AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Eskiden gelinler ne giyerdi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Eskiden gelinler ne giyerdi?​

Bu değişim içerisinde tüm dönemlerde kadının en önemli tören giysisi, hiç kuşkusuz gelinlik oldu. Gelinlik için seçilen model, renk, kumaş değişse de amaç hep aynı kaldı. Osmanlı geleneği gereği, simli, pullu, işli giysiler, ayıp sayıldığından genç kızlar, genellikle sade elbiseler giyerdi.

Eskiden gelinlikler ne renkti?​

Tarihte bilinen ilk gelinlik karşımıza MÖ 4000 yılında Eski Mısır’da çıkıyor. Bu dönemde gelinlik olarak beyaz keten giyilirdi, aksesuar olarak da gösterişli taçlar kullanılırdı. Eski Roma’da ise gelinlik rengi sarıydı. Ortaçağa gelindiğinde ise insanlar renge çok fazla önem vermediler.

Gelinlik nasıl ortaya çıktı?​

Gelinlik nasıl ortaya çıktı?
Gelinliğin tarihçesi eski medeniyetlere kadar uzanıyor. 4 bin yıl kadar önce Eski Mısır’da gelinler, kat kat keten kumaştan pileli elbiseler giyerdi. Antik Yunan’da ise beyaz renk kutlamayı temsil ettiğinden, gelinler düğün törenlerinde beyaz kıyafetler giyerdi. Zaman içinde gelinliğin şekli de rengi de değişti.

Gelinlik Türkiye’ye ne zaman geldi?​

Gelinlik Türkiye’ye ne zaman geldi?
İlk beyaz gelinlik, 1898’de Kemalettin Paşa ile evlenen II. Abdülhamid’in kızı Naime Sultandır. Beyaz gelinlik batılılaşma hareketleriyle birlikte Cumhuriyet’in ilk dönemlerinde de popüler hale geldi. Günümüzde her modelde gelinlik Türkiye’de de kabul edilmektedir.

Türklerde gelinlik ne renk?​

(Türk toplumunda düğün kıyafetinde geleneksel olarak “kırmızı” kullanılırdı. Medeniyetin beşiği “Anadolu’da çok renkli ve nakışlarla işlemeli geleneklere bağlı gelinlikler hâlâ var.)

Osmanlı Düğünleri nasıl olur?​

Osmanlıda gelin alayı vardı ve maddi durumu elverişli olan gelinler gelin alayında nahıl ağacı süsletir ve bu ağacı gelin alayında taşıtırlardı. Tabi bazı geleneklerde gününde yapılmalıydı. Mesela pazartesi günü gelin çeyizi erkek evine gönderilir, çarşamba günü ise kına gecesi yapılırdı.

Gelinlik kim icat etti?​

Gelinlik kim icat etti?
Gelinliğin hikayesi eski Mısır’a kadar uzanıyor. Yaklaşık 4 bin yıl önce, eski Mısır’da gelinler, üzerlerine kat kat pileli beyaz renkte keten kumaştan dikilen elbiseler giyerdi. Eski Yunan’da beyaz renk kutlamayı temsil ettiği için gelinler, evlenme töreni için beyaz kıyafetler diktirdi.

Ilk gelinlik giyen Kraliçe kimdir?​

Ilk gelinlik giyen Kraliçe kimdir?
Gelinlik ilk olarak 1840 yılında Kraliçe Victoria tarafından bulundu. Kraliçe Victoria, Prens Albert ile olan düğün merasiminde tamamen beyaz ve gösterişli bir kıyafet giyerek, düğünlerde gelinin beyaz giymesi geleneğinin başlangıcı olmuştur.
Kırmızı gelinlik kim giyer?​
Hiçbir gelin birbirine benzemez, beyazlar içinde olsalar bile hepsi birbirlerinden farklıdır. İşte dünya üzerinde karşılaşabileceğiniz harika gelinler ve geleneksel gelinlikleri: Baba evinden çıkmadan önce Türk gelinlerin beline kırmızı bir kuşak bağlanır. Kırmızı rengi şansı, mutluluğu ve bekareti temsil eder.
Düğün Geleneği nedir?​
Bu aşamalar: kız beğenme, kız isteme, nişan takma, düğün günü kesme ve düğün kurmadır. Düğün kurma; bayrak merasimi, bayrak dikme, bayrak kurbanı, çaba ya da kırkım, düğün eğlenceleri, kına yakma, damat tıraşı, gelin almadır.

Gelinliğin anlamı nedir?​

Gelinliğin anlamı nedir?
Ve her çağ ve kültürde farklı olabilse de, “Gelin” o gün giydiği kıyafetle, “Gelinlikle” akla gelir. Gelinliğin rengi, modeli, malzemesi ve törensel anlamı kültürler ve çağlar arasında değişse de her zaman saflık, bereket, iyi şans, mutluluk gibi pozitif kavramları sembolize etmiştir.
 
Eskiden gelinlikler tarih boyunca farklı renklerde olabiliyordu. Örneğin, Eski Mısır'da gelinlik olarak beyaz keten tercih edilirken, Eski Roma'da gelinlik rengi sarıydı. Ortaçağ döneminde ise renge pek önem verilmediği biliniyor.

Gelinliklerin tarihi oldukça eskiye dayanıyor. Eski Mısır'da gelinler 4 bin yıl kadar önce kat kat keten kumaştan pileli elbiseler giyiyorlardı. Antik Yunan'da ise gelinler, beyaz rengin kutlamayı temsil ettiği düşüncesiyle beyaz kıyafetler tercih ederlerdi. Zamanla gelinliklerin şekli ve rengi değişmiştir.

Gelinliklerin Türkiye'ye gelişi ise Kemalettin Paşa ile evlenen II. Abdülhamid'in kızı Naime Sultan'ın 1898 yılında giydiği beyaz gelinlikle başlamıştır. Beyaz gelinlikler, batılılaşma hareketleriyle birlikte Cumhuriyet döneminde de popüler olmuştur. Günümüzde ise Türkiye'de her türlü modelde gelinlik tercih edilmektedir.

Türk toplumunda geleneksel olarak düğün kıyafetinde kırmızı renk kullanılırken, Anadolu'da çok renkli ve nakışlarla işlemeli gelinlikler hala varlığını sürdürmektedir. Osmanlı döneminde gelin alayı yapılarak gelin evden alınırdı ve bazı geleneklere göre belirli günlerde çeyiz hazırlıkları yapılırdı. Gelinlik geleneği zamanla değişmiş olsa da kültürel önemi devam etmektedir.

Gelinliklerin genel anlamı ise kültürler arasında değişiklik göstermekle birlikte saflık, bereket, iyi şans, mutluluk gibi pozitif kavramları sembolize eder. Gelinlik, gelinin düğün gününde giydiği en önemli kıyafetlerden biri olup, özel bir anlam taşır.
 
Geri
Üst