Esler birbirinin emekli maasini alabilir mi?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Eşler birbirinin emekli maaşını alabilir mi?​

* Kocası ölen bir kadın eğer emekli ise hem kendi emekli maaşını hem de kocasından kalanı maaşı alabiliyor. Yani çift maaş alır. * Dul kadın çalışabilir. Hem kocasından hem de sigortalı olarak çalıştığı yerden maaş alır ve şartlar oluşursa emekli de olur.

Hem baba hem eşten emekli maaşı alınır mı?​

Anneniz 2021 yılında babanızın ölümü ile 5510 sayılı SSGSS Kanunu’na göre babanızdan ve dedenizden aylığa hak kazanıyor. 5510 sayılı Kanun’un 54. maddesi hükmüne göre de, 5510 sayılı Kanuna göre bağlanacak aylık ve gelirlerin birleşmesi durumunda; hem eşinden, hem de ana ve/veya babasından ölüm (dul/yetim) aylığına hak …
SSK ilk emekli maaşı kaç günlük ödenir?
Hizmet akdi kapsamında emekli ve hak sahiplerinin gelir/aylıkları tahsis numaralarının son rakamlarına göre ayın 17’si ila 26’ncı günleri arasında 10 günde ödenir.

Emekli eş ölen eşinin maaşını alabilir mı?​

Birlikte yaşamak ya da dini nikahlı olmak, çocuklar olsa dahi ölüm aylığı bağlanmasında dikkate alınmıyor. Erkek, SGK ve Bağkur kapsamında çalışıyorsa veya emekliyse ölen eşin aylığının yüzde 50’sini dul aylığı olarak alabiliyor.

Eşi vefat eden kadın kocasının maaşının ne kadarını alır?​

Sigortalının eşine bağlanacak ölüm aylığı sigortalı için hesaplanan aylığın % 50’sidir. Şayet sigortalının hak sahibi durumunda çocuğu yoksa hak sahibi eşine % 75 oranında aylık bağlanır. Çocukların her birine bağlanacak aylığın oranı ise % 25’dir.
Emekli olan bir kişi babasının maaşını alabilir mi?
Banka Emekli Sandığı da olsa kendi sigortalılığınız nedeniyle emekli aylığı aldığınızdan, SSK (4/a) emeklisi babanızdan aylık alma hakkınız maalesef yok. Durumun tespiti halinde sizin de babanızdan bağlanan yetim aylığınız kesilir.

Emekli birikmiş aylık tutarı ne demek?​

Bu hesaplamayı emeklilik başvurusu yaptığınız gün ve aylık olarak aldığınız maaş gününüz ile hesaplayabilirsiniz. Emekli olan kişi, 20 Mayıs’ta 1 ay 15 günlük maaş hesabına yatacaktır. Bu hesaba göre toplamda 45 gün olur. Günlük kesin maaşınızı 45 ile çarpılarak biriken maaşınızı bulursunuz.

SSK emeklisi ölen eşinin SSK maaşını alabilir mı?​

SSK’lı kişinin vefatı halinde, eşine dul aylığı bağlanması için; 5 yıl sigortalılık süresi ve 900 gün prim ödeme şartları aranır. Arkadaşınızın eşi aranan şartları sağladığından; eşinden dul aylığı bağlatabilir.
Ölen babanın emekli maaşını kızı alabilir mi?
4/a’dan (SSK) dul aylığı alan kadınlar, Emekli Sandığından babasından dolayı yetim aylığı alabilirler. 4/a (SSK) emeklisi bir bayanım. Babam Emekli Sandığı emeklisi iken vefat etti, babamın emekli aylığından yararlanabilir miyim? Babanızdan dolayı yetim aylığı alabilirsiniz ancak bekar veya dul olmanız gerekmektedir.

Vefat eden emekli maaşı eşine nasıl bağlanır?​

Geri