AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Eski Yunan site devletlerinde kimlere secme ve secilme hakki verilmistir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.798
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Eski Yunan site devletlerinde kimlere seçme ve seçilme hakkı verilmiştir?​

Doğrudan demokrasi, Atina’da yaşayan herkesin devlet yönetimine katılma hakkı olduğu anlamına gelmez. Fakat, karar alıcı sistemin içinde yer alanlar için ekonomik düzey gibi herhangi bir ölçüt de yoktur. Atinalı vatandaşlar temsilci seçmezler, onun yerine yasaları ve vergi icralarını oylayarak karar verirlerdi.

Demokrasi kelimesi nereden gelir?​

Demokrasi ilk olarak Eski Yunanistan’da, şehir devletlerinde uygulandı. Demokrasiye çok yakın olan bu sistem Atina demokrasisi olarak da anılır.

Yunan şehir devletlerinde ortaya çıkan düşünürler kimlerdir?​

Yunan şehir devletlerinde ortaya çıkan düşünürler kimlerdir?
Eshilos, Aristofanes, Euripides, Sofokles, Aristo, Eflatun, Sokrates, Herodot ve Ksenofon gibi büyük filozofların yetiştiği Atina, Sparta, Tebai ve Nakşa gibi büyük şehirler gerek birbirleriyle gerek o dönemin en önemli güçlerinden biri olan Persler ile üstünlük mücadelelerine girmişlerdir.

Eski Yunan da hukukçu rolünü kim oynuyor?​

Eski Yunan da hukukçu rolünü kim oynuyor?
Yunanistan’da hukukçu henüz ayrı bir meslek adamı değildi ve avukatlık görevini hatipler yapıyordu. Tiranlık yönetiminden sonra, özellikle M.Ö. V. yüzyıl ortalarında, davaların mahkemede görülmesine bağlı olarak, savunmayı yapacak kişilere gerek du- yuldu.

Demokrasi kavramını ilk kullanan kişi kimdir?​

B) Heredot kullanmıştır.

Kleisthenes kim?​

Kleistenes (diğer yaygın kullanımlarıyla Kleisthenes, Cleisthenes – Yunanca: Κλεισθένης), Antik Yunanistan’da Atinalı bir soyludur. MÖ 501’de anayasal düzene geçerek Demokrasinin ilk adımlarını atmıştır. Arkhonlardan olan Kleistenes, Yaptığı kanunlarla Atina’ ya demokrasiyi getirdi.

Tiranlık tarihte ne demek?​

Tiranlık tarihte ne demek?
Terimin kökeni Klasik Yunanistan’a dek uzanmaktadır. Platon ve Aristoteles’e göre; aldığı kararlarda hukuk dışına çıkan, egemenliği altındakilerden çok kendi hakkını gözeten, başkalarına olduğu kadar kendi halkına da şiddet gösterenler tiran olarak tanımlanır. Antik Yunanistan ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir.

Eski Yunan şehir meclisi nedir?​

Eski Yunan şehir meclisi nedir?
500’ler meclisi, Antik Yunan’da (Antik Yunanca: βουλή, çoğul olarak βουλαί ya da boulai) şehrin günlük işleriyle uğraşmak için görevlendirilmiş vatandaşların meclisidir. Başlangıçta krala tavsiyeler veren soylular meclisi olan 500’ler Meclisi, şehrin anayasasına göre evrim geçirmiştir.
Tiranlık mahkemesini kim kurdu?​
Atina’da demokratik rejimin kurucusu olarak kabul edilen Kleisthenes tarafından, demokratik sürecin tiranlarca bir kez daha kesintiye uğratılmaması için kurulmuştur.
 
Eski Yunan şehir devletlerinde seçme ve seçilme hakkı genellikle yalnızca Atina'da yaşayan ve Atina vatandaşı olan erkek yurttaşlara verilirdi. Bu yurttaşlar, Athenalar olarak bilinirlerdi ve genelde zengin olanlar arasından seçilirlerdi. Atina'da doğan, her iki ebeveyni de Atinalı olan ve askerlik görevini yerine getirmiş olan erkekler oy verme hakkına sahipti. Bunun yanı sıra seçme ve seçilme hakkının kadınlara, yabancılara, kölelere, ve göçmenlere verilmediği bilinmektedir.

Demokrasi kelimesi, Eski Yunanca kökenli bir kelime olan "demos" (halk) ve "kratos" (egemenlik, iktidar) kelimelerinin birleşiminden gelmektedir. Bu nedenle demokrasi terimi doğrudan "halkın iktidarı" anlamına gelmektedir. Eski Yunan'da uygulanan demokrasiye en yakın sistem Atina demokrasisi olarak bilinir.

Eski Yunan şehir devletlerinde yetişen büyük düşünürler ve filozoflar arasında birçok önemli isim bulunmaktadır. Bunlar arasında Eshilos, Aristofanes, Euripides, Sofokles, Aristo, Eflatun, Sokrates, Herodot ve Ksenofon gibi isimler öne çıkmaktadır. Bu filozoflar, felsefe, edebiyat, siyaset ve tarih alanlarında önemli katkılar yapmışlardır.

Hukukçu rolünü Eski Yunan'da avukatlar değil, hatipler üstlenirdi. Yani, hukukçu olarak avukatlar değil, konuşma ve argümanlarında uzmanlaşmış hatipler davaları savunurlardı. Özellikle M.Ö. V. yüzyılda davaların mahkemelerde görülmesi arttıkça, savunma gereksinimi de artmış ve bu nedenle hatiplerin önemi daha da artmıştır.

Demokrasi kavramını ilk kullanan kişi olarak Herodot gösterilmektedir. Herodot, demokrasi terimini kullanarak antik dönemdeki Atina yönetim şeklini tanımlamış ve açıklamıştır.

Kleisthenes, Antik Yunanistan'da bir soylu ve politik figürdür. M.Ö. 6. yüzyılda Atina'da yaşamış ve demokrasiyi güçlendirmek için önemli adımlar atmıştır. Kleisthenes, M.Ö. 501 yılında anayasal düzene geçerek demokrasinin ilk adımlarını atmış ve Atina'ya demokratik reformlar getirmiştir.

Tiranlık, tarihsel olarak egemenliğin tek bir kişi ya da azınlık tarafından keyfi olarak kullanılması durumunu ifade eder. Antik Yunanistan'da tiranlar, halka diktatörlük yapabilen ve genellikle hukuksuzca davranan yöneticiler olarak bilinirdi. Kleisthenes, Atina'da demokratik rejimi kurarak tiranlığı önlemek ve demokratik süreci garanti altına almak amacıyla önemli adımlar atmıştır.
 
Geri
Üst