AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Erzurum Sari Gelin hikayesi nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Erzurum Sarı Gelin hikayesi nedir?​

Sarı Gelin, eski çağlardan beri Çoruh ırmağı boyunda yaşayan Hıristiyan Kıpçak beyinin kızıdır. Erzurumlu bir delikanlı sarışın Kıpçak beyinin kızına âşık olur ve Erzurumlu delikanlı ile sarışın Kıpçak kızının arasında Erzurum ve yöresinde yaşamaktadır.

Ermenice Sarı Gelin ne demek?​

Ermenice Sarı Gelin ne demek?
Sarı gelin türküsünde Ermenice kelime yoktur. Sarışın Kıpçak kızına âşık olan delikanlıyı ailesi kız ile evlenmesine karşı çıkar. Delikanlı ise kıza deli gibi âşık olur ve aşkını şiirle mırıldanarak söyler.

Ezo Gelin hikayesi gerçek mi?​

Bir Acıklı Öykü: Ezo Gelin’in Hikayesi Asıl adı Zöhre Bozgeyik.Gaziantep Oğuzeli Uruş köyünde doğmuş. Bozgeyikli Oymağından Emir Dedenin kızı. Kendi boyundan bir gençle değişik geleneğine göre yani iki ailenin karşılıklı kız alması geleneğine göre evlendirilmiş.

Sarı Gelin türküsünü ilk kim söyledi?​

Sarı Gelin türküsünü ilk kim söyledi?
”Erzurumlu folklor uzmanı Nuri Güraksın, yörede dilden dile dolaşan bir efsanenin türküsü olan Sarı Gelin’in ilk kez 1940 yılında Hasankaleli Hafız Faruk tarafından derlendiğini ve yine bu tarihte Muzaffer Sarısözen tarafından notaya alındığını hatırlattı.”

Sarı Gelin Azeri şarkısı mı?​

Sarı Gelin veya Erzurum Çarşı Pazar; Türkiye, Azerbaycan, Ermenistan, Gürcistan ve İran’da popüler bir türküdür. Türkü farklı dillerde farklı sözlere sahip olsa da melodisi aynıdır.

Ermenice sarı ne demek?​

Ermenice sarı ne demek?
hayatında ermeni kültürünü, müziğini araştırmadan , boş konuşanların türkçeden arak olduğunu öne sürdüğü eşsiz parça. hatırlatmakta fayda vardır ki sari ermenice’de dağlı anlamına gelmektedir.eğer böyle bakılırsa ermenilerin boş konuşanlarıda yaw bu türklerde ne yeteneksiz dağlıyı direk çevirmişler sarı etmişler …

Sari Galin ne demek?​

anlamı “dağlı gelin”dir. son olarak suren asatryan’ın muhteşem yorumuyla dinlediğimiz ermeni türküsü. türkçe’ye sarı gelin olarak çevrilmiştir.

Ezo Gelin hangi yörenin türküsü?​

Ezo Gelin hangi yörenin türküsü?
Ezo Gelin, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden çıkıp Türkiye’nin her yanına yayılmış halk öyküsü. Barak ağzıyla söylenen bir uzun havaya da konu olmuştur. Asıl adı Zöhre (Zühre) olan Ezo Gelin 1909’da Gaziantep’in Uruş (bugün Dokuzyol) köyünde, Emir Dede’nin kızı olarak doğar.

Ezo Gelin ismi nereden gelir?​

Ezogelin çorbası, Türk mutfağına has; domates (veya salçası), pirinç ve kırmızı mercimek ile yapılan bir çorba. Adı, Barak Türkmenlerinden Gaziantep’in Oğuzeli ilçesine bağlı Uruş (yeni adıyla Dokuzyol) köyünden Ezo Gelin’in adından gelir.

Sarı Gelin türküsünün yazarı kimdir?​

Sarı Gelin türküsünün yazarı kimdir?
Gazeteci-Yazar Eyüphan Kılıç’ın ‘Sarı Gelin’ romanı, okuyucuyla buluşuyor.

Sarı Gelin şarkısı hangi ülkeye ait?​

Cem AdrianSarı Gelin (Konser Kaydı) / Sanatçı

Uyan Sunam hangi yörenin türküsü?​

Uyan Sunam hangi yörenin türküsü?
Uyan Sunam Uyan. Bu türkünün söz yazarı ve bestesi Malatyalı sanatçı Fahri Kayahan olarak bilinir.

Beyaz giyme toz olur siyah giyme söz olur türküsünün hikayesi nedir?​

Zaptiye komutanı, durumu yetkili komutana haber verir. Komutanla, kızların dayısıyla arkadaş olduğu için olay örtbas edilir, kimseye duyulmaz. Çünkü konu başka yerlere çekileceği için, bu olay üstü kapatılarak hiç adından söz edilmez, ancak bir ozan tarafından Beyaz Giyme Türküsü bize kazandırılır.

SARI Gyalin hangi dilde?​

SARI Gyalin hangi dilde?
Sarı Gelin
“Sarı Gelin”
Türkü
Dil | Türkçe, Azerice
Söz yazarı | Anonim
Besteci | Anonim
 
Erzurum Sarı Gelin hikayesi, eski çağlardan beri Çoruh ırmağı kenarında yaşayan bir Hristiyan Kıpçak beyinin kızı olan Sarı Gelin ile Erzurumlu bir delikanlının aşkını konu almaktadır. Ermenice Sarı Gelin terimi, bu hikayede geçmemektedir. Hikayede delikanlı ve Sarı Gelin'in aşkı, ailelerinin karşı çıkmasına rağmen devam eder ve bu aşk bir türküde anlatılmıştır.

Ezo Gelin hikayesi ise asıl adı Zöhre Bozgeyik olan Gaziantep Oğuzeli Uruş köyünde doğmuş bir kızın hikayesini anlatmaktadır. Ezo Gelin, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden çıkıp Türkiye'nin dört bir yanına yayılmış bir halk öyküsüdür.

Sarı Gelin türküsü, ilk kez Erzurumlu folklor uzmanı Nuri Güraksın tarafından 1940 yılında Hasankaleli Hafız Faruk tarafından derlenmiş ve Muzaffer Sarısözen tarafından notaya alınmıştır. Melodisi farklı dillerde söylense de Türkiye, Azerbaycan, Ermenistan, Gürcistan ve İran gibi ülkelerde popüler olan bir türküdür.

Sarı Gelin türküsünün yazarı bilinmemektedir, çünkü genellikle anonim olarak kabul edilir. Sarı Gelin şarkısının da hangi ülkeye ait olduğu konusu belirsizdir, çünkü bu türkü farklı topluluklar tarafından benimsenmiş ve farklı dillerde söylenmiştir.

Ezo Gelin ise, Barak Türkmenlerinden Gaziantep'in Oğuzeli ilçesine bağlı Uruş köyünden Zöhre'nin adından gelmektedir. Ezogelin çorbası ise Türk mutfağına özgü bir çorba çeşididir.

Uyan Sunam türküsünün söz yazarı ve bestecisi Malatyalı sanatçı Fahri Kayahan olarak bilinirken, Beyaz Giyme Toz Olur Siyah Giyme Söz Olur türküsünün hikayesi ise zaptiye komutanı ile ilgilidir ve bir ozan tarafından bu olayı anlatan bir türküye dönüştürülmüştür. "Sarı Gyalin" ifadesi ise yanlış yazılmış olup "Sarı Gelin" şeklinde düzeltilmelidir. Bu türkü Türkçe ve Azerice dillerinde söylenmektedir.
 
Geri
Üst