AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Esler kat maliki sayilir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.553
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Eşler kat maliki sayılır mı?​

Kat mülkiyeti mevzuatına tabi binalarda kat malikleri kurulu, adından da açıkça anlaşılacağı gibi kat maliklerinden oluşur. Kat malikleri dışında bir başkası toplantıya katılamaz, katılsa bile oy kullanamaz. Bunun içine elbette eşler de girer.

Kat maliki kaç oy kullanabilir?​

Madde 31 – Her kat maliki, arsa payı oranına bakılmaksızın, bir tek oy hakkına sahiptir.

Kat mülkiyeti kanununa göre ortak giderler nelerdir?​

Kat mülkiyeti kanununa göre ortak giderler nelerdir?
Apartman ortak giderleri nelerdir? Apartman ortak giderleri; kapıcı, kaloriferci, bekçi, yönetici ve bahçıvan ücretleri, ana gayrimenkulün sigorta primleriyle bütün ortak yerlerin koruma, bakım, onarım ve güçlendirme giderleri ve ortak tesislerin işletme giderleridir.

Kat mülkiyeti Kanunu 4 5 çoğunluk nedir?​

Kat Mülkiyeti Kanunu 19.madde gereği tüm kat maliklerinin 4/5 çoğunluğunun yazılı rızası ile ortak alanlarda inşaat, onarım ve tesis yapılabilir. Ortak alanlarda yapılan tadilatın proje değişikliği içermesi gerektirmesi halinde kanunda özel bir düzenleme bulunmamakta, 4/5 çoğunluğun sağlanması yeterli görülmektedir.

Kat maliki olmayan eş yönetici olabilir mi?​

Kat malikinin eşi yönetici olabilir mi Haberi Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre yönetici bağımsız bölüm maliklerinin oyu ile seçiliyor. Böyle bir hüküm konulduğu taktirde sadece kat malikleri yöneticilik yapabiliyor, vekaleten de olsa kat maliki olmayan birisi yöneticilik yapamıyor.

Kat maliki olmayan vekaleten oy kullanabilir mi?​

Kat maliki olmayan vekaleten oy kullanabilir mi?
Bu kişinin kat maliki olma şartı yoktur, dışardan bir kişi de olabilir. BİR KİŞİ OY SAYISININ YÜZDE BEŞİNDEN FAZLASINI KULLANMAK ÜZERE VEKİL TAYİN EDİLEMEZ. Ancak KIRK VE DAHA AZ sayıdaki kat mülkiyetine tabi taşınmazlarda bir kişi, EN FAZLA İKİ KİŞİYE VEKALET EDEBİLİR.”

Apartman toplantılarında 1 kişi kaç vekalet alabilir?​

Kat malikleri toplantısında vekalet sayısı! Kanun gereğince, bir kişi, oy sayısının yüzde beşinden fazlasını kullanmak üzere vekil tayin edilemez. Ancak, kırk ve daha az sayıdaki kat mülkiyetine tâbi taşınmazlarda bir kişi, en fazla iki kişiye vekâlet edebiliyor.

Apartman ortak giderlerine dükkanlar katılır mı?​

apartmanda dükkanlar aidat öder mi Haberi Apartmanda aidat ödeme hususunda dükkanların bu gidere katılıp katılmayacağına ilişkin hükümler Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında 20. maddede açıklanıyor. Kanuna göre, dükkanlar da dahil tüm bağımsız bölümlerin aralarında başka anlaşma olmadıkça aidata katılmaları gereiyor.

Ortak alanlara dair bir değişiklik yapmak için kat maliklerinin ne kadarının oyunun alınması gerekir?​

Ortak alanlara dair bir değişiklik yapmak için kat maliklerinin ne kadarının oyunun alınması gerekir?
Ortak alanlara dair bir değişiklik yapmak için kat maliklerinin ne kadarının oyunun alınması gerekir? 19.madde gereği kat maliklerinin beşte dördünün kararı doğrultusunda değişiklik yapabilir veya istenen değişiklikleri iptal edebilirsiniz.

Kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu nedir?​

“Sayı ve arsa payı çoğunluğunun açılımı, bir binadaki tüm daire ve dükkanların toplam sayısının yarısından fazlası demektir. Yani yarısından fazlası ile toplantı başlar ve buradaki çoğunluk ile kararlar alınır.” Örneğin, 20 daireli bir apartmanda en az 11 kat malikinin toplantıda bulunması gereklidir.
 
Kat mülkiyeti konusunda verdiğiniz bilgiler oldukça doyurucu ve açıklayıcı. Kat malikleri arasındaki ilişkilerin ve hakların net bir şekilde belirlendiği Kanuna uygun hareket etmek, apartman yaşamını düzenli ve huzurlu kılmak adına önem taşımaktadır. Kat maliklerinin oy kullanma hakkı, ortak giderlerin neler olduğu, ortak alanlarda yapılacak değişiklikler için gerekli çoğunluklar gibi konularda sunduğunuz detaylar oldukça faydalıdır.

Eşlerin kat maliki sıfatıyla toplantılara katılabilmesi ve oy kullanabilmesi, kat maliki olmayanların yönetici veya vekil olamayacağı, vekaleten oy kullanma kuralları gibi konuların da net bir şekilde açıklandığına göre, bu bilgiler tartışmasız bir şekilde faydalıdır.

Apartman ortak giderlerine dükkanların katılıp katılmayacağı konusunda da Kanunun açık hükümleri çerçevesinde bilgi verilerek belirsizlik ortadan kaldırılmıştır. Ayrıca ortak alanlarda yapılacak değişiklikler için gerekli olan oy çoğunluğu ve kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğunun önemi konularına da değinilmiş.

Genel olarak kat mülkiyeti konusundaki sorulara verdiğiniz detaylı cevaplar, Kanunun kat malikleri arasındaki ilişkileri ve hakları düzenleyen yönlerini açıklamak adına oldukça değerlidir. Herhangi bir yanıltıcı bilgi olmaksızın kat mülkiyeti konusunda doğru yönlendirmeler sağlamış olmanız takdir edilmelidir.
 
Geri
Üst