AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Eski esinin soy ismini alabilir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.231
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Eski eşinin soy ismini alabilir mi?​

Maddesi gereğince “Boşanma halinde kadın, evlenme ile kazandığı kişisel durumunu korur; ancak, evlenmeden önceki soyadını yeniden alır.” Kanundan anlaşılacağı üzere, kadın evlenmeden önce bekar idiyse bekarlık soyadını, evlenmeden önce dul idiyse (ilk kocasının ölümü üzerine dul olarak evlenen) dulluk soyadını yeniden …

Bosandim soy ismi ne zaman değişir?​

Boşandıktan Kaç Gün Sonra Kimlik Nüfus Cüzdanı Değişir. Boşanma kararının duruşmada verilmiş olmasından yaklaşık 20 – 40 gün sonra gerekçeli karar yazılır. Bu kararın taraflardan birinin talebi ile tebliğ ettirilmesi gerekir.

Boşanan kadın tazminat alabilir mi?​

Boşanan kadın tazminat alabilir mi?
Türk Medeni Kanunu’nda belirtilen şartların oluşması dâhilinde tarafların birbirinden tazminat talep etme hakları bulunmaktadır. “Mevcut durumda veya beklenen menfaatleri boşanma yüzünden zedelenmiş olan daha az kusurlu veya kusursuz taraf, kusurlu taraftan uygun bir maddî tazminat isteğinde bulunabilir.
Evlilik süresince kocasının soy ismi ile tanınan kadın, boşanma halinde kocasının soy ismini kullanmaya devam etmek isteyebilir. TMK madde 173 uyarınca kadının boşandığı eşinin soyadını kullanmakta menfaati varsa ve bu kocaya zarar vermeyecekse kadın boşandığı eşinin soyadını kullanabilir.

Boşandıktan sonra eski eşin soyadı kullanılabilir mi?​

Kadının evlilik süresi içerisinde mesleki ve sosyal yaşam ortamı bakımından eski eşin soyadı ile tanınması sebebiyle boşanma halinde maddi ve manevi zarara uğramaktadır. Ancak kadının, kocanın soyadını kullanmakta menfaati varsa boşandıktan sonra da eşinin soyadını kullanabilir.

Boşanan anne çocuğunun soyadını değiştirebilir mi?​

Cinsiyet eşitliğine aykırı düzenlemenin iptaliyle boşanan ebeveynlerden velayet hakkını elinde bulunduran anne, somut olaylar ve ihtiyaç çerçevesinde çocuğun üstün yararını da düşünerek dava yolu ile çocuğuna kendi soyadını verebilecektir.

Çocuk annesinin soy ismini kullanabilir mi?​

Çocuk annesinin soy ismini kullanabilir mi?
Çocuk, anne ve baba evli ise babasının, evli değiller ise annesinin (doğuran kadının) soyadını alır. Çocuk ile anne arasında soybağı doğumla kurulur. Evlilik dışı doğan çocuk annenin başvurusu ile annenin kütüğüne kaydedilir ve çocuk annenin soyadını alır. Evlilik dışı doğan çocuğun velayeti de anneye ait olur.
Boşandıktan sonra soyadı değişikliği ne zaman değişir?​
Boşandıktan Sonra Kimlik Değiştirme Süresi Cezası Kanunda yer alan 2 haftalık süre hak düşürücü süredir fakat bu sürenin kısaltılması da mümkündür.
Boşandıktan sonra soyadı değişikliği nasıl yapılır?​
Boşanma durumunda ise kadınlar evlenmeden önceki soyadlarına geri dönmektedir. bu değişiklik içinde yine SGK’ya başvurmak gerekmektedir. Bu işlem içinde nüfus kayıt örneği, boşanma ilamı ve soyadı değiştirme talebi ile ilgili dilekçe bulundurulması gerekmektedir.

Boşandıktan sonra çocuk kimin soyadını alır?​

Boşandıktan sonra çocuk kimin soyadını alır?
Soyadı Kanunu’na göre boşanan ailenin çocuklarının velayet annede olsa dahi babanın soyadını alacağını ancak kanunun ilgili maddesinde değişikliğe gidildiğini kaydeden mahkeme, Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararıyla kadın ile erkek arasındaki eşitliğin evlenme ve boşanma hallerinde de sağlanacağına, ayrımcılığın …

18 yaşından küçükler soy isim değiştirebilir mi?​

18 yaşından küçük çocukların kendisinin veya velisinin, reşit olan çocukların ise kendilerinin dava açmasıyla değişiklik yapması mümkündür. Çocuk soyadı değişikliği talebi kabul gördüğü takdirde isteğine göre annesinin kızlık soyadını ya da başka bir soyadını alabilir.
 
Eski eşinin soy ismini alabilir mi?

Türk Medeni Kanunu'nun ilgili maddesi gereğince evlenme öncesi soyadını almış olan kadın, boşandıktan sonra evlenmeden önceki soyadını yeniden kullanma hakkına sahiptir. Bu durum, kadının kendi tercihine bağlıdır. Boşanma sonrasında eski eşin soyadını kullanmak isteyen kadın, bu talebini belirli prosedürlere uyarak gerçekleştirebilir.

Boşandıktan sonra eski eşin soyadı kullanılabilir mi?

Evlilik süresince kocasının soy ismi ile tanınan kadın, boşanma sonrasında da kocasının soyadını kullanmak isteyebilir. Türk Medeni Kanunu'nun 173. maddesine göre, boşandığı eşinin soyadını kullanmanın kendisi için bir menfaati varsa ve bu durum eski eşe zarar vermiyorsa, kadın eski eşinin soyadını kullanabilir.

Boşandıktan sonra soyadı değişikliği ne zaman değişir?

Boşanma sonrasında soyadı değişikliği için belirli prosedürlerin takip edilmesi gerekmektedir. Kanunen boşandıktan sonra kadının evlenmeden önceki soyadını alabilmesi mümkündür. Ancak bu değişiklik için resmi işlemlerin tamamlanması gerekmektedir. Soyadı değişikliği için nüfus müdürlüklerine başvurularak gerekli belgelerin sunulması gerekmektedir.

Boşandıktan sonra soyadı değişikliği nasıl yapılır?

Soyadı değişikliği için boşandıktan sonra evlenmeden önceki soyadını almak isteyen kişinin nüfus müdürlüğüne başvurması gerekmektedir. Değişiklik için gerekli belgeler arasında nüfus kayıt örneği, boşanma ilamı ve soyadı değiştirme talebini içeren dilekçe bulunmaktadır. Bu belgelerin ibraz edilmesiyle soyadı değişikliği başlatılabilir.

Boşandıktan sonra çocuk kimin soyadını alır?

Boşandıktan sonra çocuğun soyadı konusunda da belirli hükümler bulunmaktadır. Genel olarak, boşanan ailenin çocukları, velayeti kimde olursa olsun babanın soyadını almaktadır. Ancak bu durum Anayasa Mahkemesi tarafından yapılan iptal kararı doğrultusunda eşitlik ilkesi gözetilerek değişebilir. Çocuğun soyadı konusunda belirli durumlar ve yasal süreçler göz önünde bulundurularak karar verilmelidir.
 
Geri
Üst