Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Esitlik ilkeleri nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Eşitlik ilkeleri nelerdir?​

Kanun ve yasal işlemlerde kullanılan bir terim olan eşitlik ilkesi çok önemli kabul edilen bir ilkedir. Eşitlik ilkesi kanun önünde dil, din, ırk, renk, cinsiyet, mezhep, siyasi düşünce, felsefi inanç ve benzeri sebeplerle ayrım gösterilmeksizin kanun önünde eşittir demektir.

Eşitlik ilkesi nedir kısaca?​

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 10.maddesine göre “Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir. Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür.
Eşitlik örneği nedir?
Eşitlik bildiren cümlelerde iki varlık, iki olay ya da iki durum karşılaştırmalı olarak ele alınır ve bunlar arasında bir farklılık olmadığı, eşit/denk olduğu dile getirilir. Örnek Cümleler: * Türkiye, o maçta Almanya ile berabere kalmıştı.
Anayasanın eşitlik ilkesi hangi madde?
Anayasanın 10. maddesinde yer alan “Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasî düşünce, felsefî inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir.” ve “Hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz.” şeklindeki ifadeler de mutlak eşitlik anlayışının yansımalarıdır11.

Anayasada eşitlik ilkesi nedir?​

Anayasanın 10. maddesinin l. fikrasında belirtilen eşitlik ilkesine göre; ‘. “Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir” hükmü yer almaktadır.

Eşitlik çeşitleri nelerdir?​

En az beş farklı türden eşitlik tanımlana- bilir: ahlâkî (biçimsel) eşitlik, kanun önünde eşitlik, politik eşitlik, fırsat eşitliği ve gelir eşitliği.
Eşitlik ne demek e ödev?
Eşitlik nedir kısaca Eodev? yasalar karşısında ve siyasal, toplumsal haklar bakımından yurttaşlar arasında hiçbir ayrım bulunmaması durumu. bedensel, ruhsal başkalıkları ne olursa olsun, bütün insanlar arasında toplumsal ve siyasal haklar bakımından hiçbir ayrım bulunmaması durumu.
Eşitlik kavramı nedir?
Geçmişten günümüze insanların uğrunda en çok mücadele verdiği kavramlardan biri eşitlik kavramıdır. Sosyolojik anlamda eşitlik, bedensel ve ruhsal farklılıkları ne olursa olsun bireyler arasında sosyal ve siyasal haklar yönünden ayrımcılığa maruz kalmamaktır.

Eşitlik nedir en cok nerede gereklidir?​

Eşitlik, toplum içindeki bireylerin aynı haklara sahip olması anlamına gelen evrensel bir kavramdır. Bunun dışında iktisadi ve etik açıdan da eşitlikten bahsetmek mümkündür. Örneğin bir kişinin ayıplanıp eleştirildiği bir davranışı başka biri yaptığında görmezden gelmek, eşitlik ilkesine terstir.

Felsefi anlamda eşitlik nedir?​

Eşitlik, hem tanımlayıcı hem de kural koyucu bir konsepttir. Tanımsal olarak iki şeyin sayısal ya da şekilsel olarak denk olmasını, özdeşliği içerir. Engels’a göre saf olarak eşitlik, insanlarının “insan olma” dışındaki bütün vasıflarından arınarak ortak bir şeye sahip olmasını gerektirir; ki bu da pek mümkün gözükmez.
Anayasanın eşitlik ilkesi nedir?
Anayasanın 73 maddesi nedir?
Anayasa’nın 73. maddesinin birinci ve ikinci fıkralarında, “Herkes, kamu giderlerini karşılamak üzere, mali gücüne göre, vergi ödemekle yükümlüdür. Vergi yükünün adaletli ve dengeli dağılımı, maliye politikasının sosyal amacıdır” denilmiştir.

Anayasa eşitlik ilkesi ne zaman geldi?​

1982 Anayasasında, eşitlik ilkesi 10. maddede düzenlenmiştir. 10. madde şöyle demektedir: “Herkes, dil, ırk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir. Hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz.

Eşitlik ilkesi hangi mevzuatlarda düzenlenmiştir?​

Temel hedeflerinden biri Avrupa Birliği mevzuatına uyum olan 4857 sayılı İş Kanununun 5. maddesi ile 1475 sayılı yasa döneminde işveren borçlarından biri olan eşitlik ilkesi, iş hukukunun temel özelliklerinden biri haline gelmiştir.
Kaç tür eşitlik vardır?
 
Geri
Üst