- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.238
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Eşin rızası olmadan ev alınır mı?
Aile konutu olmanın hukuki sonucu olarak eşlerden biri diğer eşin rızası olmadan, aile konutu taşınmaz üzerindeki hukuki işlemleri yapamayacaktır. Malik olan eşin, aile konutu taşınmaz ile ilgili bu işlemlerinin, diğer eşin rızasına bağlı olması, aile konutu şerhi verilmiş olmasına bağlı değildir.Eşlerden biri mal satabilir mi?
Eşlerin birlikte ve sürekli ikamet ettikleri konut, aile konutu olarak adlandırılıyor. Mal varlıkları içerisinde bulunan aile konutu 194. madde ile ayrıca korunuyor. Aile konutu şerhi ile konut iki tarafın rızası olmadan kesinlikle satılamıyor. Böylece eşten habersiz ev satmak imkansız hale geliyor.
Oturulmayan eve aile konutu şerhi konulur mu?
Tapuda tarla ya da arsa görünen taşınmazın üzerinde aile konutu şerhi konulabilmesi ise tartışmalıdır. Eşlerden birinin ya da her ikisinin mülkiyetinde bulunan, ancak oturulmayan ev aile konutu olarak değerlendirilemez. Dolayısıyla oturulmayan eve aile konutu şerhi konulamaz.Aile konutunun, hak sahibi eş tarafından devri ve konut üzerindeki hakların sınırlandırılması, diğer eşin açık rızasına bağlıdır. Bu rıza alınmadan konutla ilgili yapılan tasarruf işlemi geçersizdir.
Eve zorla girmenin cezası nedir?
Konut dokunulmazlığını ihlal suçunun cezası, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasıdır (TCK md.116/1). Cebir veya tehdit kullanılmak suretiyle ya da gece vakti işlenmesi halinde, suçun cezası 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıdır (TCK md.116/4).
Evinde güvenle oturmak isteyen tüm eşlerin, tapu müdürlüğüne giderek, yaşadıkları konutu “aile konutu” olarak tescil ettirmeleri yeterli. Böylece resmiyette tapuda eşlerden sadece birinin adı geçse de, her iki eşin haberi ve onayı olmadan diğer eş, daireyi satamıyor.
Haneye teşebbüs cezası paraya çevrilir mi?
Fakat birinci ve dördüncü fıkralar bakımından verilecek ceza hapis cezası olarak belirlenmiştir. Bu anlamda fail hakkında hükmedilecek cezanın adli para cezasına çevrilmesi mümkündür.
Konut dokunulmazlığı hakkı Anayasanın hangi maddesinde yer alır?
1961 Anayasasında da konut dokunulmazlığı, temel hak- lar ve ödevler bölümünde yer almıştır25. 1982 Anayasasının 21. maddesinde bir anayasa hükmü olarak yer alan konut dokunulmazlığı, 5237 sayılı TCK’nun 116. maddesindeki yaptırımlarla korunmaktadır.Konut dokunulmazlığı deyince sizin aklınıza ilk ne geliyor açıklayınız?
Belli koşulların gerçekleşmesi dışında, kişilere ait konutlara girilmemesi, arama yapılmaması ve buralardaki eşyaya el konulmamasıdır konut dokunulmazlığı. Kişi özgürlüğüyle ve özel hayatın gizliliğiyle ilgili olan konut dokunulmazlığının, siyasî iktidarlara karşı anayasalarla da güvence altına alınması gerekir.
Esinden habersiz daire satılır mı?
Konutunda güvenle oturmak isteyen tüm eşlerin, tapu müdürlüğüne giderek, yaşadıkları konutu aile konutu olarak tescil ettirmeleri yeterli. Böylece resmiyette tapuda eşlerden birinin adı görünmese dahi, o eşin haberi ve onayı olmadan diğer eş daireyi satamıyor.Evlilikte eşler birbirinden habersiz mal satabilir mi?
Eve konulan bu Aile Konutu Şerhi yasası ile birlikte artık eşten habersiz aile konutunun satışına veya kira sözleşmesinin feshine izin verilmemektedir. Eşlerin mal paylaşımı esnasında eşit tutulması için çıkarılan kanun ile birlikte eşler birbirlerinin konut üzerindeki haklarınızı sınırlayamaz.