Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Eser sozlesmesinden kaynaklanan alacak davasi nerede acilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
39.377
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Eser sözleşmesinden kaynaklanan alacak davası nerede açılır?​

Bu kapsamda eser sözleşmesi ilişkisinin de Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun kapsamına alındığı anlaşılmakla, 6502 sayılı Kanun’un 73/1. maddesi uyarınca görevli mahkeme tüketici mahkemesidir.”

Yüklenicinin borçları nelerdir?​

Yüklenicinin borçları nelerdir?
Öncelikle yüklenici işi sadakat ve özenle yapma borcu altındadır. Malzeme iş sahibi tarafından sağlanmışsa yüklenici, onları gereken özeni göstererek kullanmakla ve bundan dolayı hesap ve artanı geri vermekle yükümlüdür.

Eser sözleşmesi kural olarak hangi şekilde yapılmalıdır?​

Bu düzenleme gereğince kural olarak sözleşmeler ve bu arada eser sözleşmeleri yasada aksi düzenlenmedikçe, hiçbir şekle bağlı olmayıp, sözlü veya yazılı yahut resmî biçimde yapılabilir.

Alt yüklenicinin ifa yardımcısından farkı nedir?​

Alt yüklenicinin ifa yardımcısından farkı nedir?
Öğretide bazı yazarlar, alt yükleniciyi asıl yükleniciden bağımsız olarak faaliyet gös- teren ve onun gözetimi ve yönetimi altında olmaksızın çalışan bir yardımcı kişi (ifa yardımcısı) olarak nitelendirmektedirler48. yükümlüdür”. zorunlu ya da teamülün mümkün kıldığı hallerde vekil, işi başkasına yaptırabilir”.
Eser sözleşmesi herhangi bir şekle tabi midir?​
Eser sözleşmesi için borçlar yasasında belli bir şekil şartı öngörülmemiştir. Sözlü olarak yapılabileceği gibi yazılı olarakta yapılabilir. Ancak ispat hukuku açısından eser sözleşmesinin yazılı olarak yapılması uygundur. Taraflar arasında yapılan eser sözleşmesi inkâr edilmedikçe sorun yoktur.

Eser sözleşmesi iş görme borcu doğurur mu?​

Eser sözleşmesi iş görme borcu doğurur mu?
Türk Borçlar Kanunu’nun 470-486. maddeleri arasında düzenlenen eser sözleşmesi uygulama alanı oldukça geniş olan ve iş görme borcu doğuran rızai bir sözleşmedir.

Alacak davalarında arabuluculuk zorunlu mu?​

İşçi alacakları ve tazminatları ile işe iade davalarıyla birlikte, ticari davalardan konusu bir miktar paranın ödenmesini içeren alacak ve tazminat taleplerine ilişkin uyuşmazlıklarda dava şartı olarak arabuluculuk kabul edilmiştir.
 
Eser sözleşmesinden kaynaklanan alacak davası genellikle Tüketici Mahkemelerinde açılır. Bu durum, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 73/1. maddesi uyarınca belirlenmiştir.

Yüklenicinin borçları arasında, işi sadakat ve özenle yapma borcu bulunmaktadır. Malzemeler iş sahibi tarafından sağlanmışsa, yüklenici bu malzemeleri gereken özeni göstererek kullanmakla ve hesapları yapmakla yükümlüdür.

Eser sözleşmesi genellikle yazılı veya sözlü olarak yapılabilir. Yasada aksi düzenlenmediği sürece herhangi bir belirli forma bağlı olmayabilir.

Alt yüklenicinin ifa yardımcısından farkı, bazı öğretiye göre alt yüklenicinin asıl yükleniciden bağımsız olarak çalışan bir yardımcı olarak nitelendirilmesidir.

Eser sözleşmesi için belirli bir şekil şartı öngörülmemiştir. Yazılı olarak yapılması önerilse de zorunlu değildir, ancak ispat açısından yazılı olması tavsiye edilir.

Eser sözleşmesi, Türk Borçlar Kanunu'nda düzenlenen ve iş görme borcu doğuran bir sözleşmedir.

Alacak davalarında arabuluculuk, işçi alacakları ve tazminatları ile işe iade davalarında, ticari davalardan konusu para olan alacak ve tazminat taleplerinde dava şartı olarak kabul edilmiştir. Bu nedenle arabuluculuk prosedürüne uyulması gerekmektedir.
 
Geri
Üst