AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Eser sozlesmesinin feshi halinde cezai sart istenebilir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
62.192
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Eser sözleşmesinin feshi halinde cezai şart istenebilir mi?​

Alacaklı sözleşmeden dönerse, bu durumda asıl borç geçmişe etkili olarak ortadan kalkacağından, alacaklı ifaya eklenen cezai şartı talep edemez; aksi sözleşmede kararlaştırılabilir. Yine alacaklının sözleşmeyi feshi halinde de alacaklı, fesih sonrası için ifaya ekli cezai şart talep edemeyecektir.

Eser sözleşmesi nasıl feshedilir?​

Eser sözleşmesi, kendisinden doğan bütün borçların ifa edilmesiyle sona erer. İfa dışında; yaklaşık bedelin aşılması, eserin yok olması, tazminat karşılığı fesih, iş sahibi yüzünden ifanın imkânsızlaşması ve yüklenicinin ölümü veya yeteneğini kaybetmesi halinde sona erer.

Eser sözleşmesi ne demek?​

Eser sözleşmesi ne demek?
Eser sözleşmesi karşılıklı edimleri içeren bir iş görme sözleşmesidir. Yüklenicinin edimi eseri meydana getirmek ve iş sahibine teslim etmek, iş sahibinin karşı edimi ise teslim edilen eserin bedelini ödemektir. Eser sözleşmesine, istisna sözleşmesi de denilmektedir.

Fesihten dönülebilir mi?​

Fesihten dönülebilir mi?
Fesih beyanı kapsamında iş sahibi sözleşmeyi tamamen ya da kısmen feshedebilir[36]. Fesih beyanı şarta bağlanamayacağı gibi bu açıklamadan geri dönülmesi imkanı da yoktur[37]. İş sahibinin fesih beyanı, yüklenicinin hakimiyet alanına ulaştığı anda sözleşme geleceğe etkili olarak sona ermiş sayılır.

Cayma bedeli cezai şart mıdır?​

3. Cayma parası ve cayma cezası farkı Cayma cezası (dönme cezası) sonradan ödenirken cayma parası önceden ödenmektedir. Eğer bu parayı alan taraf cayarsa, kendisine ödenen cayma parasının iki katını ödeyemekle yükümlü olacaktır. Cezai şart iki durumda karşımıza çıkmaktadır.

Sözleşmedeki cezai şart nasıl talep edilir?​

Cezai şart taraflar arasında var olan sözleşmeye eklenebilir. Ayrıca bir sözleşme yapılarak da ceza koşulu belirlenebilir. Ancak taraflar arasında borca ilişkin olan ilk sözleşme bir şekle tabi ise cezai şart için hazırlanan sözleşmenin de bu şekle uygun olarak düzenlenmesi gerekir.

Eser sözleşmesi ani edim mi?​

Eser sözleşmesi ani edim mi?
Eser sözleşmesi temelde ani edimli bir sözleşme niteliğinde olmakla birlikte, bazı özel durumların varlığı halinde sürekli borç ilişkisine özgü kuralları barındırabilmektedir.

Eser sözleşmesinden kaynaklanan ne demek?​

Eser sözleşmesinden kaynaklanan ne demek?
Eser sözleşmesine dayanan alacak davası, sözleşmelerin feshi ile sözleşmenin tarafları arasında meydana gelen alacak davasını konu edinmektedir. Eser sözleşmesinin hukuki usul ve esaslara aykırı bir şekilde oluşturulması ve sözleşmenin feshinden kaynaklı uyuşmazlıkları alacak davasını gündeme getirmektedir.

Eser sözleşmesi ticari dava mi?​

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Çerçevesinde Eser Sözleşmesi. Ticari veya mesleki amaçlarla hareket eden veya onun adına ya da hesabına hareket eden gerçek veya tüzel kişiler ile tüketiciler arasında kurulan, eser sözleşmeleri tüketici işlemi olarak ifade edilmektedir.

Borçlu temerrüdü sonuçları nelerdir?​

Maddeye göre; temerrüde düşen borçlu, temerrüde düşmekte kusuru olmadığını ispat etmedikçe, borcun geç ifasından dolayı alacaklının uğradığı zararı gidermekle yükümlüdür. Maddede açıkça belirtildiği üzere temerrüdün ilk sonucu gecikme tazminatıdır. Bu tazminata hükmedilebilmesi için kusur şartına yer verilmiştir.

Cezai şart müspet zarar mı?​

Cezai şart müspet zarar mı?
Cezai şartın istenebilmesi için sözleşmede yer alması yeterli olup, alacaklının mutlaka zarara uğraması gerekmemektedir. Götürü tazminatta ise alacaklının mutlaka bir zararının bulunması gerekmektedir.

Sözleşmenin ihlali nedir?​

Sözleşmenin ihlali nedir?
Sözleşmenin ihlali de tarafların sözleşme özgürlüğü sınırları içerisinde belirlemiş oldukları sözleşme şartlarından birine yahut birkaçına uymamalarına denmektedir. Diğer bir ifadeyle sözleşmenin ihlali taraflardan birinin sözleşmede var kurallardan birine yahut birden fazla maddesine aykırı davranmasına denmektedir.
 
Eser sözleşmesinin feshi durumunda cezai şart talep edilebilmesi konusu oldukça önemlidir. Alacaklı, sözleşmeden dönmesi durumunda asıl borcun geçmişe etkili olarak ortadan kalkacağı için, alacaklı ifaya eklenen cezai şartı isteyemez; ancak sözleşmede aksi kararlaştırılmışsa bu mümkün olabilir. Benzer şekilde, alacaklının sözleşmeyi feshettiği durumda da fesih sonrası için cezai şart talep edemeyecektir.

Eser sözleşmesi genel olarak bütün borçların ifa edilmesiyle sona erer. İfa dışında, yaklaşık bedelin aşılması, eserin yok olması, tazminat karşılığı fesih, iş sahibi yüzünden ifanın imkansızlaşması ve yüklenicinin ölümü veya yeteneğini kaybetmesi gibi durumlarda sözleşme sona erer.

Eser sözleşmesi, yüklenicinin eseri meydana getirip teslim etmesi ve iş sahibinin ise teslim edilen eserin bedelini ödemesini içeren karşılıklı edimleri olan bir iş görme sözleşmesidir. Eser sözleşmesine istisna sözleşmesi de denilmektedir.

Fesih beyanı kapsamında iş sahibi, sözleşmeyi tamamen veya kısmen feshedebilir. Fesih beyanı şarta bağlanamaz ve geri alınamaz. İş sahibinin fesih beyanı yüklenicinin hakimiyetine ulaştığı anda sözleşme geleceğe etkili olarak sona erer.

Cayma bedeli ve cayma cezası arasındaki farka değinmek gerekirse, cayma cezası sonradan ödenirken cayma parası önceden ödenmektedir. Eğer cayma parasını alan taraf cayarsa, aldığı cayma parasının iki katını ödemekle yükümlü olacaktır. Cezai şart genellikle sözleşmelerde taraflar arasında belirlenen bir koşuldur.

Sözleşmedeki cezai şartın talep edilmesi, taraflar arasında var olan sözleşmeye eklenebilir veya ayrı bir sözleşme ile belirlenebilir. Ancak borca ilişkin olan ilk sözleşmenin şekle tabi olması durumunda, cezai şart içeren sözleşmenin de bu şekle uygun olarak düzenlenmesi gerekmektedir.

Eser sözleşmesi genel olarak ani edimli bir sözleşme olmasına rağmen özel durumlarda sürekli borç ilişkisine ait kuralları da içerebilir. Eser sözleşmesinden kaynaklanan alacak davası, sözleşmenin tarafları arasında meydana gelen uyuşmazlıkları ifade eder.

Eser sözleşmeleri tüketici işlemi olarak kabul edilir ve tüketicinin korunması ile ilgili yasal düzenlemeler içinde yer alır.

Borçlu temerrüdü durumunda, borçlu geç ifadan dolayı alacaklının uğradığı zararı gidermekle yükümlü olacaktır. Temerrüt durumunda gecikme tazminatı ödenmesi gerekebilir.

Cezai şartın, zararın oluşmasına gerek olmadan talep edilebilmesi için sözleşmede yer alması yeterlidir. Diğer yandan, götürü tazminatta alacaklının zararının varlığı şart koşulmaktadır.

Sözleşmenin ihlali ise tarafların sözleşme şartlarına uymaması durumunu ifade eder. Tarafların belirlediği kurallara uymayan davranışlar, sözleşmenin ihlali olarak nitelendirilir.
 
Geri
Üst