- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 174.960
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Eski kitap kokusu neye benzer?
Yeni çıkan kitapların kokusuna hepimiz aşinayız, kağıt ve mürekkep kokusu. Ancak eski kitaplar, kitapseverlerin burunlarına dalan tatlı ve misk gibi bir kokuya sahipmiş. Ve görünüşe göre bu koku çoğu insana çikolatayı hatırlatıyormuş.Kitap kokusunu seven kişiye ne denir?
Bibliosmia, kitap kokusunu seven kişilere verilen isim. Ortalama bir bibliosmia ise günde bir kere sahafa uğrama ya da kitaplığının önüne geçip göz gezdirmek gibi davranışlarda bulunabiliyor. Bu koku öyle çok seviliyor ki bazı dükkanlarda bibliosmialar için kitap kokulu mum, tütsü ve parfümler de üretiliyor!Eski kitaplar neden güzel kokar?
Genelde, eski kitap kokusuna kâğıdın içindeki bileşenlerin kimyasal bozuma uğraması sebep olur. Kâğıt, diğer kimyasallara ek olarak selüloz ve lignin içerir. Lignin, günümüzde basılan kitaplarda yüz yıl öncekilere göre çok daha az bulunur.
Kitap kokusu neden sevilir?
Kitap kokusunu sevmemizin nedeni ise sayfa bileşenlerindeki doğal kokuymuş. Selüloz kokusu ve diğer maddeler bizi mutlu ediyormuş. Yazılı kâğıdın neden güzel koktuğunu, o kâğıdı koklamış olmanın neden zevk verdiğini ancak ve ancak bir kitapsever anlayabilir. Ama bunun bir bağımlılık olduğunu da kabul etmek gerekiyor.
Kitap kokusu neden olur?
Genelde, eski kitap kokusuna kâğıdın içindeki bileşenlerin kimyasal bozuma uğraması sebep olur. Bir kitap yaşlandıkça, kullanılan kimyasal bileşikler parçalanmaya başlar. Bunun sonucunda da kokunun kaynağı olan uçucu bileşikleri salgılamaya başlar.Bibliyofil ne demek?
Türkçemize Fransızcadan geçmiş olan Bibliyofil kelimesinin anlamı kitapsever demektir. Kitaplara düşkün, kitap okumayı seven kimse anlamına gelen Bibliyofil dilimizde sıkça kullanılır.Kokulu Kitaplar ne kadar?
Mağazaların Seçtiği Ürünler REKLAM
Yeni kitap kokusu nedir?
Yeni bir kitap daha çok kağıt ve mürekkep kokar. Ancak eski kitap kokusu aslında çürük kokusu olsa da çoğu kişi bunu güzel bir koku olarak algılar. Bu konunun aslında bilimsel bir sebebi var. Kokusunu aldığımız şeylerin çoğu, kitapların zamanla ayrışırken ortaya çıkardığı uçucu organik bileşiklerden gelir.
Yunanca biblion kitap ve mania hastalık kelimelerin kaynaşmasıyla anlam kazanan Bibliyoman, kitaba tutkuyla bağlı kimselere denir. Çok kitap okuyanlara kitap kurdu dendiğini sıkça duyarız. Bu kişiler kitaba asla doymazlar ve büyük bir aşkla bağlıdırlar. Bunlara bibliyoman, yani tabiri caizse kitap manyağı deniyor.
Bibliyofil kitapsever anlamına gelen bir kelimedir. TDK sözlük anlamı da kitap okumayı seven kimse, kitapsever ya da kitaplara ilgili kişi anlamında kullanılır. Dilimizde kullanılan sözcüklerin anlamını öğrenmek için en doğru kaynak TDK sözlüktür.