Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Eski cagda koleligin normal sayilmasinin nedeni nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Eski çağda köleliğin normal sayılmasının nedeni nedir?​

Eskiçağ uygarlıkları, ülke sınırlarını genişletmek, egemenliğini sürdürmek için devamlı savaşan, savaş sonrasında ise savaş esirlerini öldürmek yerine köleleştirmeyi, savaşa ek olarak borcunu ödeyemeyen kişilerin bunun karşılığında bedenlerini satmaları sonucu kölelik sistemini ortaya çıkarmıştır.

Tarihte kölelik var mıdır?​

Osmanlı’da kölelik kurumunun mevcudiyetiyle birlikte, Müslüman Türklerde Batı toplumlarına benzer, sınıf ayrımına dayalı bir kölelik sisteminden söz etmek mümkün değildir. Osmanlı’da kölelik vardı, fakat köle Osmanlı topraklarından alınamazdı. Kölelik devamlılık arz eden bir nitelik taşımıyordu.

Savaş, ticaret ve borç sonucu ortaya çıkan kölelik, ekonominin temeli olarak kabul edilmiş ve bedava ya da çok ucuz bir emek olarak eskiçağların ekonomik hayatında işgücü ihtiyacını karşılamıştır.
Cariyelik neden kalkmadı?
Kölelik ve cariyelik sistemini İslamiyet getirmemiştir. İslamdan önce toplumlarda var olan bir sistem idi. Fakat insanların dem ve damarlarına ilişmiş adetleri olan köleliği birden kaldırmak zordur. Bundan dolayı İslamiyet yavaş yavaş ve dolaylı yollardan kaldırmaya yönelik adımlar atmıştır.

Köleliğin günümüz dünyasında da uygulanması gerektiği savunulabilir mi?​

Toplum köleliğin kötü bir uygulama olduğu düşüncesindedir. Ekonomik düzen köleliğin dışında bir şekilde değişim göstermiştir. Kölelik toplumsal bir ihtiyaç olmaktan çıkmıştır. Bu yüzden günümüzde dünyada bu uygulamanın gerekliliği savunulamaz.

Köleliğin yasadışı kabul edildiği 1926 tarihli sözleşme nedir?​

Madde 1 — Birleşmiş Milletler Genel Kurulunca kabul edilen 7 Eylül 1956 tarihli ilişik «Kölelik, Köle ticareti, köleliğe benzer uygulama ve geleneklerin ortadan kaldırılmasına dair Ek Sözleşme» nin onaylan ması uygun bulunmuştur.
Cariye ile ilişki caiz midir?
Kurʼanʼda cariyelerle nikahsız ilişkiye cevaz verilmemiştir. Ama maalesef fıkhın geleneksel anlayışına göre cariyelerle ilişkide bulunmak için nikah gerekmez. Maalesef bir kişi ne kadar sayıda cariyesi olursa olsun onlarla istifraş edebilir.
nisa/24teki “cariye”yi mercek altına alırsak, farklı yorumları da görmek,yok saymamak gerek.. diyanet meali : “(savaş esiri olarak) sahip olduklarınız hariç, evli kadınlar (da size) haram kılındı.” muhammed esed meali: “meşru şekilde [nikah yoluyla] sahip olduklarınız dışında bütün evli kadınlar [size haramdır]. “
efendi ile kölesi arasında yapılan genelde en basit şartların yazıldığı sembolik anlaşma.bdsm içinde efendi ve köle basit seanslar dışında uzun bir ilişkiye başlayacaklarsa hazırlarlar,dolayısıyla seanslar için yapılan birşey değildir.sembolik bu sözleşme ile köle efendisine ait sorumluluklarını belirttiği gibi en …
 
Geri
Üst