AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Eski bina yikim karari nasil alinir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.345
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Eski bina yıkım kararı nasıl alınır?​

Konut sahibi olan herkes belediyeye giderek binasının risk durumunu kontrol ettirebilecek. Bir binada, tek bir daire sahibinin başvurusu ile bina boşaltılıp yıkım kararı alınabilir.

Kentsel dönüşüm 2 3 çoğunluk nedir?​

Kentsel dönüşüm 2 3 çoğunluk nedir?
Kentsel dönüşümde çoğunluk yasası! Riskli binanın yıktırılmasından sonra arsa hâline gelen taşınmazların malikleri tarafından değerlendirilmesi esas olacak ve yapılacak uygulamalara sahip oldukları hisseleri oranında maliklerin en az 2/3 çoğunluğu ile karar veriyor.

Kentsel dönüşümde müteahhit para alır mı?​

kentsel dönüşümde müteahhite para verilir mi Haberi Riskli yapı tespit raporu almak için bireysel olarak başvuruyorsanız, masraflarını da siz karşılayacaksınız. Diğer kat malikleriyle ya da müteahhitle mutabakata varılırsa, tespit masrafları ortaklaşa ya da müteahhit tarafından karşılanır.

Yıkım kararına karşı ne yapılabilir?​

Yıkım kararına karşı ne yapılabilir?
Durdurma ve yıkım kararına karşı encümene itiraz edilmesi zorunlu değildir. Başka bir anlatımla yıkım işlemine karşı doğrudan dava açılması mümkündür. Yıkım kararı idari bir işlem niteliğinde olduğundan bu karara karşı idari yargıda dava açılabilir.

Bir bina yıkım kararını kim verir?​

Yıkım Kararı Verilmesi Yapının ruhsata bağlanması veya ruhsata uygun hale getirilmesi için yapılan ihtarın yerine getirilmemesi durumunda, belediye encümeni tarafından yıkım kararı verilerek icra aşamasına geçilecektir.

Kentsel dönüşümde 2 3 çoğunluk sağlanamazsa ne olur?​

Kentsel dönüşümde 2 3 çoğunluk sağlanamazsa ne olur?
Maliklere yapılacak tebligatı takip eden 30 gün içinde en az 2/3 çoğunluk ile anlaşma sağlanamaması halinde, Bakanlık, TOKİ veya belediyeler tarafından acele kamulaştırma yapılabilir.

Yıkım masrafını kim öder?​

Yıkılmasına karar verilen binanın sahibi, yıkım ve diğer masrafları ödemekle yükümlüdür. Eğer kişi, müteahhitle özel bir anlaşma yaparsa bu ödemeyi, kişi adına ilgili müteahhit ya da müteahhidin dahil olduğu şirket yapar.

Enkaz bedelini kim öder?​

Enkaz bedelini kim öder?
Eğer dönüşüm alanında bulunanlardan tapu kaydı olmayan gecekondular varsa, gecekondu sahiplerine enkaz bedelinin yüzde 10 kısmı ödenir. Gecekondu sahiplerinin idare ile sözleşme yapması halinde enkaz bedelinin %90’ı düşülerek proje alanından ev sahibi olabilirler.

Kentsel dönüşüm de kac metrekare ye daire verilir?​

CEVAP 16: 6306 sayılı kanunda kentsel dönüşümden faydalanmak için herhangi bir metrekare sınırlaması bulunmamaktadır. Kanun kapsamında yapılan tespit sonucu yapıların riskli çıkması, kanunun getirdiği haklardan faydalanabilmek için yeterli olacaktır.

Yıkım kararına itiraz nasıl yapılır?​

Yıkım kararına itiraz nasıl yapılır?

Yıkım kararı iptal edilir mi?​

Yıkım kararının iptali davası yukarıda da değindiğimiz üzere idari işlemin iptali davası olup 2577 sayılı yasaya tabidir. Bu yasada düzenleme altına alınan usul bakımından idari işlemin iptali davası açma süresi 60 gündür. Bu süreler yıkım kararı verilmesinden itibaren 60 gündür.
 
Eski bina yıkım kararı nasıl alınır öğrenmek istiyorsanız, konut sahibi olarak belediyeye başvurarak binanızın risk durumunu kontrol ettirebilirsiniz. Tek bir daire sahibinin başvurusuyla bina boşaltılabilir ve yıkım kararı alınabilir. Bina yıkım kararı genellikle belediye encümeni tarafından verilir.

Kentsel dönüşümde 2/3 çoğunluk ilkesi, riskli bir binanın yıkılmasının ardından arsa hâline gelen taşınmazların malikleri tarafından yapılan uygulamalara ilişkin karar vermeyi ifade eder. Maliyetler ve kararlar, maliklerin en az 2/3 çoğunluğu ile alınır.

Kentsel dönüşümde müteahhite para verilip verilmeyeceği konusunda ifade edilenler, riskli yapı tespit raporu alma işlemine yöneliktir. Bireysel olarak başvurduğunuzda, masrafları genellikle sizin tarafınızdan karşılanır. Ancak diğer kat malikleriyle veya müteahhitlerle anlaşma sağlanırsa, masraflar ortaklaşa veya müteahhit tarafından karşılanabilir.

Yıkım kararına karşı çeşitli yollarla mücadele edilebilir. Örneğin, yıkım kararına karşı doğrudan dava açılabilir. Kararın durdurulması veya itiraz edilmesi için belediye encümenine başvurulması gerekli değildir.

Yıkım kararı verme yetkisi genellikle belediye encümenine aittir. Yapının ruhsata bağlanmaması veya ruhsata uygun hale getirilmemesi durumunda, belediye encümeni yıkım kararı verebilir ve yıkım işlemi başlatılabilir.

Kentsel dönüşümde 2/3 çoğunluk sağlanamadığında, Bakanlık, TOKİ veya belediyeler tarafından acele kamulaştırma yapılabilir. Bu durumda, anlaşma sağlanamayan durumlarda hızlı kamulaştırma işlemi uygulanabilir.

Yıkılmasına karar verilen bir binanın sahibi, yıkım ve diğer masrafları genellikle kendisi öder. Ancak müteahhit veya diğer taraflarla yapılan anlaşmalara göre masraflar farklılık gösterebilir.

Enkaz bedeli genellikle yıkım kararı alınan binanın sahibi tarafından ödenir. Ancak dönüşüm alanında tapu kaydı olmayan gecekondular varsa, bu durumda gecekondu sahiplerine enkaz bedelinin bir kısmı ödenebilir.

Kentsel dönüşümde dairelerin metrekare sınırlaması bulunmamaktadır. Yapının riskli olduğunun tespit edilmesi, kentsel dönüşüm kapsamındaki haklardan faydalanabilmek için yeterli olacaktır.

Yıkım kararına itiraz etmek isterseniz, genellikle idari yargıda dava açmanız gerekecektir. Yıkım kararının iptali için, belirli süreler içinde yasal prosedürleri takip etmeniz gerekmektedir. Bu süre genellikle 60 gün olarak belirlenmiştir.
 
Geri
Üst