AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Eskiden nasil tesekkur edilirdi?

Editör

Yeni Üye

Eskiden nasıl teşekkür edilirdi?​

ifa-yı şükran / ifâ-yı şükran.

Teşekkür ederim sözcüğünü hangi durumlarda kullanılır?​

Soru : Teşekkür ederim kelimesi ne zaman kullanılır, siz hangi durumlarda teşekkür ifadesini kullanırsınız? Cevap : İnsanlar Teşekkür ü yapılan bir iyilik veya yardım karşılığında, güzel söz mahiyetinde ve hatir bilindiğini gkstermek amacıyla kullanir. İnsanlar bize iltifatta bulunduklari zaman teşekkür ederiz.

Teşekkurler ne demek?​

Teşekkurler ne demek?
(ﺗﺸﻜّﺮ) i. (Ar. şukr “şükür”den teşekkur) Yapılan bir harekete karşı memnûniyetini gösterme, minnetini bildirme: Allah uzun ömürlü, hamiyetli etsin yolundaki sözlerine türlü teşekkürlerle karşılık verdi (Ahmed Midhat Efendi). Vedâ ve teşekkür için beni bekliyorlar (Refik H. Karay).

Osmanlıca rica ederim ne demek?​

Osmanlıca rica ederim ne demek?
istirca. (Recâ. dan) Yalvarma, dileme, rica etme.

Ifayı şükran ne demek?​

ifa-yı şükran / ifâ-yı şükran Teşekkür görevini yerine getirme, teşekkür etme.

Teşekkür edilince neden rica edilir?​

dolayısıyla da rücû etmek de geri dönmek, vazgeçmek, iade etmek gibi anlamlara gelir. bu yüzden de birisi teşekkür ettiğinde ona karşılık söylenen “rica ederim” cevabı aslında “ben size teşekkür ederim” ya da “aynı şekilde teşekkürünüzü size iade ediyorum” gibi anlamlar taşıyan bir kibarlık ve saygı göstergesidir.

Üst teşekkür ederse ne denir?​

Üst teşekkür ederse ne denir?
1-üst/amir teşekkür eder,ast sağol diye cevap verir. 2-üst/amir rica eder, ast istirham eder. 3-üst/amir rica ederim, ast arz ederim der.

Teşekkür mü teşekür mü?​

Teşekkür mü teşekür mü?
işte sorunun cevabı aşağıdadır. Bu kelime genellikle Teşekür şeklinde yanlış yazılıyor. Doğru kullanımı Teşekkür şeklinde olmalıdır.

Sağol kelimesi ne anlama gelir?​

SAĞ OL NE DEMEK: İyilik, yardım veya hoşa giden bir davranış karşısında ‘çok yaşa, teşekkür ederim’ anlamlarında söylenen bir söz. SAĞ OL NASIL YAZILIR? Bu kelimenin “sağ ol mu, sağol mu” olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı sağ ol şeklinde olmalıdır.

Eskiden teşekkür etmek için "ifa-yı şükran" veya "ifâ-yı şükran" ifadesi kullanılırdı. Bu ifade, teşekkür görevini yerine getirme anlamına gelir.

Teşekkür ederken genellikle yapılan bir iyilik veya yardım karşılığında, güzel sözlerle ve hatır bilindiğini göstermek amacıyla kullanılır. Aynı zamanda birisi bize iltifatta bulunduğunda da teşekkür ederiz. Teşekkür etme, memnuniyeti ve minneti ifade etmek için kullanılan önemli bir kavramdır.

"Teşekkürler" kelimesi Arapça kökenli olup, yapılana harekete karşı memnuniyeti ifade etmek için kullanılan bir şekildir. Bu kelimenin anlamı genellikle "şükür" kelimesinden gelir ve minnetini bildirme amacını taşır.

"Osmanlıca 'rica ederim'" ifadesi ise hatır sorma, dileme veya rica etme anlamlarına gelir. Bu kelime "istirca" kökenlidir ve genellikle bir istekte bulunurken veya bir iyiliğe teşekkür ederken kullanılır.

Üst bir kişi teşekkür ettiğinde genellikle altındaki kişi, daha alt seviyedeki bir kişi olarak "sağol" şeklinde cevaplar. Bu durumda teşekkürü kabul etmek ve karşılıklı saygı göstermek amaçlanır.

"Sağ ol" ifadesi ise bir iyilik, yardım veya hoşa giden bir davranış karşısında kullanılan bir teşekkür ifadesidir. Bu ifade genellikle "çok yaşa, teşekkür ederim" anlamlarına gelir. "Sağ ol" kelimesi, Türkçe'de doğru şekliyle "sağ ol" olarak yazılmalıdır.

Geri