AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Es sesli Sozcukler nasil olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Eş sesli Sozcukler nasil olur?​

Eş sesli kelimeler yazılış ve okunuş bakımından aynı olan kelimelerdir. Fakat anlamları birbirinden farklıdır. Bu kelimelere eş sesli veya sesteş kelime denir. Kısaca eş sesli kelimeler bir kelimenin birden fazla anlam barındırmasıdır.

Sesteş örnekleri nelerdir?​

Türkçede kullanılan; taş, at, kurt, geç, saz, yol, serin, yağ, in, dal, gül, uç, dik, iç, an, kız, yağ, kaz, dolu, çay, kara, yaş, kaç, kan, bağ, kazan, asma, al, güldür, yan, var, yazma, koru, sık, bin, kat, ay, öğüt, sal, yaz, yüz, dil vb. pek çok sözcük eş seslilere örnek olarak gösterilebilir.

Eş sesli kelimeler nedir 5 sınıf?​

Eş sesli kelimeler nedir 5 sınıf?
Yazılışları ve okunuşları aynı olan ancak anlamları farklı olan kelimelere eş sesli kelimeler denmektedir.

Sesteş ne demek ve örnekler?​

Sesteş ne demek ve örnekler?
Sesteş Nedir. Yazılışı ve okunuşu aynı olduğu hâlde anlamları farklı olan kelimelerdir. Bunlar yalın hâlde olabildikleri gibi ek almış hâlde de olabilirler. Uyarı 1 : “hala” ve “hâlâ”, “kar” ve “kâr”, “adet” ve “âdet” kelimeleri eş sesli değildir.

Eş sesli kelimelere örnek verir misiniz?​

Eş sesli kelimeler: Aç, alay, bin, ay, atlet, at, bel, boğaz, çay, cilt, bağ, diz, dil, dolu, ekmek, hayır, güç, koca, kazan, koy, ekmek, iç, in, pazar, ocak, soluk, satır, sağ, yaz, yat, yaş, yar, yüz, sıra.

Sesteş kelimeleri nelerdir?​

Sesteş kelimeler, yazılışları ve okunuşları birebir aynı olan ancak sözcük anlamları farklı olan kelimelere denmektedir. Sesteş kelimelerin bir diğer adı eş sesli kelimelerdir. Dilimizde birden çok sesteş kelime yer almaktadır. Sesteş kelimeler hem yalın hem de ek almış olarak günlük dilde kullanılmaktadır.

Sesteş sözcük nelerdir?​

Sesteş sözcük nelerdir?
Okunuşları ve yazılışları aynı olan ancak anlam bakımından birbirinden farklı kelimeler sesteş olarak bilinmektedir. Aynı zamanda eş sesli kelimeler biçiminde ifade edilir.

Sesteş ne anlama gelir?​

Sesteş ne anlama gelir?
Sesteş kelime anlamı itibari ile eş sesli demektir. Yazılışları aynı, anlamları farklı kelimeler olarak açıklanabilir. Kelimelerin sesteş olabilmesi için sözcüğün her iki anlamının da temel anlamı olması önemlidir. Kelimelerin biri mecaz, diğeri gerçek anlamı ile kullanıldığında sesteş olarak kabul edilmeyecektir.

Sesteş eş sesli kelimeler nelerdir?​

Aynı şekilde yazılıp okunan, dolayısıyla da ses bakımından birbirinin aynısı olan; ancak anlamları birbirinden tamamen farklı olan sözcükler arasındaki anlam ilişkisine “eş sesli kelimeler” diğer bir ifade ile “sesteş kelimeler” adı verilir.
 
Eş sesli kelimeler, yazılış ve okunuş bakımından aynı olan ancak anlamları farklı olan kelimelerdir. Bu kelimelere eş sesli veya sesteş kelime denir. Örneğin; "taş" kelimesi hem "kaya parçası" anlamında kullanılırken hem de "vurmak, atmak" anlamında kullanılmaktadır. Bu durumda "taş" kelimesi eş sesli veya sesteş bir kelimedir.

Sesteş örneklerine bakacak olursak; "at" kelimesi hem "hayvan" anlamında kullanılabildiği gibi hem de "vurmak, atmamak" anlamında da kullanılmaktadır. Benzer şekilde "yol" kelimesi hem "yol" anlamında hem de "yöntem, metod" anlamında kullanılabilir.

Eş sesli kelimeler genellikle Türkçede çok sayıda bulunmaktadır ve kelimeler arasındaki farkı anlam bağlamında anlamak önemlidir. Kelimelerin anlamlarının birbirinden farklı olması, konuşma ve yazma sırasında doğru kelimenin seçilmesini sağlar.

Eş sesli kelimelerin beş sınıfı şu şekilde sıralanabilir:
1. Aynı yazılış ve okunuşa sahip olan, farklı anlamlara gelen kelimeler
2. Aynı okunuşa sahip olan ancak farklı yazılışları bulunan kelimeler
3. Farklı yazılışlara ve okunuşlara sahip olan, ancak aynı anlama gelen kelimeler
4. Hem yazılışları hem de okunuşları farklı, ancak aynı anlama gelen kelimeler
5. Türkçenin özelliği olan ünlü harflerinden kaynaklı olan eş sesliler

Sesteş kelimelerin anlamı itibarıyla eş sesli kelimeler olduğunu söyleyebiliriz. Yazılışları aynı, anlamları farklı olan kelimeler sesteş kelimeler olarak adlandırılır. Örneğin; "satır" kelimesi hem "düz çizgi" anlamında kullanılırken hem de "yazarın yazdığı satırlar" anlamında da kullanılabilir.

Eş sesli kelimelere örnek verirken; "ay" kelimesi hem "gökyüzündeki ay" anlamında kullanılırken hem de "zaman dilimi" anlamında kullanılmaktadır. Her iki kullanımı da aynı şekilde yazıldığı ve okunduğu için eş sesli kelimeler arasındadır.

Sesteş kelimeler ise genellikle yazılışları ve okunuşları birebir aynı olan ancak anlamları farklı olan kelimelerdir. Örneğin; "sağ" kelimesi hem "sağ yan" anlamında kullanılabilirken hem de "sağlıklı, doğru" anlamında kullanılabilir.

Son olarak, sesteş kelimeler arasındaki ilişki anlam bakımından farklı olsa da ses bakımından benzerlik gösterir. Bu durumda sesteş kelimeler veya eş sesli kelimeler, dilimizde sıkça karşılaşılan ve anlam açısından zenginliği artıran önemli bir dil özelliğidir.
 
Geri
Üst