimi engellemek üzere tasarlanmıştır. Kauçuk kovan ve iki metal uç parçadan oluşur.

Flanşlı kaplin nedir?​

Bir flanş kaplini, iki boru ucunu aynı hizada, sızdırmaz bir şekilde bir araya getirmek için kullanılan bir bağlantı elemanı türüdür. Bu iki parçalı kavrama ünitesi, flanşlı ucun tutturulabilmesi için anahtarlanmış bir alıcı taraftan oluşur, bu nedenle flanşlı bir ucu olan karşılıklı boru ucuyla bir araya gelebilir.

Römork kaplini ne işe yarar?​

Römork kaplini ne işe yarar?
Ne İşe Yarar? Basit bir şekilde anlatmak gerekirse kaplin, araçtan alınan gücü, çekilen römork veya karavana aktaran ve aradaki bağlantı sağlayan güvenlik elemanıdır. Kaplin kilidi ise araç veya römorkun çekilmediği zamanlarda güvenliği sağlamak için kullanılır.

Kaplinlerde olması gereken özellikler nelerdir?​

İyi bir kaplinde aranan özellikler
- Bağlanması veya çıkarılması kolay olmalı
- Tam gücü bir şafttan diğer şafta kayıpsız (asgari kayıpla) iletmeli.
- Şaftı mükemmel hizada tutmalı
- Şok yüklerinin iletimini azaltmalı
- Çıkıntılı kısımları olmamalı

Lamelli kaplin nedir?​

Boşluksuz yapılarıyla dönüş hareketlerini kayıpsız ileten Lamelli kaplinler özellikle baskı, kağıt üretimi gibi alanlarda kullanılan ekipmanlar için sıklıkla tercih edilir. Önemli hassaslık gerektiren durumlarda ve yüksek ısıdaki çalışma ortamında kolaylıkla kullanılır.

Kaplin ölçüsü nasıl alınır?​

Kaplin ölçüsü nasıl alınır?
Bir sistem için kaplin seçimi yapılırken sistemin;
- Burulma momenti (Tork),
- Çalışma sıcaklığı,
- Yük sınıfı,
- 24 saatte Durma-Kalkma sıklığı,
- Mil çapları
- TKN = ( Motor gucu / Devir) x 9550.
- TN = TKN x SF.

Kaplin seçimi yapılırken hangi bilgilere ihtiyaç vardır?​

Kaplin Seçimi Nasıl Yapılır? Burulma momentinin birimi nM (Newtonmetre) olarak elde edilir. Kapline sadece motor çıkışında değil bazen redüktör çıkışında ihtiyaç duyulur ki bu noktada üretilen burulma momentinin hesabında motor gücü ve defalarca düşürüldükten sonraki devir formüle konmalıdır.

Borularda kaplin ne demek?​

Kaplin ne işe yarar? FAF Boru Kaplin boru hatları üzerindeki farklı tüp ve çapta bağlantı boruları üzerinde gerekli onarım ve modifikasyonu sağlayan yarı bağlantı parçasıdır. Son yıllarda bu ürün grubunun sektörde kullanımı yaygınlaşmaktadır.

Hidrolik kaplin ne işe yarar?​

Hidrolik kaplin ne işe yarar?
Hidrolik kaplinler, iki parçalı alüminyum döküm gövdede türbin kanatlarından oluşan ve içine konulan özel bir yağ ile torku ileten ekipmanlardır. Hidrolik kaplinler sıvıların dönüş esnasında oluşan santrifüj kuvveti vasıtasıyla gerekli torku iki ünite arasında aktarırlar.

Kaplin redüktör nedir?​

Güç aktarım sistemleri için kaplinler, önemli bir elemandır. Kaplinler, redüktör ile motor veya iş makinası ile redüktörler arasında bağlama elemanı olarak kullanılıyor. Bağladıkları makinalar arasındaki şaftların küçük değerlerdeki radyal, eksenel ve açısal kaçıklıklarını gideriyorlar.

Kaç çeşit kaplin vardır?​

Genellikle endüstriyel uygulamalarda sıkça tercih edilen kaplinlerden birkaçı şunlardır; tam flex dişli kaplin, rijit kaplin, elastik kaplin, yaylı kaplin, yaprak yaylı kaplin.

Pompa kaplini nedir?​

Pompa kaplini nedir?
Kaplin, motor vb. gibi aldığı döner hareketi diğer tarafta yer alan şafta iletir. Kullanılan sistemde bir nevi sigorta olarak görev yapar. Millerdeki kayma oranını belirli bir ölçüde tolere eder ve yine millere gelen yükleri engeller ve üzerine alır. Kaplinler belli bir torkta imal edilirler.
 
Esnek kaplinler genellikle tesisatların oynak bölgelerinde ve esnemeye yatkın birimlerinde kullanılır. Özellikle sismik hareketler sonucu sarsılan betonarme yapıların tesisatlarının esnemesini ve kırılmamasını sağlamak amacıyla esnek kaplinler tercih edilir. Esnek kaplinler, EuroGrip® elastik kaplinler gibi çeşitli tiplerde olabilir ve genellikle iki mili doğru hizalamak, eksenel kaçıklığı tolere etmek ve sert kaplinlerin yaratabileceği gerilimi engellemek için tasarlanmıştır.

Kaplinler genellikle makine sistemlerindeki irtibat elemanları olarak kullanılır. Kaplinler, güç kaynağı ile gücün iletileceği eleman arasındaki hareketi ileterek görev yapar. Bu nedenle kaplinler genellikle güç aktarımının yapıldığı alanlarda kullanılır. Örnek olarak yürütme ve kaldırma ekipmanları, pompa sistemleri ve motorların olduğu alanlarda kaplinler sıkça tercih edilir.

Kaplin seçimi yapılırken dikkate alınması gereken birkaç önemli faktör bulunmaktadır. Seçilen kaplinin gücü, motorun gücüne veya iş makinesi için gerekli olan güce eşit veya ondan büyük olmalıdır. Kaplin nominal güçte, bu gücün 2,5 katına kadar yükselen ani yükleri taşıyabilir. Hidrolik kaplinler için en uygun devir sayısı genellikle 1500 d/d'dir. Devir sayısı düştükçe kaplinin taşıyabileceği güç azalır.

Kaplinlerde olması gereken özellikler arasında bağlanması veya çıkarılması kolay olması, tam gücü bir şafttan diğerine kayıpsız iletebilmesi, şaftı mükemmel hizada tutabilmesi, şok yüklerinin iletimini azaltabilmesi ve çıkıntılı kısımlara sahip olmaması gibi özellikler bulunur.

Genel olarak endüstriyel uygulamalarda sıkça tercih edilen kaplin çeşitleri arasında tam flex dişli kaplin, rijit kaplin, elastik kaplin, yaylı kaplin ve yaprak yaylı kaplin gibi tipler sayılabilir. Her bir kaplin türü farklı kullanım alanlarına ve özelliklere sahiptir.
 
Geri
Üst