AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Eski BIOS nasil UEFI yapilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.758
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Eski BIOS nasıl UEFI yapılır?​

Eski BIOS’ta olduğunuzu onayladıktan ve sisteminizi yedekledikten sonra Eski BIOS’u UEFI’ye dönüştürebilirsiniz.
- Dönüştürmek için, Windows’un gelişmiş başlangıcından Komut İstemi’ne erişmeniz gerekir.
- Yukarıdaki eylem, sisteminizi Gelişmiş Başlangıç ekranına yeniden başlatacaktır.

Bilgisayarımın UEFI desteği var mı?​

Sistem Bilgisi aracı açıldığında “BIOS Modu” satırını bulun. Satırın karşısında “Eski” yazıyorsa, BIOS kullanıyorsunuz demektir. UEFI kullanıyorsanız, gereken bilgiyi burada görebileceksiniz. Hangi şekilde önyükleme yaptığınız, Parallels gibi yazılımları veya bazı işletim sistemlerini yüklerken önem kazanabilir.

UEFI BIOS nasıl güncellenir?​

UEFI BIOS nasıl güncellenir?
UEFI sistemlerde bu şekilde güncelleme yapmanız gerekirse BIOS’dan Compatibility Support Module (CSM) seçeneğini aktif hale getirmeniz ve Secure Boot seçeneğini devre dışı bırakmanız ya da Other OS olarak değiştirmeniz gerekebilir. Güncelleme sonrası bu ayarları eski haline getirmeyi de unutmamanız gerekiyor.

UEFI desteği nedir?​

UEFI desteği nedir?
Hem BIOS hem de UEFI işletim sisteminiz yüklenmeden önce bilgisayarınızın donanımını başlatan yazılım biçimleridir. UEFI daha büyük boyuttaki sabit diskleri ve sürücüleri, daha hızlı önyükleme sürelerini, daha fazla güvenlik özelliğini ve daha fazla grafik ve fare imleci seçeneğini destekleyen bir yazılım biçimidir.

UEFI Kurulum olduğunu nasıl anlarız?​

Windows + R ile Çalıştır’ı açın ve msinfo32 yazıp Enter’a basın. Açılan pencerede BIOS Modu yazan yerde UEFI yazıyorsa problem yok.

UEFI Boot enabled nedir?​

UEFI boot, yani Secure boot açıksa, UEFI bilgisayarı UEFI yazılımının içine işlenmiş işletim sistemi ile açar. Örneğin yeni bir bilgisayar aldığınızda ve üzerinde Windows 8 varsa, varsayılan olarak bu işletim sistemi UEFI içine dahil edilir ve secure boot yani güvenli açılış bunun üzerinden yapılır.

UEFI için MBR mi Gpt mi?​

UEFI için MBR mi Gpt mi?
Yeni bir anakarta sahipseniz ve UEFI kurulum yapacaksanız ise aşağıdaki gibi “UEFI için GPT Bölüm Düzeni” seçilmelidir. Dosya sistemi “FAT32” olmalıdır. GPT bölümleme sistemine sahip sabit diskiniz için GPT, MBR bölümleme sistemine sahip sabit diskiniz için MBR seçilmelidir.

BIOS nasıl güncellenir?​

BIOS nasıl güncellenir?
BIOS, bilgisayarının dosyalarına erişemeyeceğinden BIOS güncelleme dosyasını boş bir USB flash belleğe koyman gerekir. BIOS dosyasını flash belleğe kopyala. BIOS dosyasına bir kez tıkla, kopyalamak için Ctrl + C tuşlarına bas, flash belleğini aç ve kopyalanan dosyayı yapıştırmak için Ctrl + V tuşlarına bas.

BIOS otomatik güncellenir mi?​

Windows Üzerinden Otomatik güncelle yapan programlar. Bu programlar anakart modelinizi belirler, uygun BIOS sürümünü indirir ve güncellemeyi yapar. Görüldüğü gibi yeni anakartlarda artık CLR CMOS tuşu mevcut.

UEFI Boot Order ne demek?​

UEFI Birleşik Genişletilebilir Ürün Yazılımı Arayüzü anlamına gelmektedir. BIOS’dan daha gelişmiş ve BIOS yerine kullanılan UEFI kurulumu oldukça basittir. UEFI Nedir? Bilgisayarlarda bulunan işletim sistemi olmadığı zamanlarda donanımı kontrol eden bir yazılım olan BIOS yerine UEFI tasarlanmıştır.
 
Eski BIOS'u UEFI'ye dönüştürmek için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

1. Windows'un gelişmiş başlangıcından Komut İstemi'ne erişin.
2. Sistemi Gelişmiş Başlangıç ekranına yeniden başlatın.
3. Sistem Bilgisi aracını açarak "BIOS Modu" satırını kontrol edin. Eğer karşısında "Eski" yazıyorsa, BIOS kullanıyorsunuz demektir. UEFI kullanıyorsanız buradan ilgili bilgiyi görebilirsiniz.
4. UEFI BIOS güncellemesi yapmanız gerektiği durumlarda, BIOS'dan Compatibility Support Module (CSM) seçeneğini aktif hale getirmeniz ve Secure Boot seçeneğini devre dışı bırakmanız veya Other OS olarak değiştirmeniz gerekebilir. Ancak güncelleme sonrasında bu ayarları eski haline getirmeyi unutmamanız önemlidir.
5. UEFI desteği, bilgisayarınızın donanımını başlatan yazılım biçimlerinden biridir. UEFI, daha büyük boyuttaki sabit diskleri ve sürücüleri desteklerken, daha hızlı önyükleme süreleri, daha fazla güvenlik özelliği ve grafik/fare imleci seçeneklerini sağlar.
6. UEFI kurulumunun doğru şekilde yapıldığını anlamak için Windows + R tuş kombinasyonu ile Çalıştır penceresini açıp 'msinfo32' komutunu girdikten sonra BIOS Modu yazan yerde UEFI yazıp yazmadığını kontrol edebilirsiniz.
7. UEFI Boot Enabled (Secure Boot) seçeneği, UEFI bilgisayarın UEFI yazılımının içine işlenmiş işletim sistemi ile açılmasını sağlar. Yeni bir bilgisayar alındığında Windows 8 gibi işletim sistemleri varsayılan olarak UEFI içine entegre edilir.
8. UEFI için GPT bölüm düzeni seçilmelidir. Yeni bir anakarta sahipseniz ve UEFI kurulum yapacaksanız, GPT bölümleme sistemini seçmelisiniz.
9. BIOS güncellemesi yaparken, BIOS dosyasını boş bir USB flash belleğe kopyalayarak güncelleme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
10. Bazı yazılımlar aracılığıyla BIOS güncellemeleri otomatik olarak yapılabilir. Bu programlar anakart modelinizi belirler, uygun BIOS sürümünü indirir ve güncellemeyi yapar.

UEFI Boot Order, UEFI'nin bir parçası olup BIOS'un daha gelişmiş bir versiyonu olan UEFI'nin temel özelliklerinden biridir. Bu özellik sayesinde bilgisayarınızın boot sırasını düzenleyebilirsiniz. UEFI, işletim sistemi yüklü olmadığında donanımı kontrol eden bir yazılım olarak BIOS'un yerini almıştır.
 
Geri
Üst