AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Esdegerlik belgesi nedir?

Editör

Yeni Üye

Eşdeğerlik belgesi nedir?​

Türk Yüksek Öğretim sisteminde mezun olunan akademik alan ve dereceye eş değer olduğunu gösteren belgeye denklik belgesi denmektedir. Dolayısıyla denklik belgesini alabilmek için talep etmek gerekmektedir. Bu talep edilen denklik belgesi aslında kişinin bulunduğu ülkedeki mezuniyet belgesidir.

Türkiyede denklik nasıl alınır?​

Türkiyede denklik nasıl alınır?
Bu başvuru e devlet ya da YÖK resmi internet adresinden yapılır. Kurum tarafından ön inceleme başvuru yapıldıktan sonra gerçekleşir. Ön incelemede diplomanın teyit edilmesi yer alır. Bu işlem ilgili resmi kurumdaki kişiler tarafından yurt dışındaki temsilcilerle iletişim kurularak gerçekleşir.

Lise denklik belgesi nedir?​

Lise denklik belgesi nedir?
Yurt içinde milletlerarası ilköğretim ve ortaöğretim düzeyindeki özel öğretim kurumları ve büyükelçiliklerce açılmış okullar ile yurt içi ve yurt dışındaki ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarından alınan belgelerin ülkemizde hangi sınıf, alan, dal veya bölüme eş değer olduğunun tespit edilme işlemine denklik denir.

Eşdeğerlik denklik belgesi nedir?​

Denkliği talep edilen mezuniyet belgesinin Türk yükseköğretim sisteminde hangi akademik alan ve dereceye eş değer olduğunu gösteren belgedir.

Denklik Başvuru ücreti ne kadar?​

Denklik Başvuru ücreti ne kadar?
“Diploma Tanıma ve Denklik Başvuruları” ve “Denklik Başvurularının Yeniden İncelenmesi” talepleri için 150 TL, Yükseköğretim Kurumları Tanıma talepleri için (Yükseköğretim Kurumlarının tanınıp tanınmadığına dair belge) 50 TL, İşlemler Devam Ediyor belgesi talepleri için (Askerlik Tecil Belgesi, iş başvuruları vb.)

Denklik belgesi almak zor mu?​

Denklik belgesi almak zor mu?
Şöyle ki yükseköğretim kuruluna diploma denklik belgesi almak üzere başvuran ancak sınava girebileceğine dair yükseköğretim kurulu kararı bulunmayan adaylar sınava talepleri dâhilinde başvuru yapabilirler. Diploma denklik başvuruları reddedilen adaylar sınavlara giremezler. Bir bakıma da sınav zor diyebiliriz.

E devletten denklik belgesi nasıl alınır?​

https://www.turkiye.gov.tr/yok-denklik-basvurusu adresinden yapılabilir. Süreç nasıl İşlemektedir? Uygulamaya giriş yapabilmek için e-devlet şifresine sahip olmanız gerekmektedir. Giriş yaptıktan sonra kişisel ve diploma bilgilerinizi girerek, belgelerinizin aslını renkli olarak tarayıp sisteme yüklüyorsunuz.

Hangi ülkelerde denklik var?​

Hangi ülkelerde denklik var?
Lisansta denklik verilen ilk 4 ülke sırasıyla Azerbaycan, Suriye, Bulgaristan ve Ukrayna’dır. Yüksek lisansta ise listenin başında sırasıyla Birleşik Krallık, ABD, Almanya ve Fransayer almaktadır.

Hangi üniversitenin diploması yurt dışında geçerli?​

Hangi üniversitenin diploması yurt dışında geçerli?
Mavi Diploma Veren Üniversiteler Hangileridir?
- Adıyaman Üniversitesi.
- Adnan Menderes Üniversitesi (Aydın)
- Afyon Kocatepe Üniversitesi.
- Akdeniz Üniversitesi (Antalya)
- Anadolu Üniversitesi (Eskişehir)
- Ankara Üniversitesi.
- Atılım Üniversitesi (Ankara)
- Bahçeşehir Üniversitesi (İstanbul)

Eşdeğerlik belgesi, Türk Yüksek Öğretim sisteminde mezun olunan akademik alan ve derecesinin yurt dışındaki bir ülkedeki eğitim sistemine eşdeğer olduğunu gösteren belgedir. Bu belge, kişinin yurtdışındaki mevcut mezuniyet belgesinin Türkiye'deki akademik sistemde hangi seviyeye denk geldiğini gösterir.

Türkiye'de denklik başvurusu yapmak için e-Devlet veya YÖK resmi internet sitesi üzerinden başvuruda bulunulabilir. Başvuru yapıldıktan sonra kurum tarafından ön inceleme yapılır ve diplomayı teyit etmek amacıyla yurt dışındaki temsilcilerle iletişime geçilir.

Lise denklik belgesi ise yurt içi ve yurt dışındaki ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarından alınan belgelerin Türkiye'deki eşdeğerinin tespit edildiği belgedir.

Denklik belgesi almak için belirli bir ücret ödenmesi gerekmektedir. Diploma Tanıma ve Denklik Başvuruları için 150 TL, Yükseköğretim Kurumları Tanıma talepleri için 50 TL gibi ücretler bulunmaktadır.

Denklik belgesi almak kimi durumlarda zor olabilir. Özellikle, yükseköğretim kuruluna başvuruda bulunan ancak sınavlara girebileceğine dair karar alınmamış adaylar sınav talebinde bulunabilirler. Başvurular reddedilen adaylar ise sınavlara giremezler.

Denklik belgesi almak için e-Devlet üzerinden de başvuru yapılabilir. E-Devlet şifresine sahip olan bireyler, belgelerini sisteme yükleyerek başvurularını gerçekleştirebilirler.

Hangi ülkelerde denklik olduğu konusu ise genellikle belirli prosedürlere tabidir. Örneğin, lisans düzeyinde denklik verilen ilk 4 ülke Azerbaycan, Suriye, Bulgaristan ve Ukrayna iken, yüksek lisans düzeyinde Birleşik Krallık, ABD, Almanya ve Fransa gibi ülkeler yer almaktadır.

Son olarak, hangi üniversitelerin diplomasının yurt dışında geçerli olduğu konusu da önemlidir. Mavi diploma veren üniversiteler arasında Adıyaman Üniversitesi, Adnan Menderes Üniversitesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi gibi birçok üniversite bulunmaktadır. Bu üniversitelerin diploması yurt dışında genellikle geçerlilik kazanmaktadır.

Geri