AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Eski motor yaglari ne oluyor?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Eski motor yağları ne oluyor?​

Petrol Sanayi Derneği (Petder) kullanılmış motor yağı toplama organizasyonuyla yetkilendirilmiş, Türkiye’nin her bölgesine hizmet veren bir kurum. Yeni düzenlemelere göre atık motor yağlarını, motor yağı üreticileri ya da yetkilendirilmiş kuruluşlar toplayabiliyor.
Kullanılmış motor yağı yanar mı?
Yanıcılığına geri dönersek, evet, hidrokarbon türevleri gibi olduğu düşünülürse yanıcıdır. Ancak, geleneksel motor yağı daha düşük bir derece de yanma gerçekleştirmez. Tutuşması için daha yüksek sıcaklıklar gerekir.

Motor yağı geri dönüştürülebilir mi?​

Kullanılmış motor yağınız nasıl geri dönüştürülür Eski motor yağınızı sorumlu bir şekilde atarak üzerinize düşeni yapabilirsiniz. Bunu yapmanın en basit yolu, atık yağı yeni yağınızın kabına koyarak yağı satın aldığınız perakendeciye veya en yakınınızdaki oto servisine götürmektir.
Eski yağ kullanılır mı?
Evet vardır. Normal şartlar altında ambalaja basılmış madeni yağ türevlerinin kullanım süresi 3 yıldır. Çok iyi şartlarda bakıldığında bu süre 5 seneye çıkartılabilir fakat 3 senenin geçilmemesi genel olarak tavsiye edilmektedir.
Kalıp yağları, paslanmaz, korozyon (aşınma) engelleyici, temizleyici ve yanmaz özellikte olması için değişik viskozite özellikte (mineral bazlı) yağların içerisine çeşitli katkı maddelerinin karıştırılmasıyla üretilir.
Motor yağı tekrar kullanılır mı?
Unutmayın: Tekrar kullanılan yağın yanma derecesi her kullanımda azalır ve toksisitesi artar. Aynı yağ kızartmalarda 2-3 defadan fazla kullanılmamalıdır. Rengi koyulaşıp kokusu ağırlaşan atık yağlarınızı geri dönüştürmek üzere bidonlarda biriktirin.

Atık yağların geri dönüşümü ile ne elde edilir?​

Bitkisel atık yağlar külçe sabun, kimya sanayiinde kullanılacak hammadde ayrıca biyodizel ve sabun gibi ürünlere dönüştürülmektedir. Bunlardan biyodizel; petrol ile karıştırılarak üretilen ve yakıt olarak kullanılabilen bir üründür ve ozon tabakasına olan zararı dizel yakıtlara göre yüzde elli daha azdır.
Tarihi geçmiş motor yağ kullanılır mı?
Açılmamış motor yağları güneş görmeyen ve rutubetsiz ortamlarda saklanmaları halinde üretim tarihinden itibaren 4 seneye kadar kullanılabilir.

Eski tarihli yağ motora zarar verir mi?​

bakım aralıkta. 1 – 2 senelik yağdan hiç bir şey olmaz.
Atık yağ kim alır?
Çünkü bitkisel atık yağlar, lavaboya veya çöpe döküldüklerinde su kaynaklarımızı kirletir. 2) Atık yağları kim toplayabilir? Atık yağları sadece Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından toplama lisansına sahip olan firmalar toplayabilir.
Daha düşük ısılarda yanıyor ancak daha sinsi sinsi, içten içe yandığı için bunu bize göstermiyor. Oysa zeytinyağı aslında bir meyve suyu. Yandığında hemen rengini değiştirip “Beni kullanma” diyor. Tereyağı 120-150, sade yağ 180, mısırözü 210, zeytinyağı 205-220, ayçiçeği yağı 225 derecede yanıyor.
Kalıp yağı yerine ne kullanabilirim?
Ülkemizde en çok metal ve ahşap kalıplara uygulanabilen çeşitleri mevcuttur. Ülkemizde maliyet dolayısıyla yanık motor yağı mazot veya bunların karışımı da kalıp yağı yerine kullanılmaktadır.
 
Geri
Üst