Eskiden insanlar yonlerini nasıl buluyormuş?

zeberus

Yeni Üye
Katılım
29 Ocak 2024
Mesajlar
74.060
Tepkime puanı
2
Puan
38
Yaş
36
eskiden insanlar yonlerini nasıl buluyor

Pusula ; Yönü bulmak için en çok pusulalar kullanılır. Pusulanın aynı doğrultuda ve zıt yönde bir göstergesi bulunur. Bu ibrenin renki ucu sürekli kuzeyi gösterir. Pusulada genelde yönler İngilizcede bu anlamdaki kelimelerin baş harfleri ile gösterilir. Kuzey -N, günet -S, Doğu - E, Batı - W

Çubuk Yöntemi ; 1 Metre uzunluğunda bir çubuğu yere diker, daha sonra gölgesi izlenir. Gölgenin en kısa olduğu andaki yönü kuzeyi gösterir. Yada öğle vaktini hiç beklemeden, çubuk gölgesinin ilk yeri işaretlenir. Dünya döndükle, zaman ilerledikçe, gölgenin yönü de değişir. Daha sonra ikinci bir gölge noktası belirlenir. Birincisi sol, ikincisine sağ ayak basılır. Bu duruşumuzla yüzümüz yada önümüz kuzeyi gösterir.

Camilere Bakarak Yön Bulma ; Cami mihrabının karşısındaki giriş kapısı kuzeyi gösterir. Minarelerde şerefeye açılan kapılar güneye bakar.

Karınca Yuvalarına Bakarak Yön Bulma ; Karınca yuvalarının ağzı her zaman güneyi gösterir.

Mezar Taşlarına Bakarak Yön Bulma ;Müslüman mezarlarında baş kısım batıyı, ayaklar doğuyu, yüz güneyi gösterir. Hıristiyan mezarlarında ise baş taraf güneyi gösterir.
 

Benzer Konular

Geri
Üst