Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Esitlik nedir kisaca yaziniz?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
52.644
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Eşitlik nedir kısaca yazınız?​

Bireyler arasında hukuken ve iktisadi açıdan hiçbir şekilde ayrım yapılmamasına eşitlik denir. Eşitliğin olması için özgürlük şarttır. Çünkü ancak haklarını özgür bir şekilde dile getirebilen bireylerin oluşturduğu toplumda eşitlik tam anlamıyla mümkün olabilir.

Eşit ne demek TDK?​

a. 1. İki veya daha çok şeyin eşit olması durumu, denklik, müsavat, muadelet: “Böyle bir eşitlik, ehliyeti olan herkesin en yüksek makamlara çıkabilmesi demek.” -C.

Eşitlik ne demek felsefe?​

Eşitlik ne demek felsefe?
Eşitlik, hem tanımlayıcı hem de kural koyucu bir konsepttir. Tanımsal olarak iki şeyin sayısal ya da şekilsel olarak denk olmasını, özdeşliği içerir. Engels’a göre saf olarak eşitlik, insanlarının “insan olma” dışındaki bütün vasıflarından arınarak ortak bir şeye sahip olmasını gerektirir; ki bu da pek mümkün gözükmez.

Eşitlikçi toplum ne demek?​

Eşitlikçi toplum ne demek?
Toplumsal eşitlik, belirli bir toplum veya yalıtılmış bir grup içerisindeki tüm insanların belli açılardan aynı statüye sahip olmaları durumu. Bununla beraber eşit fırsatlar ve yükümlülükleri de içerir, böylece toplumun bütününü kapsar.

Eşitlik tipleri nelerdir?​

En az beş farklı türden eşitlik tanımlana- bilir: ahlâkî (biçimsel) eşitlik, kanun önünde eşitlik, politik eşitlik, fırsat eşitliği ve gelir eşitliği.

Eşit olmak ne demek?​

1 . İki veya daha çok şeyin eşit olması durumu, denklik, müsavat, muadelet. 2 . Kanunlar yönünden insanlar arasında ayrım bulunmaması durumu.

Adalet ve eşitlik kısaca nedir?​

Adalet ve eşitlik kısaca nedir?
Eşitlik, iki şeyin her yönden denk olması demektir. Adalet ise, hakkın gözetilmesi ve yerine getirilmesi anlamına gelir.

Doğruluk kardeşlik eşitlik adalet gibi kavramlara ne ad verilir?​

Doğruluk kardeşlik eşitlik adalet gibi kavramlara ne ad verilir?
Liberté, égalité, fraternité; “Özgürlük, Eşitlik, Kardeşlik” anlamına gelen Fransızca özdeyiş, 1789 Fransız İhtilali’nin simgelerindendir.

Eşitliğe ne denir?​

Eşitlikçilik veya egaliteryanizm bir ya da tüm canlı varlıklar için belirli kategorilerde eşitlik talebinde bulunan düşünce biçimidir. Çağdaş bağlamda özellikle ırk, etnisite, cinsiyet ve cinsel yönelim bağlamında eşitliğe dair vurgular içerir.
 
Eşitlik, bir toplumda veya toplum içindeki bireyler arasında herhangi bir ayrım veya ayrıcalık olmaksızın hakların eşit bir şekilde dağıtıldığı ve herkesin aynı temel haklara sahip olduğu durumu ifade eder. Bu durum hukuken ve iktisadi açıdan eşitlik olarak tanımlanır. Eşitliğin olabilmesi için özgürlük şarttır çünkü bireyler ancak özgür bir şekilde haklarını kullanabilirlerse gerçek anlamda eşitlik sağlanabilir.

"Akıl ve belleğin belirli bir hali olan aynı değerlerin aynılarını içeren eşitlik, aynı nesnelerin üzerindeki çelişmedir; kategoriler ya da gruplar arasında bu tür genel eşitlik felsefi bir düşüncenin parçasıdır." Simone de Beauvoir

Eşitlik ayrıca felsefi bir terim olarak da önem taşır. Felsefede eşitlik, tanımlayıcı ve kural koyucu bir konsepttir. İki şeyin sayısal ya da şekilsel olarak denk olmasını, özdeşliği içerir. Karl Marx ve Friedrich Engels'in görüşlerine göre, insanlar arasındaki saf ve mutlak eşitlik mümkün değildir, çünkü insanlar farklı yeteneklere, tercihlere ve ihtiyaçlara sahiptir.

Toplumsal eşitlik ise belirli bir toplum veya grup içindeki tüm bireylerin belirli açılardan aynı statüye sahip olması durumunu ifade eder. Bu durum sadece eşit fırsatları ve yükümlülükleri içermez, aynı zamanda adaletli bir dağılımı da içerir. Toplumsal eşitlik, sosyal adaletin bir parçası olarak önem taşır.

Eşitliğin birçok farklı türü bulunmaktadır. Ahlaki (biçimsel) eşitlik, kanun önünde eşitlik, politik eşitlik, fırsat eşitliği ve gelir eşitliği en yaygın olanlardır. Bu kavramlar, bireyler arasında herhangi bir ayrım olmadan hak ve sorumlulukların eşit olarak dağıtılması fikrini içerir. Bu da toplumda adaletin ve dengeyi sağlamanın önemli unsurlarından biridir.
 
Geri
Üst