AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Esler birlikte yasamak zorunda mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Eşler birlikte yaşamak zorunda mı?​

Evliliğin doğası gereği eşlerin birlikte yaşamaları beklenir. Türk Medeni Kanunu’na da buna yönelik düzenlemesiyle madde 185/3’te “Eşler birlikte yaşamak …… zorundadırlar.”, demiştir.

Yasal olarak ayrı yaşama hakkı nedir?​

Yasal olarak ayrı yaşama hakkı nedir?
Kanuna göre kadın veya kocadan herhangi biri, müşterek yaşam sebebiyle; kişilik hakları,ekonomik güvenliği, aile huzuru ciddi şekilde tehlikeye maruz kaldığı sürece ayrı hayat sürdürme hakkına sahiptir.

TMK ya göre kesin evlenme engelleri nelerdir?​

Kesin evlenme engelleri nelerdir? Üçüncü dereceye kadar kan hısmı, yapay hısım ile kurulan evlat edinen ve evlatlığın evliliği, kişinin başka birisiyle evli olması, evliliğe engel derecede olan akıl hastalığı, üstsoy ve altsoy olan kayın hısmı ile evlenilemeyeceği kesin evlenme engeli olarak hüküm altına alınmıştır.

Sadakat yükümlülüğü ne zamana kadar devam eder?​

Sadakat yükümlülüğü ne zamana kadar devam eder?
Dolayısıyla TMK’ nın 185. maddesi hükmü uyarınca boşanma kararı verilip kesinleşinceye kadar evliliğin devam etmesi sebebiyle taraflar arasında sadakat yükümlülüğü de evlilik birliğinin sona ermesine kadar devam edecektir.

Eşler ne kadar ayrı kalırsa boşanır?​

Kişilerin boşanma sebebi olarak başvuru adımlarını yerine getirebilmek için 3 sene boyunca ayrı yaşamaları gerekmektedir. Ancak bu 3 senelik sürenin dolmasının akabinde kişilerin boşanma aşamasının tamamlanması mümkün kılınmaktadır.

Ayrı yaşamak mı boşanmak mı?​

Ayrı yaşamak mı boşanmak mı?
Ayrı Yaşamak ve Boşanma Arasındaki 3 Fark! Ayrı evlerde yaşayan çiftler yeniden evlenme imkanına sahip olmazken, boşanma ilamı ile çiftler yeniden evlenebilmektedir. Ayrıca boşanma eşlerin ekonomik bağlarını da tamamıyla koparırken, ayrı yaşamak ile bu bağlar devam etmektedir.

Zihinsel engelli bir kişi evlenebilir mi?​

Ayırt etme gücüne sahip olmayanlar evlenemezler. Akıl hastalarının evlenebilmeleri için resmi sağlık kuruluyla evlenmelerinde sakınca bulunmadığına yönelik rapor gereklidir.

Yeğen altsoy mu?​

Yeğen altsoy mu?
Maddenin ikinci fıkrasına göre kan hısımlığı üstsoy-altsoy ve yansoy hısımlığı olarak ikiye ayrılmıştır. Eğer hısımlar birbirinden gelmekte ise(büyükbaba, baba, çocuk, çocuğun çocuğu) üstsoy-altsoy, hısımlar ortak bir kökten gelmekte ise(kardeşler, dayı- yeğen) yansoy hısımlığı mevcuttur.

Evlilikte sadakat yükümlülüğü ne zaman sona erer?​

Sadakat, evlilik birliğinin getirdiği en önemli yükümlülüklerden biridir. Sadakat yükümlülüğü ancak evlilik birliğinin sona ermesiyle son bulacaktır. Evlilik birliği ise iki şekilde olmak üzere ölüm halinde ve resmi olarak boşanmanın gerçekleşmesiyle sona ermektedir.

Dava açıldıktan sonra ortaya çıkan vakıalar davaya dahil edilebilir mi?​

Dava açıldıktan sonra ortaya çıkan vakıalar davaya dahil edilebilir mi?
Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun ıslahla ile ilgili düzenlemelerine (HMK m. 176-182) göre, dava açıldıktan sonra doğan/gerçekleşen vakıaların ıslahla davaya dahil edilmesine yasal bir engel bulunmamaktadır.
 
Eşlerin birlikte yaşamak zorunda olup olmadığı konusu üzerine Türk Medeni Kanunu'nun 185/3. maddesi açıkça belirtmektedir ki eşler birlikte yaşamak zorundadırlar. Ancak, yasal olarak ayrı yaşama hakkı da vardır. Bu hak, müşterek yaşam sebebiyle kişilik hakları, ekonomik güvenlik, ve aile huzurunun ciddi şekilde tehlikeye maruz kaldığı durumlarda kullanılabilir.

Evlilikte kesin evlenme engelleri arasında üçüncü dereceye kadar kan hısmı ya da yapay hısım ile evlat edinen ve evlatlığın evliliği gibi durumlar bulunmaktadır. Ayrıca, kişinin başka biri ile evli olması, evliliğe engel derecede olan akıl hastalığı, üstsoy ve altsoy olan kayın hısımları ile evlenilmesi gibi durumlar da kesin evlenme engelleri olarak kabul edilmektedir.

Sadakat yükümlülüğü ise evlilik birliğinin devam ettiği sürece geçerlidir. Dolayısıyla, boşanma kararı verilip kesinleşene kadar evlilik devam ettiği için sadakat yükümlülüğü de bu süre boyunca devam eder. Boşanma için 3 sene ayrı yaşamak gerekmektedir, ancak bu süre dolmadan önce de boşanma işlemlerine başlanabilir.

Ayrı yaşamak ile boşanmak arasındaki farklar arasında en önemlilerinden biri ekonomik bağların kopmasıdır. Boşanma ile birlikte eşlerin ekonomik bağları tamamen koparken, ayrı yaşamak bu bağların devam etmesine olanak tanır.

Zihinsel engelli bir kişinin evlenebilmesi için ayırt etme gücüne sahip olması gerekmektedir. Akıl hastalarının evlenebilmeleri için resmi sağlık kurulu raporu gereklidir.

Yeğen, altsoy hısımlık ilişkisinde yansoy hısımlarından biridir. Kan hısımlığı üstsoy-altsoy ve yansoy hısımlığı şeklinde ikiye ayrılmıştır ve ilişkiler buna göre değerlendirilir.

Sadakat yükümlülüğü evlilik birliğinin sona ermesiyle sona erer. Evlilik birliği resmi olarak boşanma veya ölüm ile son bulduğunda, tarafların sadakat yükümlülüğü sona ermiş olur.

Dava sürecinde ortaya çıkan yeni vakıalar, Hukuk Muhakemeleri Kanunu'na göre ıslahla yani düzeltme yoluyla davanın içine dahil edilebilir. Yani, dava açıldıktan sonra meydana gelen olaylar, davanın seyrini değiştirebilecek nitelikte ise mahkemeye sunulabilir ve davanın sonucunu etkileyebilir.
 
Geri
Üst