Erzurum Kars Bolumu Bitki ortusu nedir?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
256.279
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Erzurum Kars Bölümü Bitki örtüsü nedir?​

Yazların kısa ve serin geçtiği platoda yağışlar alçak alanlardaki karasal iklimden bir miktar fazladır. Bu nedenle doğal bitki örtüsü olarak bozkır yerine yaz boyu yeşil kalan uzun boylu çayırlar hakimdir. Bozkır bitkileri yaz kuraklığı ile sararırken, plato çayırları yağışlı ve serin yaz boyunca yeşil kalır.

Erzurum Kars Bölgesinde ne yetişir?​

Erzurum Kars Bölgesinde ne yetişir?
Bölümün bu kesiminde pamuk, buğday, şeker pancarı, sebze ve meyve yetiştirmek mümkündür. Bölümde yaşayan insanların geçimi ağırlıklı olarak tarım ve hayvancılıktan ibarettir.

Erzurum’da bitki örtüsü nedir?​

Erzurum’da bitki örtüsü nedir?
Erzurum ilkbaharda yemyeşil, kışın beyaz, yaz ve sonbaharda sapsarı (bozkır) görünümündedir. Orman ve fundalıklar yüzölçümün % 9’udur. 1900-2000 m yükseklikte sarıçam ve meşe ağaçlarından ibârettir. Çayır ve mer’aları arâzinin % 68’ini kaplarken, ekili ve dikili arâzi % 18’dir.

Erzurum Hangi bitki örtüsü?​

Erzurum’da yaz yağışlarından dolayı bitki örtüsü Alpin Çayırları ve yüksek kesimlerinde Tayga Ormanları görülür. Kuzeyinde ise yer şekillerinden dolayı mikro iklim alanları bulunmaktadır.(Tortum , Uzundere, Oltu, İspir, Pazaryolu).

Kars niye soğuk?​

Kars niye soğuk?
Bu durumun temel nedenleri; yüksek dağ sıralarıyla denizlerin ılımanlaştırıcı etkisinden ayrılması, yüksekliğin fazla olması, kış mevsiminde Büyük Asya Kara Kütlesi üzerinde yerleşen soğuk ve ağır hava kütlesi (Sibirya yüksek basınç merkezi) nin buraya kadar sokulmasıdır.

Kars en çok ne yetişir?​

Kars en çok ne yetişir?
Kağızman, Tuzluca’da pamuk, şekerpancarı, fasulye ve fiğ ekilir. Sebzecilik ve meyvecilik ileri değildir. Meyve olarak en çok elma yetişir. Kars ilinde buğday, arpa, şekerpancarı, pamuk ve az miktarda tütün yetişir.

Erzurum iklim tipi nedir?​

Türkiye ‘nin en yüksek ve en soğuk illerinden biri olan Erzurum’da sert kara iklimi hüküm sürmektedir. Genel olarak kışlar çok soğuk ve karlı; yazlar ise çok sıcak ve kurak geçer. Hemen hemen yılın 2-3 ayı bölge karla örtülüdür.
 
Erzurum ve Kars bölgelerindeki bitki örtüsü ve tarımsal faaliyetler hakkında detaylı bilgiler veriliyor.

Erzurum-Kars bölgesinde bitki örtüsü, platoda yazları kısa ve serin geçtiği için bozkır yerine uzun boylu yeşil kalan çayırların hakim olduğu belirtiliyor. Bu çayırlar, yaz boyunca yeşil kalarak bozkır bitkilerinden ayrılıyor. Bölgenin iklim koşulları alçak alanlardaki karasal iklimden bir miktar fazla yağış olduğundan, çayırlar yaz boyunca yeşil kalabiliyor.

Erzurum-Kars bölgesinde tarımsal faaliyetlerin de önemli olduğu vurgulanıyor. Pamuk, buğday, şeker pancarı, sebze ve meyvenin bu bölgelerde yetiştirildiği ifade ediliyor. Bölge insanlarının geçim kaynağının genellikle tarım ve hayvancılık olduğu belirtilmektedir.

Erzurum'da ise bitki örtüsünün ilkbaharda yeşil, kışın beyaz ve yaz-sonbaharda sapsarı olduğu açıklanıyor. Orman ve fundalık alanların yüzölçümünün %9'u oluşturduğu ve bu alanlarda sarıçam ve meşe ağaçlarının yaygın olduğu ifade ediliyor. Çayır ve meraların %68'ini kapladığı, ekili ve dikili arazinin ise %18'ini oluşturduğu belirtilmektedir.

Erzurum'da yaz yağışları nedeniyle Alpin Çayırları ve yüksek kesimlerde Tayga Ormanlarına rastlandığı, kuzeyinde ise mikro iklim alanlarının bulunduğu belirtiliyor. Kars bölgesinin soğuk olmasının temel nedenlerinden biri ise yüksek dağ sıralarıyla denizlerin ılımanlaştırıcı etkisinden ayrılması, yüksekliğin fazla olması ve Sibirya yüksek basınç merkezinin kış aylarında bölgeye soğuk hava getirmesi olarak açıklanıyor.

Kars bölgesinde Kağızman, Tuzluca gibi yerlerde pamuk, şeker pancarı, fasulye ve fiğin yetiştirildiği, sebzecilik ve meyveciliğin ileri olmadığı, elmanın en çok yetiştirilen meyve olduğu belirtiliyor. Buğday, arpa, şeker pancarı, pamuk ve az miktarda tütünün yetiştirildiği ifade ediliyor.

Erzurum'un iklim tipinin sert kara iklimi olduğu ve kışların çok soğuk ve karlı, yazların ise çok sıcak ve kurak geçtiği vurgulanıyor. Bölgenin neredeyse yılın 2-3 ayının karla örtülü olduğu da belirtiliyor. Bu bilgiler, Erzurum ve Kars bölgelerinin bitki örtüsü, tarımsal faaliyetleri ve iklim koşulları hakkında detaylı bir bakış sunmaktadır.
 
Geri
Üst