AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Eski elektronik esyalari nereye verecegiz?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.646
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Eski elektronik eşyaları nereye vereceğiz?​

Kullandığınız elektrikli ve elektronik eşyalar atık haline geldiğinde bunları belediyelerin kuracakları atık getirme merkezlerine, üreticiler ve lisanslı işleme tesisleri tarafından kurulacak aktarma merkezlerine veya yeni bir elektrikli ve elektronik eşya satın aldığınızda talep etmeniz halinde benzer özellikteki AEEE …

Elektronik atıkların geri dönüşümü sağlanabilir mi?​

Atık elektrikli ve elektronik eşyalar ön işlem tesislerinde elle veya kırıcı makineler ile kırılarak metal, plastik, cam vb. parçalar ayrıştırılır. Ayrıştırılan bu parçalar geri kazanım tesislerine gönderilerek her bir malzemenin geri kazanımı sağlanır.

Elektronik atıklar ne oluyor?​

Elektronik atıklar ne oluyor?
Elektronik atıkların büyük bir çoğunluğu, bromlu alev geciktirici, klorlu solventler, PVC, zararlı metaller, kurşun, civa, berilyum, kadriyum gibi maddeler içerirler. Bu maddelerin atık olarak çevrede dağılması ciddi oranda kirliliğe neden olur ve doğal yaşam alanlarını bozar.

E atıkların artması neye sebep olur?​

E atıkların artması neye sebep olur?
Bu elektronik eşyalar, bir geri dönüşüm tesisinde işlenmek yerine kırılarak çöpe ve toprağa gömülürse içlerindeki kurşun toprağa ve suya karışarak çevre kirliliğine neden olur. Ayrıca civa ve kadmiyum gibi ağır metallerin de yüzde yetmişi e-atıklardan dolayı ortaya çıkar.

E atıkların geri dönüşüm süreci nasıl olur?​

ELEKTRONİK ATIK GERİ DÖNÜŞÜM SÜRECİ Elektrikli ve elektronik ekipman ömrünü tamamlamadan atılmamalı, bozulduğunda tamir ettirilerek yeniden kullanımı sağlanmalıdır. Atık oluşması durumunda diğer atıklardan ayrı biriktirilir. Çevre lisanslı işleme tesislerinde kontrollü bir söküm gerçekleştirilir.

Elektronik atıklar nerelerde kullanılır?​

Aydınlatma ekipmanları (Floresan, tasarruflu ampuller vb.) Elektrikli ve elektronik aletler (Büyük ve sabit sanayi aletleri hariç olmak üzere matkaplar, testereler vb.) Oyuncaklar, eğlence ve spor aletleri (Video oyunları, jetonlu makineler vb.) İzleme ve kontrol aletleri (Termostatlar, ısı ayarlayıcıları vb.)

E atıkların sebep olduğu hastalıklar nelerdir?​

E atıkların sebep olduğu hastalıklar nelerdir?
Dr. Hüseyin Özdemir, barındırdığı zararlı hammaddeler nedeniyle AEEE’lerin birçok ölümcül hastalığa neden olduğuna işaret ederek, şu bilgileri verdi: “Elektronik atıkların içeriğindeki civa, beyinde ve böbreklerde hasara, baryum ise kalp ve karaciğer hastalıklarına, kas zayıflıklarına sebep oluyor.

Elektronik Atiklarin önemi nedir?​

Elektronik Atiklarin önemi nedir?
Enerji Tasarrufu Sağlanır ve Doğal Kaynakları Korur: E-atık geri dönüşümü, ömrünü tamamlamış elektronik eşyalardan değerli malzemelerin geri kazanılarak, yeni ürünlerde kullanılmasını sağlar. Böylece, enerji tasarrufu sağlanır, çevre kirliliğinin önüne geçilir.

Akbil geri dönüşüm makinesi nerede?​

İstanbul’da pet şişeyle akbil doldurma dönemi başladı: Tek geçiş için en az 28 adet gerekiyor. Pet şişe ve alüminyum kutu karşılığında İstanbulkart’lara para yükleyen akıllı geri dönüşüm konteynerinin ilki İTÜ Ayazağa durağında hizmete açıldı.
 
Eski elektronik eşyalarınızı nereye vereceğiniz konusunda faydalı bilgiler verilmiş. Atık elektrikli ve elektronik eşyalarınızı belediyelerin atık getirme merkezlerine, üreticiler ve lisanslı işleme tesislerinin aktarma merkezlerine veya yeni bir elektronik eşya satın aldığınızda benzer özelliklere sahip bir eşya talep ettiğinizde geri dönüşüm süreci için teslim edebilirsiniz.

Elektronik atıkların geri dönüşümü sağlanabilir. Atık elektrikli ve elektronik eşyalar ön işlem tesislerinde kırılarak metal, plastik, cam gibi malzemeler ayrıştırılarak geri kazanım tesislerine gönderilir ve her bir malzemenin geri dönüşümü sağlanır.

E-atıklar içerdikleri maddeler nedeniyle çevre kirliliğine ve doğal yaşam alanlarının bozulmasına neden olabilirler. Bromlu alev geciktirici, klorlu solventler, PVC gibi zararlı maddeler içerirler. Bu nedenle doğru şekilde geri dönüşüm sürecine dahil edilmeleri önemlidir.

E-atıkların artması, kırılarak çöpe atıldığında içlerindeki kurşun, civa gibi toksik maddelerin çevreye zarar vermesine neden olabilir. Bu nedenle elektronik eşyaların geri dönüşüm sürecine dahil edilmesi ve kontrolsüz şekilde atılmaması gerekmektedir.

E-atıkların geri dönüşüm süreci, elektrikli ve elektronik ekipmanların tamir edilerek yeniden kullanımının sağlanması, atık oluşması durumunda ayrı biriktirilmesi ve çevre lisanslı işleme tesislerinde kontrollü bir şekilde sökümün gerçekleştirilmesini içerir.

Elektronik atıkların geri dönüşümüyle enerji tasarrufu sağlanabilir ve doğal kaynaklar korunabilir. Ömrünü tamamlamış elektronik eşyaların geri kazanılması yeni ürünlerde kullanılarak enerji tasarrufu sağlanır ve çevre kirliliğinin önüne geçilir.

İstanbul'da pet şişe veya alüminyum kutu karşılığında İstanbulkart'a para yüklemeyi sağlayan akıllı geri dönüşüm konteynerinin İTÜ Ayazağa durağında hizmete başladığı belirtilmiş. Bu tür geri dönüşüm uygulamaları, atıkların geri dönüşüm sürecine katkı sağladığı için önemlidir.
 
Geri
Üst